„Není to tak hrozné jako dřív. Společností už je dneska hodně, rozvoz se proto rozmělní. Třeba minulý rok to bylo daleko horší než letos,“ tvrdí král ligových střelců ze sezony 2002/03, kdy se v dresu Synotu trefil šestnáctkrát.

Rodák z Frýdku-Místku si v prosinci užívá hlavně rodiny, adventní čas tráví především s manželkou a třemi dětmi.

Jakub, který hraje za Osvětimany, už má osmnáct, dceři Amálce bylo jedenáct a nejmladší Ondřej bude mít v lednu tři roky. „Kuba už dárky tolik neřeší, ale zbývající dvě ratolesti se těší,“ všímá si.

Kapitán reprezentace Tomáš Souček
Součkův rok 2022: Štěstí v osobním životě, smutek a kritika na fotbalovém hřišti

Táta Kowalík Vánoce nijak zvlášť neprožívá. Sice má rád svoji pohodu a klid, ale bez humbuku a nakupování se rád obejde. „Pro mě je to pořád stejné. I když je doba hektická, trošku mi to za ty roky zevšednělo,“ přiznává.

Na pohádky se ale s manželkou v televizi pokaždé rád podívá, i při štědrovečerní večeři má rád klasiku. „Mám kapra a bramborový salát, děti ale mají řízky,“ říká.

Zatímco Štědrý den a Silvestra tráví doma, na Boží hod míří s rodinou k tchýni, kde potká ostatní příbuzenstvo. „Bydlíme ve Starém Městě naproti sobě,“ prozrazuje.

Kopačky stále nazouvá

Debaty se často stočí k fotbalu. Kowalík nazouvá kopačky i v pětačtyřiceti letech. V Ořechově už ale pouze vypomáhá coby střídající hráč, přesto se na podzim trefil dvakrát. „Dokud dojdu do šestnáctky, budu hrát,“ směje se.

Dres navlékl i v sobotu. Na Memoriálu Tomáše Ondrouška nastoupil po boku dřívějších parťáků Němčického, Drobisze, Hlahůlka a dalších ex-ligových borců, hrát nechal radši mladší kluky. „Než vyběhám těch patnáct krabiček cigaret, potrvá to,“ vtipkoval.

Petr Hronek je novou posilou Slavie
Slavia dotáhla přestup Hronka. Má schopnosti, které nám pomůžou, ví Trpišovský

Bývalý hráč Teplic, Brna či Kyjova si užívá i mistrovství světa v Kataru. Doposud viděl skoro každý zápas. Pokaždé ale nadšený nebyl. „Něco se mi líbí, něco ne, ale fotbal mě začal pořádně bavit až ve vyřazovacích bojích, když se o něco hraje a má správný náboj,“ říká.

Z týmů se mi nejvíce líbila Anglie, překvapený byl stejně jako většina fanoušků z Maroka, které nedostává téměř žádné góly. „Ale nemyslím si, že by to mělo vyhrát,“ dodává.