„V souvislosti se čtvrteční událostí mohu potvrdit úmrtí. Vzhledem k věku oběti ale nebudeme poskytovat více informací," řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Podle informací Rovnosti dvouapůlleté dítě zemřelo v pátek. Tornádo připravilo o život celkem šest lidí, zraněné jsou desítky. Zpustošených zůstal pruh obcí na Hodonínsku a na Břeclavsku. Vítr smetl střechy domů lidem v Hruškách, Moravské Nové Vsi, Mikulčicích i Lužicích. Škody jsou v řádech milionů.Z hodonínské nemocnice plánují na pondělí vybavit praktického lékaře v Mikulčicích balíčky chirurgického šití na možnost ošetření některých poranění na místě. Dosud se tam o zraněné starají záchranáři.

Za neděli zdravotníci v zasažených obcích zasahovali u víc než sto dvaceti případů poranění. Přímo v hodonínském zdravotnickém zařízení v neděli přijali třiadvacet zraněných při odstraňování škod. „Většinou se jednalo o tržné a řezné rány, které nešly ošetřit přímo na místě. Je tam stále spousta sutě, ostrých plechů, sklo, kusy železa. Pořád dochází i k pádům z výšky, někdo proletěl i střechou," sdělil ředitel nemocnice Antonín Tesařík.

Tradiční nedělní mše se tentokrát uskutečnila v Moravské Nové Vsi pod širým nebem. Kostel je poničený po čtvrtečním tornádu.
Farář z Moravské: Tolik soudržnosti, ochoty pomoct druhému jsem v životě neviděl

Doplnil, že lidé s tržnými ranami byli často vyčerpaní, jemně také pod vlivem horka i třeba nepožívání tekutin. „Nejednalo se ale o stav, který by vyžadoval provedení infuze," uvedl.

Kromě dodržování pitného režimu nebo používání pokrývky hlavy apeloval i na to, aby měli odklízející pracovníci na hlavě přilby. Tato výbava se mezi pomahači ani na sběrných místech zatím příliš neřešila. V hodonínské nemocnici zůstává po řádění tornáda dvaadvacet hospitalizovaných. Čtyři jsou nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. V neděli v zařízení pomáhala trojice psychologických interventů dohromady deseti lidem. Původně o psychologickou pomoc požádali tři pacienti a jedna zdravotní sestra, později se k nim přidali další.