PONDĚLÍ: "Žena byla do nemocnice převezena v kritickém stavu. I přes veškerou péči se ji nepodařilo zachránit. Zemřela v noci na pondělí," oznámil mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jakub Sochor. Horská služba v pondělí upřesnila, I zde se lavina sesunula na polskou stranu hřebenu Krkonoš!

Nedělní zásah blíže popsali záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Letecký zásah u nedělní laviny v KrkonošíchLetecký zásah u nedělní laviny v KrkonošíchZdroj: ZZS KHKVrtulník s volacím znakem Kryštof 6 odstartoval v neděli po poledni z hradecké základny směr Krkonoše. Nejprve zamířil do místa Bialy Jar těsně za hranicí s Polskem. "Vzhledem k podezření, že lavina zasáhla dvě osoby, se ihned rozjela záchranná akce podle předem nacvičeného scénáře. Vrtulník na laviniště postupně dopravil psovody a záchranáře Horské služby a jeho posádka pomáhala v pátrání po zavalených," přiblížili situaci krajští zdravotničtí záchranáři.

V průběhu záchranné akce přišlo oznámení o pádu další laviny, tentokrát nedaleko Mužských kamenů nad Špindlerovým Mlýnem. "Masa sněhu s sebou strhla tři osoby, z nichž minimálně jedna zůstala pod lavinou. Zatímco na polské straně se podezření na zasažení lidí nepotvrdilo, pod sněhem v druhé lokalitě byla za vydatné pomoci lavinového psa Horské služby nalezena a vyproštěna mladá žena," líčili záchranáři.

Stav ženy byl vážný a ihned musela být resuscitována. Přes zhoršující se počasí nakonec záchranáři pomocí lanového podvěsu zraněnou ženu vyzvedli a přenesli na místo, kde mohla být umístěna na palubu vrtulníku. Následně byla v kritickém stavu transportována do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Na místo přiletěli rovněž členové letecké záchranky z Liberec, posádka jejich vrtulníku Kryštof 18 se zároveň postarala o další dva účastníky nehody, kteří naštěstí nebyli lavinou zasypáni. Žena podlehla následkům zranění v noci na pondělí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

NEDĚLE: Jedna lavina spadla na české straně hor na Mužských kamenech šest kilometrů od Špindlerova Mlýna. Uvízla v ní mladá žena, kterou našel pes. Vrtulník zdravotnické záchranky ji transportoval v kritické stavu do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. S dalšími dvěma muži, kteří byli v šoku, odletěl vrtulník do Liberce. Druhá lavina se sesunula v polské části Krkonoš v lokalitě Bialy Jar. Pátrání horských záchranářů neodhalilo žádnou osobu pod sněhem, byť se původně mluvilo o dvou zasypaných lidech.

V Krkonoších platil v neděli 2. stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice, tedy mírné nebezpečí. Na hřebenech Krkonoš bylo 60 až 110 centimetrů sněhu. Během soboty napadlo na hřebenech hor 10 cm nového sněhu. Podle nedělního ranního hlášení Roberta Dlouhého z Horské služby Krkonoše se mohly v polohách pod 1100 metrů vyskytnout laviny z mokrého sněhu.

Analýza Horské služby.
FOTO: Analýza pádu laviny: První jízda byla pohoda. Opakování přineslo tragédii

Na české straně Krkonoš spadla lavina na hoře Mužské kameny. Na místě se v okamžiku sesuvu laviny nacházelo šest lidí. Jednu ženu lavina zasypala, nalezl ji pes Horské služby. Na místo vyrazily vrtulníky letecké záchranné služby z Hradce Králové a Liberce.

Záchranáři ženu resuscitovali a transportovali v kritickém stavu vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Další dva muži přečkali lavinu bez zranění, ale byli v šoku. Vrtulník letecké záchranné služby je transportoval do Liberce.

Tomáš Novák (vpravo) z Horské služby Krkonoše ze stanice v Peci pod Sněžkou zasahoval při pondělní tragické události po pádu laviny v Obřím dole.
K lavině na laně vrtulníku. Horský záchranář z Pece popsal zásah v Obřím dole

Druhá lavina spadla v neděli v 11 hodin v lokalitě Biały Jar na polské straně Krkonoš. Na místě zasahovalo sedmdesát členů Horské služby Krkonoš z Polska a Česka. Pod lavinou nikoho nenašli a vydali se na pomoc kolegům, zasahujícím u laviny na Mužských kamenech.

Přesně před 53 lety, 20. března 1968, spadla lavina v polském kotli Białého Jaru. Zasypala 24 převážně mladých lidí, z nichž 19 zahynulo. Tato událost se stala největším krkonošským lavinovým neštěstím v novodobé historii. Lavina byla dlouhá více než jeden kilometr, široká až 60 metrů a hluboká až 20 metrů. Vše trvalo pouhých 48 vteřin. Příčinou tragédie bylo zčásti počasí, zčásti také nedostatečný respekt turistů k horám. Slunečné počasí ve dnech, které předcházely tragédii, vytvořilo firnovou sněhovou pokrývku. Vál silný jižní vítr, který na hraně Białého Jaru vytvořil převěje. Nový sníh se nespojil se starou vrstvou a nakonec se s největší pravděpodobností samovolně uvolnil.

V Obřím dole v Krkonoších spadla lavina. Místo zachytil v pondělí ráno trutnovský fotograf Miloš Šálek.
Pád laviny: Skialpinisté neudělali fatální chybu, tvrdí mistr republiky Groh