Jan Hořejší, jeden ze zaměstnanců svazu a nynější sekretář Řídící komise pro Čechy (stará se o třetí ligu, divizi a mládežnické soutěže), totiž rozeslal do klubů mail, v němž zve na setkání s Karlem Poborským.

Má se uskutečnit na Strahově, v sídle asociace.

Tři kandidáti na předsedu: Petr Fousek, Vladimír Šmicer a Karel Poborský
Odtajněno. Fotbal chtějí řídit Fousek, Poborský a Šmicer, vliv Slavie může sílit

Poborský je jedním ze tří kandidátů na předsedu. Vedle něj se do bitvy přihlásil ještě jeho spoluhráč ze Slavie i národního mužstva Vladimír Šmicer a také uznávaný fotbalový diplomat Petr Fousek.

Otevřený dopis

Právě posledně jmenovaný už před nějakým časem upozorňoval: „Není možné, aby sekretariát asociace vystupoval ve volební kampani.“

Jenže mail od Hořejšího potvrzuje, že Fouskovy (a také Šmicerovy) obavy nejsou liché. Poborský je totiž nyní zaměstnancem asociace, jako garant má na starosti projekt Regionálních fotbalových akademií a další mládežnické záležitosti.

Akce vyvolala reakce, pochopitelně.

„Dostala se k mým rukám oficiální „Pozvánka na setkání“, a to na pondělní schůzku s Vámi. Z této „Pozvánky“ oficiální cestou z FAČR rozesílané, klubům pod Řídící komisí pro Čechy, jsem se dozvěděl, které osoby ze starých struktur FAČR se této schůzky budou účastnit, jako Vaši podporovatelé, a tím pádem i Vaši potencionální spolupracovníci,“ napsal do otevřeného dopisu Petr Špaček.

Vladimír Šmicer
(Ne)hrozí pakt? Atmosféra ve fotbale houstne, Šmicer vytáhl do boje

„Když odhlédnu od skutečnosti, že si svoji volební kampaň budete pořádat přes FAČR, a to znamená za peníze řadových členů FAČR, znepokojuje mě hlavně skutečnost, že ze zúčastněných lidí, jako např. Malík a spol. se mi chce zvracet!“ dodal Špaček, čestný předseda třetiligových Živanic.

Špaček je známá postava, před časem byl vyloučen z fotbalových struktur (proto čestný), poněvadž si dovolil kritizovat rozhodčí i poměry na asociaci, především bývalého místopředsedu Romana Berbra, všeobecně považovaného za nejmocnějšího muže hnutí.

Jenže ten byl na podzim kvůli podplácení a defraudaci zatčen i obviněn, čímž Špačkova slova dostala mnohem zajímavější kontury.

Po Berbrově pádu se – logicky – rozjel boj o pozice, do nějž zapadá i chystané setkání.

Ozvala se Slavia

To se však nepozdává jednomu mocnému hráči. Ozvala se i Slavia, hegemon posledních sezon.

Petr Fousek
Kandidát na šéfa fotbalu Fousek: Za Poborským stojí řada starých struktur

„Žádáme vysvětlení, z jakého důvodu byla tato schůzka organizována na půdě FAČR, jaký byl klíč pro výběr hostů z řad kandidátů na VH FAČR a kdo rozhodl o zapojení aparátu FAČR do volební kampaně. Chtěli bychom se Karla Poborského veřejně zeptat, zda takto pojatá volební kampaň je reálným naplněním jeho představy o nové budoucnosti českého fotbalu. Fotbal má být férový nejen na hřišti. Jsme hluboce zklamáni z podobného jednání a rádi bychom připomněli, že na hřišti by za podobné jednání mohlo padnout jediné rozhodnutí – červená karta a vyloučení ze hry,“ stojí v jejím prohlášení.

Poborský závažnost nápadu bagatelizuje, stejně jako Jan Pauly, sekretář asociace. „Zaprvé pan Jan Hořejší je sekretářem Řídící komise pro Čechy. Mimochodem komise, která aktuálně nemá ani svého předsedu ani některé své členy. To znamená, je právě v popisu práce sekretáře informovat kluby podřízené této komisi o tom, že nějaká taková schůzka bude. Zadruhé není nic netransparentního ani na tom, že se takové schůzky účastní pouze někteří z kandidátů na volené funkce. Ostatně byli to pouze tito kandidáti, kteří o schůzku s touto skupinou delegátů požádali, aspoň tak, jak je mi známo. Nikdo další o takovou schůzku nepožádal. Samozřejmě pokud k takové žádosti dojde, bude jí okamžitě vyhověno,“ prohlásil.