Informaci na tiskové besedě následně potvrdil i zástupce ostravského policejního ředitele Antonín Řezníček. „Jedenáct cikánů mínus. Něco uhořelo a něco vyskákalo z oken,“ takový titulek se objevil v článku na serveru Vlastenecké noviny krátce po bohumínské tragédii, při které šest lidí uhořelo a pět nepřežilo skok z okna. Zástupci radnice přitom již dříve uvedli, že pachatel, který zapálil dveře bytu a zemřelí, nebyli příslušníci některé z menšin. Článkem se ihned začala zabývat policie.

KOMENTÁTOR

Jak se ukázalo, muž pod různými jmény psal i další extremistické články, ve kterých komentoval dění v různých částech republiky i ve světě. Skrýval svou identitu i místo, odkud články publikoval. Mělo by jít o vydavatele Vlasteneckých novin R. V.

„Různě na internetu zveřejňoval extremistické informace, schvaloval likvidaci určitých osob, případně při spáchání nějakých trestných činů se hanlivě vyjadřoval k zemřelým a podobně,“ uvedl Řezníček s tím, že první články se objevily v polovině minulého roku. Nechyběly v nich ani výhrůžky konkrétním policistům nebo členům vlády.

Lidé a roušky. Ilustrační foto.
Kromě Prahy je na mapě rizika covidu na prvním stupni také Frýdek-Místek

OBVINĚNÍ

Je obviněn hned ze čtyř trestných činů, a to hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

Kopeme za fotbal,TJ Břidličná-Real Top Praha.
Herec David Novotný: Okresní přebor u lidí zabodoval, Kužel jim vlezl do hlav

Dosud netrestaný muž je stíhán na svobodě. Proti zahájení trestního stíhání si podal stížnost. V případě uznání viny mu hrozí až tři roky. Policisté při domovní prohlídce zajistili písemnosti a počítačovou techniku, kterou budou detailně zkoumat. To může trvat i několik měsíců. Zjišťují také, zda obviněný neměl napojení na extremistickou scénu.