Pokutový kop byl ovšem (po konzultaci s videem) odpískán správně. Dostál Chipciua strhl k zemi zbytečně a hlavně očividně. Přesto rozhodnutí sudího Zbyňka Proskeho fanoušky rozvášnilo.

Důvod? Střet z první půle, v němž byl rumunský fotbalista pro změnu v pozici viníka. Unikající mladík Záviška ve vápně domácích spadl jako podťatý, přesto rozhodčí ihned rozpažil: Nic se neděje!

Bohemians – Sparta, snímek z posledního vzájemného utkání v květnu 2018. Zleva Martin Frýdek (Sparta), Dominik Mašek (Bohemians) a Guélor Kanga (Sparta).
Trápení. Vítězství Sparty doprovázel hlasitý pískot tribun


Trenér „klokanů“ Martin Hašek později trpce poznamenal: „Hráč jde na bránu, je kontakt těl, dojde ke střetu. Ať se sudí podívá na video a rozhodne se. Ale proč je to pak na druhé straně jinak?“


Pražští "potížisté"


Sparta podobné momenty přitahuje. Žádný jiný účastník FORTUNA:LIGY nebudí emoce tolik a tak často, jako Letenští, což dokazuje i dosavadní průběh sezony.

Vzpomínáte třeba na prosincový zápas na Slovácku? Arbitr Radek Příhoda se „upískl“ hned několikrát: nesprávně nařídil v nastaveném čase druhou penaltu pro Spartu, naopak jí (rovněž chybně) vyloučil obránce Eldara Čiviče. I předseda disciplinární komise Richard Baček přitom uznal: „Šlo o zákrok nízké intenzity.“

Martin Hašek mladší
Hašek vs. Hašci. Zvítězil sparťan

Rozporuplné bylo i střetnutí Pražanů v Karviné. V hlavní roli sudí Pavel Julínek: nejprve mu trvalo tři minuty, než si u videa ověřil jasný (penaltový) faul gólmana Sparty Nity, později vyloučil domácího Lukáše Budínského. A to mu původně nechtěl dát ani žlutou kartu.

Právem rozčarovaný byl i šestadvacetiletý tahoun Slezanů: „Nejsem surovec. Kdyby se například v pražském derby pískaly všechny podobné zákroky, oba týmy by dohrávaly dost oslabené.“

Nejasný metr

Zvláštně řešených situací je, naneštěstí pro Spartu, více. Připomeňme neodpískanou Frýdkovu ruku proti Dukle či odvolanou penaltu na kanonýra Komličenka v duelu s Mladou Boleslaví.

Proto se nyní nelze divit rozzlobeným příznivcům Sparty. Koho by těšily body, když cítíte, že nebýt „zásahu shůry“, mohlo být vše jinak?
I Hašek podotkl: „Nejsem odborník na pravidla, používám selský rozum. Jenže nerozumím. A když nerozumím já, jak má rozumět fanoušek?“

Jak vyřešit sparťanské prokletí? Rozhodčím, jenž nepodléhá tlaku. Pak se budou diváci moci znovu soustředit pouze na fotbal. Vždyť na stadion chodí kvůli němu.

Zápas 14. kola FORTUNA:LIGY mezi Sparta Praha a Slavia Praha, hraný 4. listopadu v Praze. Radost slávistů.
Unikátní průzkum. Slavia získá titul, soudí malí fotbalisté