V úterý uplynulo deset let od chvíle, kdy stavaři položili do země základní kámen dnešního AZ Toweru v Pražákově ulici. Slavnostně jej tehdy poklepali zástupci Brna, investor i architekti. V květnu o dva roky později se do budovy stěhovali první nájemci. Svou výškou 111 metrů budova překonala City Tower v Praze.

Rekordní výšku si s cílem překonat tehdejší pražskou dominantu vymínili zástupci Brna, developeři stavbu plánovali o osm metrů nižší. „Primátor navrhl, že když už stavíme takovou věc, proč ji neudělat nejvyšší v republice,“ uvedl tenkrát za společnosti Prosperity, která byla za projekt zodpovědná, Petr Teplý.

AZ Tower v roce 2013 bodovala v soutěži Stavba roku Jihomoravského kraje a umístila se i v žebříčku mezinárodní porota jej zařadila na deváté místo v soutěži světových výškových staveb Empirie Award.

Kancelářská budova v areálu Nové Zbrojovky.
Kanceláře v Brně zejí prázdnotou: méně zájmu žene ceny dolů

Budova má dvě podzemní patra s parkovacími místy. V přízemí jsou obchody, kavárna, zasedací sály i archiv, ve třetím patře restaurace. „V posledních šesti podlažích je navrženo dvanáct apartmánů, přičemž ve osmadvacátém a devětadvacátém patře se nachází luxusní mezonet s venkovním bazénem," popsala v Internetové encyklopedii dějin Brna administrátorka Jitka Šibíčková.

Velkou část plochy tvoří administrativní a komerční prostory. Netradiční zalomení a deformace části fasády tvoří lesklé glazované obklady dvou odstínů. Věž za osm milionů vznikla podle návrhů architektů Aleše Buriana a Gustava Křivinky. „Původně jsme navrhli jednodušší tvar. Dvě rovné desky, které jsme naklonili. Nakonec zůstala jedna ohnutá," vysvětlil už dříve Křivinka.

Plánují zelenou střechu

Od svého vzniku došlo ve věži k několika rekonstrukcím a modernizaci vnitřních prostor. „V plánu jsou další projekty na oživení budovy a neustálé zlepšování servisu pro nájemce. Již během roku 2020 jsme dokončili a upravili dalších tisíc čtverečních ploch kanceláří, v současné době jsme přivítali nové nájemníky a obsazenost budovy je stoprocentní," uvedl projektový manažer investiční skupiny Natland Igor Brukner. Skupina se v loňském roce stala největším ze spoluvlastníků mrakodrapu.

Jak doplnil, nyní je v plánu například zelená střecha nad jedním z podlaží. „Kromě ekologického aspektu by podobný záměr mohl být benefitem pro nájemce a uživatele budovy jako prostor pro relaxaci či práci v příjemném prostředí venku na čerstvém vzduchu s výhledem," zmínil Brukner.

Aktivisté kolem Společně pro Brno protestují proti politice Ruské federace.
Protest před ruským konzulátem v Brně: lidé nosili k plotu cedule i rajčata

Jak doplnil, uvažují také o využití střešní plochy nad posledním, třicátým patrem. Ve spolupráci s brněnskou technikou vyhlásili zástupci skupiny ideovou soutěž pro studenty architektury. „Zadáním je vytvoření plánů na možné využití nejvyšší plochy budovy. Spolu s tím pak jde i o návrh celkové změny vstupu do budovy a nejbližšího okolí. Vítězné práce, které bude hodnotit a vybírat odborná porota, by mohly být předlohou pro realizaci," sdělil projektový manažer.

AZ Tower je aktuálně nejvyšší budovou České republiky, překonat ji plánují investoři v Ostravě. Společnost RT Torax chce podle aktuálního záměru mrakodrap skoro dvakrát vyšší. Definitivní podobu určí vrty. „V první fázi budou probíhat vrty do mělkých, asi dvanáctimetrových hloubek. Ověříme tím stav svrchní zeminy po sanaci celého území ukončené přibližně před deseti lety,“ řekl v lednu Deníku mluvčí RT Torax Jindřich Vaněk.