Jen v Karviné je na seznamu přes 20 podniků, které jídlo rozvážejí. 

Hraniční kontroly na polských hranicích.
Poláci zavřou od pátku hranice i pro pendlery, ty polské čeká karanténa

Ovšem ani rozvoz podle restauratérů jejich velké ztráty nepokryje. „Doteď jsme rozvoz neměli, od minulého pondělí jsme začali rozvážet a prodávat s sebou přes okno. Ještě je brzy hodnotit, uvidím, jak dlouho budeme moci takto fungovat. Teď si jezdí pro jídlo naši stálí zákazníci, za což jsme moc vděční. Věřím, že to i díky jejich přízni můžeme na chvíli ustát,“ líčí nelehké dny spolumajitelka karvinské restaurace Dinos Marcela Mikulková. 

Z případu mladíka, který jel Bohumínem vozidlem Opel Astra Caravan.
PODÍVEJTE SE: Na silnicích Karvinska řádí opilci, v Havířově jeden vezl i dítě

Majitel restaurace U Pštrosa v Dolní Lutyni David Wiśniowski nezakrývá, že opatření kvůli šíření koronaviru je pro jeho podnik velká rána. „Restauraci jsme rozjeli na podzim, dostali jsme se z nejhoršího, lidi si zvykli a začali chodit… a teď tohle,“ běduje.  

Podívejte se, jak se s dnešní situací vyrovnávají restauratéři v Ostravě

Netají, že ze zhruba stovky poledních meníček spadl rázem na 15 až 20. Z obratu v řádů statisíců prakticky na nulu. „Původně jsem to chtěl zabalit, ale stálí zákazníci mě podpořili, takže tady teď "cvičím" sám. Lidé, kteří si u nás zvykli jíst, si dnes pro jídlo jezdí, třeba z jedné firmy z Ostravy, nebo ze švagrovy firmy. Od úterka také vařím pro policejní stanici v Dětmarovicích, to ale dělám zdarma," říká majitel, kuchař, skladník i uklízečka v jednom. 

Nejen Pavel Maslák si myslel, že by se olympiáda měla odložit. Podobně odpovídala většina respondentů.
Anketa sportovních osobností: Odklad OH je na místě

„Nějaké peníze takto vydělám, abych přežil. Ale jsou to drobné. I proto jsem musel propustit zaměstnance, s majitelem objektu se snad nějak domluvím na snížení nájmu, ale se svými lidmi se ještě budu muset vyrovnat,“ podotýká oceňovaný kuchař, který v posledních letech propagoval kuchařské umění po celém světě a pracoval pro nadnárodní firmu.

„Nabídl jsem také obci, že bych vařil pro domov seniorů, ale zatím nemám reakci,“ dodává kuchař, který dopoledne přijímá objednávky a úderem jedenácté usedá do auta a obědy rozváží, některé až do Karviné.

Takto se peče pizza pro IZS

Lépe na tom nejsou ani podniky, které rozvážely jídlo, především pizzu, ještě před vyhlášením nouzového stavu.

„Nějaký nárůst máme, ale není nic markantního. Jestli je to deset procent,“ říká majitel karvinského pizzerie Mr. Pizza Radomír Siwiec. Ten si navíc myslí, že pokud by karanténa trvala další týdny, lidé už si tolik jídlo objednávat nebudou. Důvod je podle něj prostý - dojdou jim peníze. 

Vietnamská restaurace v Českém Těšíně minulý týden zásobovala vojáky a policisty na hranicích teplými jídlem.
Nudle či kung pao aneb Jak Vietnamci z Českého Těšína zásobovali vojáky

S novou situací se vypořádávají také majitelé a personál rodinného podniku Pasta Romana v Havířově.

„Ano, máme rozvoz jídel, ale kdyby byl větší, nezlobili bychom se,“ přiznává Richard Sklář, mluvčí společnosti Naturprodukt, pod níž podnik Pasta Romana spadá.

Dodává, že více lidé objednávají jídlo v poledne, než později nebo večer.

„Drží nás stálí zákazníci. Přiznávají, že si přijedou rádi, aby nás takto podpořili. Navíc to u okénka funguje jako vzájemná výměna informací. Prohodíme pár slov, vzájemně si vyjádříme podporu. Je to milé, lépe se nám ta situace snáší,“ říká Sklář.

V Orlové na sídlišti Pátá etapa mají nové oplocené hřiště pro psy.
OBRAZEM: V Orlové zprovoznili nové hřiště pro psy
V zahradním traktu nemocnice v Karviné-Ráji funguje od pondělí odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronovirem.
V Karviné začalo fungovat odběrové místo