Hosté z Prahy vyhráli na vrchu, kde se dříve stínaly hlavy, naposledy před pěti lety, Tepličtí bohatý klub z Letné naposledy připravili o všechny body před čtyřmi roky. Od té doby se na severu Čech doby pravidelně dělí, dvakrát se hrálo 0:0, dvakrát 1:1.

„Skláři“ se podle slov svého trenéra Daniela Šmejkala chystají na Spartu jako na každý jiný ligový tým. „Příprava je standardní, jen soupeř patří k těm atraktivnějším. Pro nás je to samozřejmě jiné utkání, než hrajeme například proti Příbrami. Soupeři jako Plzeň, Slavia a Sparta jsou zkrátka pro nás zajímavější. Věřím, že v neděli přijde hodně diváků a také věřím, že dokážeme uspět,“ tvrdí muž, který je už několik měsíců nejdéle sloužícím koučem na tuzemských prvoligových lavičkách.

Víru v úspěch mají i samotní hráči Teplic. Například devatenáctiletý benjamínek Patrik Žitný, který doposud proti českému velikánovi v lize nenastoupil, soubor trenéra Zdeňka Ščasného viděl na vlastní oči při jeho domácím pohárovém zápase se srbskou Suboticí. Co jsem tak koukal, tak myslím, že máme sílu Spartu porazit. Může se nám to podařit díky dravosti a chtíči,“ soudí mládežnický reprezentant a jeden z největších teplických talentů za poslední roky.

Teplice - Dukla 5:2
Vondrášek před šlágrem: Sparta je pro mě suverénně největší klub u nás

„Rudí“ po brzkém konci v pohárové Evropě upínají všechny síly na zisk mistrovského titulu. Ligovou sezonu rozjeli dobře, ze tří zápasů mají společně se Slavií a Plzní plný počet bodů. Kouč Ščasný, který byl mimochodem jako trenér „sklářů“ před čtyřmi roky u toho, když se na Stínadlech slavila výhra nad Spartou, si ale stýská na špatnou produktivitu, ta ostatně trápila jeho tým i v posledním ligovém duelu se Slováckem (1:0). „Proti Slovácku jsme mohli být uvolněnější v koncovce a řešení mnohých situací mělo být lepší, protože by nám to dodalo více klidu. Neproměňování šancí je problém,“ pojmenoval dočasný kormidelník Letenských problém, který jeho družinu trápí.

Daniel Šmejkal ale před Spartou zvedá varovný prst. Řeči o tom, že nedělního soupeře Teplic trápí žalostná koncovka a chyby v obraně, pro něho nemají váhu. „Ty řeči neberu moc v potaz. Sparta je komplexně silná, má velkou kvalitu. Postupně se dává dohromady.“

Co bude zapotřebí pro to, aby „žlutomodří“ svého rivala porazili? „Musí se sejít více věcí: všichni musí odvést více než stoprocentní výkon, žádný hráč nesmí být na hřišti slabým článkem. Navíc nám musí pomoct diváci,“ vyzývá Šmejkal teplické fanoušky k návštěvě fotbalového chrámu.

Na Stínadlech se čekají plné tribuny, reálné odhady podle předprodeje vstupenek hovoří o překročení dvanáctitisícové hranice. Teplický klub pro fanoušky chystá celou řadu atrakcí a i v nové sezoně při návštěvě 8 tisíc a vyšší platí, že po utkání bude z prodaných lístků a permanentek vylosovaný divák, který vyhraje Ford Ka+ do osobního vlastnictví. A pokud fanoušků dorazí dokonce více než 12 tisíc, bude hlavní cenou místo "káčka" Ford Focus.