„Pro nákup se společnost ACT Invest Ltd. rozhodla proto, že jde o klidnou lokalitu určenou k rodinnému bydlení a nyní jednáme s úřady o možnosti využití pozemků stejným způsobem,“ řekl menšinový vlastník firmy Vladimír Kostka. Podle něj už architekti dostali zadání vytvořit v dané lokalitě projekt menších rodinných domků. „Máme ambici nabídnout rodinné bydlení v zeleni postavené za využití progresivních trendů v oblasti designu, stavebních materiálů, ekologie a podobně,“ pospal Kostka.

Dům po mafiánovi Mrázkovi ovšem do tohoto konceptu příliš nezapadá. A z vyjádření nových majitelů plyne, že legendární sídlo padne. „Do projektu nebylo možné začlenit objekt vily a s její další existencí se nepočítá,“ vysvětlil Kostka.

Rezidence Františka Mrázka. Vpravo dole domek, který si vdova postavila.
Vila zavražděného podnikatele Františka Mrázka v Českém Brodě má nového majitele

Společnost ACT Invest Ltd. má majoritního vlastníka Jacquese Sicotta, kanadského inženýra, který v posledních letech působil zejména ve Francii a který nyní svoje aktivity znovu přenesl do České republiky. Dalším společníkem je advokát Vladimír Kostka a dvě procenta má ve firmě společnost Element Estate.

Sicotta a Kostku kromě podnikání spojuje i vztah k podnikateli Antonínu Charouzovi. Když Charouz vlastnil hokejovou Spartu Praha, byli Kostka i Sicotte v představenstvu klubu. Vladimír Kostka vlastnil advokátní kancelář s vlivným právníkem, lobbistou a šéfem České unie sportu a České basketbalové federace Miroslavem Janstou.

Že by ACT Invest Ltd. koupila skrytě majetek po Mrázkovi právě pro tyhle dva vlivné hráče českého sportu a politiky Kostka odmítá. „Miroslav Jansta ani Anrtonín Charouz se projektu nijak neúčastnili a neúčastní,“ řekl.

Zastřelen nájemním vrahem 

Rodina Františka Mrázka se snažila usedlost, které se v Českém Brodě podle seriálu Dallas říkalo Southfork, prodat od roku 2011. Původně za sto milionů korun, cena ale postupně klesala. Prodej majetku nechtěl nikdo z Mrázkovy rodiny komentovat. „Nezlobte se, ale nechci o této záležitosti mluvit," omluvil se Michal Mrázek.

Ilustrační foto
Kontroverzní situace. Řidiči ústecké MHD údajně odmítají svézt invalidního může

František Mrázek byl zastřelen nájemným vrahem 25. ledna 2006 před sídlem své společnosti na pražském sídlišti Lhotka. Jeho vrah ani objednavatel vraždy nebyl nikdy vypátrán. Na přelomu 80. a 90. let se Mrázek z veksláka stal jednou z hlavních postav českého podsvětí, udržoval přátelské styky s řadou politiků a celebrit. Jeho majetek byl odhadován na více než miliardu korun.

Policisté dění kolem Mrázka roky sledovali. Založili i spis s názvem Krakatice, ve kterém shromáždili důkazy i indicie o propojení a prorůstání podsvětí a politiky. Policie Mrázkovi připisovala, že si objednal několik vražd, například novináře Václava Dvořáka.