Kontroverzní politik Benda slavil své padesátiny, podle všeho mu společnost dělali i někteří vlivní lidé z Teplic. „Benda pořádá své večírky pravidelně v období svých narozenin. Dává na odiv své postavení, to, jaká je honorace. Proto si své hosty nepozval někam stranou, ale přímo do hotelu v centru. To, že platí přísná protiepidemická nařízení, nijak neřeší. Naopak možná počítal s tím, že se celou akcí zviditelní. A hosté mu na lep skočili, nechali se nachytat," řekl Deníku pod podmínkou anonymity zdroj, který je se situací dobře obeznámený. Dodal, že oslava probíhala už v pátek, kdy byli pozvaní někteří tepličtí politici, podnikatelé a další veřejně známé osoby. V sobotu pak dorazili ti, kteří jsou celorepublikovou smetánkou.

Podle všeho mu společnost dělali i někteří vlivní lidé z Teplic. Mimo jiné ředitel FK Teplice Petr Hynek, teplický zastupitel Michal Kasal nebo podnikatel Václav Prokeš.

Milan Hnilička.
Mejdan v Teplicích: Hnilička slavil navzdory omezením, vzdá se mandátu poslance

Jako první vyvodil zodpovědnost ze svého přestupku Milan Hnilička, který se vzdal poslaneckého mandátu. Post vládního zmocněnce pro sport si ale zatím ponechal. Husáka odvolal policejní prezident Jan Švejdar.

Teplický zastupitel Michal Kasal (Pro Zdraví a Sport TEPLICE) složil svůj mandát ve středu 27. ledna v poledne. „Chápu a respektuji, že na kohokoliv ve veřejné funkci je pohlíženo jiným měřítkem, proto jsem rezignoval na funkci člena zastupitelstva města Teplice. Tím zároveň končí i moje členství ve finančním výboru. Jinou veřejnou funkci nezastávám," uvedl ve svém prohlášení.

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička a premiér Andrej Babiš
Babiš Hniličku kvůli mejdanu neodvolá. Rozhodnout má další vláda

Václav Prokeš, mimo jiné ředitel Hotelu Panorama a trenér SK Pro Sport Judo Teplice, měl být podle některých zdrojů už na pátečním večírku. Podle Prokeše to ale není pravda.

„V pátek jsem rozhodně na žádné party nebyl. Teprve až v sobotu jsem se vracel domů z campu juda," sdělil. Poblahopřát Bendovi šel. Na fotografiích serveru Expres.cz z následné sobotní akce je snadno identifikovatelný. Není bez zajímavosti, že dříve pracoval pro ČSSD, která měla své mítinky v jeho hotelu Corrado v Dubí, v němž měly hnízdečko lásky prostitutky.

Rovněž ředitel FK Teplice Petr Hynek účast na Bendově oslavě přiznal. „Byl jsem tam, protože Petra Bendu znám 25 let, možné déle. Přišlo mi slušné mu jít popřát k padesátinám,” vysvětlil. Hynkův nadřízený Pavel Šedlbauer, předseda představenstva FK Teplice, přitom na klubovém webu vydal v úterý prohlášení, které odsoudilo Hniličkovo chování: „Toto chování se nám nelíbí, protože je jednoznačným porušením všeho, co musí v této zemi obyčejní lidé každý den dodržovat. Z těchto důvodů samozřejmě nemůže mít Milan Hnilička naši důvěru v čele Národní sportovní agentury, proto považuji za nedostatečnou pouhou rezignaci na mandát poslance."

Dříve sportovci, nyní politici. Jakub Janda (vlevo) a Milan Hnilička.
Hnilička rozdělil český sport. Tvrdí, že má podporu hnutí. Naši ne, říká Janda

Hynek, který na postu ředitele teplického fotbalového klubu vystřídal v roce 2014 Františka Hrdličku, svou chybu přiznává. „Ano, byla to chyba,” nezříká se zodpovědnosti.

Deník se snažil páteční akci v hotelu Prince de Ligne ověřit u krajské mluvčí policie Jany Slámové. „O páteční akci nic nevíme, podnět k prověřování na porušování vládních nařízení jsme od nikoho do této chvíle nedostali,“ sdělila v poledne ve středu 27. ledna. Policie už ale prověřuje sobotní mejdan, na kterém bylo porušeno hned několik vládních nařízení. Vyžádala si záběry kamer ze Zámeckého náměstí, kde se nachází hotel Prince de Ligne.