Hosté byli seznámeni s historií dubu i Kozlovic a Měrkovic, pořadatelé z Nadace Partnerství informovali o průběhu a cílech ankety Strom roku a žákyně ZŠ a MŠ Kozlovice Veronika Synková zarecitovala báseň o Kozlovicích bývalého místního kronikáře Františka Radvanského. Verunka se úspěšně zhostila i volby čísla stromu, které bylo dubu přiřazeno pro finále ankety. Z pytlíčku vytáhla šťastné číslo 7.

Následovalo velmi krásné pásmo her, písní a tanců dětí z folklorního souboru Valášek pod vedením paní Petry Prašivkové a zahráli, zatancovali a zazpívali i zástupci souboru Valašský vojvoda. Místní včelař Stanislav Ulčák dětem přinesl speciální kozlovické uši doplněné o zajímavou vizionářskou pověst o jejich vzniku. Dub a průběh setkání zachytila profesionální fotografka z Nadace Partnerství a z velkoformátových fotek všech zastávek Stromojízdy bude vytvořena výstava, kterou čeká putování po turisticky hojně navštěvovaných místech celé České republiky (hrady, ZOO, informační centra, městské úřady, knihovny, galerie, muzea atd.) a zavítá i do Kozlovic. Již nyní jsou všichni srdečně zváni.

Doprovodnou akcí ankety je rovněž výtvarná soutěž Strom roku 2021 dětským pohledem, do které se zapojily i děti z kozlovické školy. Nejlepší práce budou vystaveny v Otevřené zahradě Nadace Partnerství v Brně.

Hlasování ve finále ankety Strom roku:
- hlasovat bude možné od 21. června do 12. září 2021
- hlasování bude probíhat prostřednictvím webových stránek www.stromroku.cz 
- průběžný počet získaných hlasů bude možné sledovat na www.stromroku.cz (poslední týden bude hlasování tajné);
- vítězný strom získá poukaz na arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postupuje do mezinárodní soutěže Evropský strom roku.

Dubisko valašisko tvrdé z Kozlovic

Nádherný, svým majestátním vzhledem zcela výjimečný a fotogenický strom, který již stovky let shlíží z kopce Strážnice na „dědinu valašských vojvodů“ Kozlovice. V kronikách o něm mnoho zmínek nenajdeme. Jisté je, že během svého dlouhého života přežil rozmary počasí, mj. v podobě ničivé vichřice v roce 1957, která mu ulomila část koruny, i lidské bezohlednosti, kdy ho v osmdesátých letech minulého století někdo zevnitř vypálil tak, že se do něj vejdou čtyři lidé.

Dnes již zesnulá kozlovická pamětnice, kronikářka a průvodkyně kozlovického fojtství Marie Prudká se vždy podivovala nad tím, že po tolika traumatech ještě žije. Říkávala o něm: „Je to dubisko valašisko tvrdé.“

Díky své neobvyklé kráse a majestátnosti je oblíbeným cílem řady amatérských i profesionálních fotografů. V minulosti se tento krásný dub dočkal i výstavy svých snímků v jednom z knihkupectví ve Frýdku-Místku. V roce 2019 učaroval vzhled dubu s kouzelnými výhledy na beskydské kopce i filmařům a díky tomu se stal hlavní lokací filmové pohádky.

Lukáš Synek