Záchranáři celé odpoledne pátrali v sutinách zcela zničeného domu po případné oběti. Policisté večer potvrdili, že našli mrtvého člověka.  

"Pod troskami bylo nalezeno tělo mrtvého muže bez známek života, jeho totožnost ověřujeme," uvedla po 19. hodině  policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Podle místních není vyloučeno, že pod troskami domu se může nacházet majitel zničené nemovitosti. Jeho automobil totiž stál v době výbuchu zaparkovaný za domem.

Při výbuchu byli také zranění tři lidé. 

"Zraněn byl řidič se spolujezdcem vozidla, který projížděl místem v době výbuchu, a vůz zasáhla tlaková vlna. Lehčí zranění utrpěla žena z protějšího domu," uvedla odpoledne policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Ničivá exploze rekonstruovaného domu v řadové zástavbě v Olšanech u Prostějova úplně zničila jednopodlažní dům a poškodila okolní stavení.

"Byla to rána jakou jsme ještě nikdy neslyšeli. Náš dům se úplně otřásl, vůbec jsme nevěděli co se děje," líčili své bezprostřední pocity obyvatelé ulice postižené obrovskou explozí.

Následky výbuchu byly na první pohled dramatické. Původní stavba se v okamžiku proměnila v hromadu sutin, těžké poškození vykazují i dva sousední domy.

"Při výbuchu došlo ke zřícení domu a těžkému poškození dvou sousedních. Další domy v okolí mají vybitá okna," informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Ilustrační foto
Přepadení cyklistky v Prostějově: lupič shodil ženu z kola a okradl

Poškozených dvacet domů, práce až do noci

Policisté odpoledne pracovali s verzí ohrožení z nedbalosti.

"Na základě prvotního šetření na místě jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Vzhledem k tomu, že událost je na samotném počátku, je možné, že dojde ke změně právní kvalifikace. Příčiny exploze jsou v šetření," uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Na místě pracuje okolo padesátky hasičů z osmi jednotek. Zapojena byla i nejmodernější technika. Opravují a stabilizují se okolní domy.

"Hasiči-lezci zajišťují střechy poškozené tlakovou vlnou. Provizorně je opravují. Využíváme inklinometry, které kontrolují pohyb poškozených budov, abychom zajistili bezpečnost hasičů," informuje mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová s tím, že byl nasazen sací bagr, který pomohl s odklízením sutin.

"Stabilizujeme sousední dům a jeho poškozenou štítovou zeď. Vyhledáváme v sutinách. Záchranné a likvidační práce budou probíhat i v noci. Poškozeno bylo dvacet domů, škodu předběžně odhadujeme na minimálně deset milionů korun," doplňuje Balážová.

Nehoda v sobotu 16. července v Lipové-lázních.
Motorkář přeletěl přes auto na dvorek, skončil s těžkými zraněními

Uzavřený sjezd z dálnice a evakuované okolí

Místo výbuchu se nachází na frekventované ulici vedoucí přímo od obou dálničních sjezdů z D46. Z bezpečnostních důvodů je ulice neprůjezdná a opatřená policejními páskami. Lidé žijící v bezprostřední blízkosti byli evakuováni.

"Byli jsme upozorněni, že nemáme být v domech. Jsme proto vzadu na zahradách," potvrdili redaktorovi Deníku na místě lidé, kteří ze záhonů vybírali skleněné střepy a menší trosky až v padesátimetrové vzdálenosti od výbuchu.

"Aktuálně probíhá průzkum v okolí a zjišťujeme stav nejbližších budov. Připravujeme stabilizaci sousedních domů, aby nedošlo k dalšímu zřícení. Využíváme speciální techniku, povolali jsme usar tým a kynology, kteří vyhledávají v sutinách, aby vyloučili přítomnost osob," popisovala mluvčí hasičů Lucie Balážová.