A že to byl pekelně ostrý start. Po návratu do nejvyšší soutěže čekal Opavu nejúspěšnější fotbalový klub české historie – pražská Sparta. Bylo jasné, že do hlavního města přijede Slezany podpořit moře fanoušků.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha a SFC Opava 21. července v Praze. Uprostřed střelec branky č. 9 Guelor Kaku Kanga.
Střídající Tetteh řádil, Sparta bere po úvodním duelu všechny body

Už předprodej vstupenek naznačil, že hlad po první lize je ve Slezsku obrovský. Fanoušci rychle vykoupili všechny lístky, které jim dal pražský klub k dispozici, a tak Sparta poslala ještě dvě stě vstupenek na pokladny před zápasem.

Přesun fanoušků Opavy na Letnou.Zdroj: Jan Pitřík

V Praze to byl solidní hukot. Po příjezdu speciálního vlaku na holešovické nádraží se opavští fanoušci spojili s dalšími příznivci, kteří do Prahy přijeli dřív, po vlastní ose, či v metropoli žijí, ale zůstávají věrní opavským barvám.

Žlutý had, který se vydal na Letnou hromadným pochodem, nebral konce. Mnozí Pražané se často zastavili a nevěřícně koukali.

„To ten fotbal v tý Opavě asi žerete hodně, co?“ otázal se jeden z kolemjdoucích a sahal po mobilním telefonu, aby si mohl zaznamenat dav opavských příznivců.

Fortuna je novým hlavním sponzorem nejvyšší fotbalové ligy. Na snímku generální ředitel Fortuny David Vaněk.
Generální ředitel Fortuny David Vaněk: Máme zájem o férový fotbal

Ti brzy před zápasem dorazili na stadion a po náročné cestě vlakem řada z nich zamířila ke stánku s občerstvením. Někteří stáli ve frontě na pivo i více než hodinu, ale pak to přišlo.

19.00. Úvodní výkop a plný sektor fanoušků Slezského FC jednotně oděných ve žlutých tričkách spustil skvěle organizovanou show.

Vytrvalé a místy až fanatické fandění snad semklo i opavské fotbalisty, kteří na hřišti favorita předvedli sympatický výkon a dlouho Spartě vzdorovali.

Nakonec prohráli, ale to nikdo z fanoušků neřešil. Opava je zpátky se vším všudy a první liga se má na co těšit. Teď už jen toho investora…

Peter Olayinka.
Rekord za vysněnou posilu. Slavia za Olayinku vysázela 83 milionů