Nezaměstnaných bylo v dubnu v metropoli méně než dvě procenta, a tak není velkým překvapením, že firmy rády sáhnou po brigádnících. V metropoli a jejím okolí je poptávka po sezonních zaměstnancích dokonce nejvyšší z celé republiky. Práci na léto si tak studenti seženou velmi snadno. Ovšem čím větší nároky na místo mají, tím dříve by měli s hledáním začít. Podle personalistů mají nyní nejvyšší čas.

Aero L-159A ve službách českého letectva
Aero opraví šestnáct letadel L-159. Armáda za to zaplatí 1,6 miliardy

Brigády v Praze - InfografikaZdroj: DeníkVysokoškoláci nejraději pracují v administrativě, personalistice, marketingu a financích. Naopak se nehrnou do výroby či stavebnictví. „Není to dáno horšími finančními podmínkami, naopak, mzda na administrativních a dělnických pozicích se prakticky neliší. Studenti se ale i o prázdninách chtějí věnovat práci v oboru, který studují,“ uvedla marketingová manažerka firmy Grafton Recruitment Jitka Součková.

Šance pro mladší

Pražským firmám chybějí lidé převážně v oblastech obchodu a prodeje, ve službách, v pohostinství a gastronomii. Když neseženou plnoleté pracanty, mnoho z nich vezme s povděkem i brigádníky starší 15 let.

„Už od loňska častěji než dříve přizpůsobují brigádnické pozice i pro studenty mladší 18 let. Je to sice silněji regulováno legislativně, ale z pohledu firem není zbytí,“ vysvětlil Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje například portál jobs.cz.

Pekárna United Bakeries
Penam z Agrofertu může koupit konkurenci. Musí ale prodat některé své závody

V metropoli si brigádníci přijdou průměrně na 150 korun za hodinu, což je nejvíce v celé republice. „Výjimkou nejsou ani brigády s odměnami vyššími, na úrovni dvou až tří set korun za hodinu,“ upozornil Dombrovský. Mezi lépe honorovanými nabídkami je třeba práce s odpovědností za děti či lektorství cizích jazyků.

Lepší životopis místo platu

Vybírat brigádu s ohledem na budoucí kariéru doporučuje vysokoškolákům Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti Devire. Podle něho by se měli připravit i na to, že ve jménu budoucí kariéry stráví léto na neplacené stáži. „Prestižní zaměstnavatelé nabízejí brigády často právě neplacené, ovšem s vidinou toho, že si mezi studenty vyberou své budoucí kolegy,“ upozornil Surka.

Uchazečům doporučuje, aby si o brigádu v preferované firmě klidně sami napsali. „Není od věci zkusit přímo kontaktovat vysněnou společnost. Když personalisté registrují opravdu velký zájem, je to pro ně pozitivní signál a takový člověk má šanci brigádu nebo stáž získat,“ prozradil Surka.

Další možností je brigáda v zahraničí. Kromě zdokonalení jazykových znalostí přinese studentům i vyšší výdělek, dokonce dvoj- až trojnásobný. Široká nabídka je především v oblasti turismu a hotelových služeb.

Obchodní dům Máj.
Stánky zaplaví obchodní dům Máj. Budou zde prodávat začínající podnikatelé