O co jde? Pražené přichystali před pohárovým svátkem několik videí s názvem „Leicester Loading“, jež publikovali na oficiálním klubovém kanále na Youtube. A hned první díl splnil to, co se od podobných pořadů očekává. Vzbudil víc než značnou pozornost.

Ivan Trojan
Trojan o špíně v českém fotbale: Slavia nehraje čistě, kluby mají strach

Hlavně tedy slova publicisty Jiřího Hoška. Někdejší rozhlasový zpravodaj v Londýně a nyní zástupce šéfredaktora webu SeznamZprávy s mírným nadhledem hodnotil jak Leicester („Je to město, kde bych já osobně žít nechtěl. Kromě katedrály a okolí tam není do čeho píchnout.“), tak některé hráče Foxes.

Zdroj: Youtube

Třeba hvězdný útočník Jamie Vardy podle Hoška „není žádný intelektuál“. Největší bouři ale vyvolalo jeho hodnocení Kaspera Schmeichela, dlouholeté brankářské jedničky Leicesteru. „Je to asi jediný brankář v Premier League, který pod dresem nosí korzet,“ zazní ve slávistickém videu o dánském reprezentantovi (a synovi gólmanské legendy Peteru Schmeichelovi).

Referují o tom i anglické deníky

Poprask byl na světě. „Bizarní obvinění,“ zaznělo z Anglie, kde si nahrávky brzy všimli (má ostatně anglické titulky). O případu referovaly weby listů The Sun či Daily Mail, rozhořčení fanoušci svými reakcemi zaplavili sociální sítě a pikantní aférka začala prosakovat i do médií v dalších zemích.

Snímek, který mluví za vše. Tomáš Souček nechápe, proč rozhodčí vytáhl červenou kartu
Milost pro Součka, volno pro rozhodčího. Důvod? Fanoušci mu hrozili smrtí

„Je to brankář, který má dlouhodobě problémy se životosprávou. Drsný trenér typu Jindřicha Trpišovského, který dbá na atletičnost a fyzickou stránku, by asi chtěl, aby Schmeichel pět nebo deset kilo zhubl,“ tvrdí Hošek ve videu o opoře Leicesteru.

Zároveň ale vysoce oceňuje Dánovy výkony. Vášně to neuhasilo. Obzvlášť, když Hošek zmínil mládežnický program Leicesteru: „Akademie Leicesteru žádnou extra kvalitu nemá. Excelentní je ale skauting.“

Fanouškům anglického klubu se to vůbec nelíbí. „Nesmyslný rozhovor. Snad je Barnes za ty řeči o špatné akademii zničí,“ napsal jeden z příznivců na fanouškovském webu Foxestalk.co.uk. Právě talentovaný rychlík Harvey Barnes (v této ligové sezoně už vstřelil osm gólů) je odchovancem Leicesteru a produktem zmíněné akademie.

„Jestli tohle video kluky nenamotivuje, tak pak už nic,“ poznamenal jiný fanoušek s tím, že hráči Leicesteru by si měli nahrávku pouštět v šatně. Celkově fans z Anglie litují, že nemůžou být přímo na stadionu: duelu by to bezesporu dodalo další jiskru.

Nemělo se to stát, uznal Tvrdík

Otázkou je, zda slávisté domysleli, co způsobí… Nakonec byl i slávistický boss Jaroslav Tvrdík donucen zavelet k ústupu a omluvit se za celý klub. Jak je jeho zvykem, učinil tak na Twitteru a pro všechny případy v češtině i angličtině.

Utkání 6. kola fotbalové Fortuna ligy: FC Baník Ostrava - Slavia Praha, 4. října 2020 v Ostravě. Brankář Ondřej Kolář ze Slavie.
Dvojice jako reklama. Vyrazí další slávisté do West Hamu?

„Slavii vedu k výkonnosti, sebevědomí a pracovitosti. Tyto vlastnosti musí současně provázet pokora a respekt. Je mi líto, jak klubové video a slova nezávislého novináře v něm vnímá soupeř a jeho fanoušci. Vzájemný zápas je pro nás oslava fotbalu. Nemělo se to stát. Promiňte,“ napsal Tvrdík.

Nezbývá než počkat, co „tlusťoch“ Schmeichel, Vardy a spol. slávistům předvedou ve čtvrtek od 18.55 přímo na trávníku v Edenu.