Žena minulý týden v ranních hodinách zavolala na služebnu strážníků ve Slezské Ostravě. Chtěla hovořit přímo se strážnicí Hanou Jendrykovou, kterou znala osobně. Věděla, že slouží v okrsku, ve kterém bydlí. „V telefonátu seniorka uvedla, že již nějaký čas neviděla svého souseda. Dále strážnici sdělila, že se jí zdá být podezřelé i to, že soused má své auto zaparkováno u domu a v jeho koupelně se neustále svítí. Dokonce se sama snažila na souseda dozvonit a doklepat, ale bezvýsledně,“ popsal situaci mluvčí ostravské městské policie Jindřich Machů.

Hana Jendryková na nic nečekala a společně s kolegy se vydala do svého okrsku v Ostravě-Michálkovicích. Byt seniora se nacházel ve vyvýšeném přízemí. Strážníci klepali na okno kuchyně i koupelny. Vzápětí zaslechli tlumený mužský hlas. Nájemník jim v krátkých větách sdělil, že leží ve vaně již tři dny a je mu zima. Jak dodal, není zraněný, v důsledku zesláblosti však nemůže z vany sám vylézt.

Otužilci zahájili sezonu zimního plavání tradiční akcí v Punkevních jeskyních na Blanensku. Do Moravského krasu jich v neděli přijelo kolem sto padesáti z různých koutů republiky i ze Slovenska.
Extrémní koupání: Punkvu rozčeřilo 150 otužilců. Je to pro nás svátek, říkají

„Vzhledem k okolnostem případu strážníci přivolali na místo hasiče, kteří zajistili vstup do bytu prostřednictvím okna v koupelně. Hlídka na místo rovněž přivolala i zdravotníky, kteří po prvotním ošetření převezli seniora na interní oddělení Městské nemocnice v Ostravě,“ dodal Machů.

Důvěra

Hana Jendryková ke své účasti jen skromně uvedla. „Paní znám osobně, jako mnoho dalších občanů v mém okrsku. Jsem moc ráda, že mám její důvěru. Ještě více mě ale těší, že díky jejímu telefonátu jsme pomohli seniorovi, který ležel tři dny bez pomoci ve vaně.“

U městské policie slouží 109 strážníků – okrskářů. „Převážně vykonávají službu ve svěřeném okrsku. Snahou vedení Městské policie Ostrava je, aby každý občan znal svého strážníka a s důvěrou se na něj obracel. Strážníci v okrsku pomáhají obyvatelům řešit jejich dennodenní starosti a strasti týkající se občanského soužití, veřejného pořádku či dopravních komplikací,“ řekl Machů s tím, že občané Ostravy mají možnost nalézt a kontaktovat svého okrskáře na webových stránkách Městské policie Ostrava.