Čtyři zápasy. Čtyři prohry. Čtyři vstřelené góly. Dvanáct inkasovaných. Ani jeden bod do koeficientu, podle něž se bude do kontinentálních soutěží postupovat v dalších sezonách.

„Nepovedlo se to,“ pronese lakonicky Michal Šmarda, ještě na začátku jara asistent kouče Václava Kotala ve Spartě: Dnes vede ve třetí lize Chlumec nad Cidlinou, ale v centru dění zůstává.

Fanoušci fotbalové Sparty Praha.
Nerozumíme tomu, odsoudili Francouzi rasismus. Stane se to zas, glosuje Beauguel

Jeho slova jsou spíše shovívavá. Výsledky fakt nevypadají dobře. Liga mistrů: Sparta vs. Monako 0:2. Ferencváros – Slavia 2:0. Evropská liga: Jablonec – Celtic 2:4. Konferenční liga: TNS – Plzeň 4:2.

Především poslední duel je vskutku propadák. Viktoria prohrávala ve Walesu už 0:4, výsledek naštěstí zkorigovala dvěma brankami v posledních minutách.

Ani to ji však neomlouvá. Tři branky jí dal útočník Declan Manus, jehož tým koupil za 1,5 milionu. Korun! Přesto je nejdražší posilou v historii. Připomeňme, že například Joel Kayamba, jenž nastoupil na pravém křídle plzeňské jedenáctky, vyšel Viktorii na 20 milionů. Přesto si Západočeši díky závěru vlastně gratulují, jak duel zvládli…

Projděme si jednotlivé kluby popořadě. Po dnech. Není to povzbudivé čtení.

Sparta

Na Monako neměla. „Letenští měli opravdu silného protivníka,“ upozorňuje Šmarda, jenž sám za Spartu kopal. Dokonce s ní získal v roce 1999 mistrovský titul.

Malá odbočka: Na podobný úspěch nyní čeká slavný klub od roku 2014. I to s úterním duelem souvisí. Letenští se totiž jako druhý celek nejvyšší soutěže dostali v Lize mistrů do takzvané nemistrovské větve, tudíž na ně čekal obtížný sok.

Reportér Deníku Jiří Fejgl.
Komentář Jiřího Fejgla: Proč si dělá Vrba alibi? Do rasistů musí jít tvrdě

„Ukázali nám, kde jsou oni a kde my,“ připustil trenér Pavel Vrba.

„Hlavně po stránce pohyblivosti a práce s míčem byli jinde,“ přikyvuje Šmarda.

Aby toho nebylo málo, přišel také rasistický útok na hráče z Francie. A navrch pokuta za stejný prohřešek proti Olomouci. Za něj dostala Sparta pokutu 100 tisíc korun a má podmínečně uzavřenou část stadionu. Vše obrušuje snad jen fakt, že tým i přes případné vypadnutí (odveta se hraje v úterý) propadne do skupiny Evropské ligy.

Brankář pražské Slavie Ondřej Kolář
Slavii šokoval kiks Koláře. Sundejte ho z hrušky, zlobí se sešívaní fanoušci

Slavia

Rovněž fenomén posledních sezon nezvládl vstup do předkola Ligy mistrů.

V souboji s Ferencvárosem však Šmarda vidí více kladů než u Sparty. „Skoro celý poločas měli hru pod kontrolou. Pak dostali branku po chybě brankáře Koláře,“ popisuje. „A druhou na začátku půle. Pět minut s nimi otřáslo. Ale myslím, že mají na to Maďary vyřadit,“ věří.

Trenér fotbalistů Slavie Jindřich Trpišovský
Nebylo slyšet na pět metrů, žasl Trpišovský nad atmosférou. V postup věří

Slavii by mohlo pomoci i diskutabilní odložení ligového zápasu s Olomoucí, které si vymohla.

Jablonec a Plzeň

Stejné výsledky, ale maličko jiné vyhlídky. Čtvrteční duely skončily pro Jablonec i Plzeň čtyřmi inkasovanými brankami. „A to je v pohárech moc, to se nemůže stát,“ láteří Šmarda. „A to i když mají soupeři kvalitu.“

Především Celtic Glasgow bude zřejmě pro Jablonec příliš velké sousto. „Budeme chtít překvapit, když se to nepovede, máme ještě šanci na opravu v Konferenční lize,“ připomněl trenér Petr Rada.

Ze zápasu Jablonec - Celtic
Rada po neúspěchu: Dostáváme laciné góly. Skotové se přiblížili postupu

Ve třetí evropské lize už je nyní Plzeň. Je však velmi blízko blamáži, jinak by se vypadnutí s protivníkem z Walesu nedalo nazvat.

„Máme sílu je zlomit. Fotbalově jsme lepší,“ vzkázal kouč Michal Bílek. Jde o to, zda si to myslel ještě v 89. minutě, kdy jeho příšerně hrající mančaft prohrával 0:4. Pak dvakrát skóroval a obnovil naději.

Pavel Bucha.
Věřím, že doma Velšany zválcujeme a postoupíme, doufá záložník Viktorie Bucha

Jen malá vsuvka: Plzni nestačí výhra 2:0, byť na hřišti soupeře dvakrát skórovala. Před sezonou se změnila pravidla, gól venku neplatí „za dva“, jak se říkalo dříve. Hraje se na součet skóre.

Jedna záležitost je však zřejmá. Aby nespadl český fotbal do temnoty, potřebují kluby uspět, napravit černý týden. Povede se to? Uvidí se za pár dnů.