Aktuální sebevědomí fotbalového Třince není vysoké, souhlasíte?

To rozhodně. Proti Ústí bylo ze všeho nejhorší to, že jsme dostali tak brzo gól. Ten podle mého ovlivnil další průběh zápasu. Jsem přesvědčen o tom, že kdybychom vedli, hráli bychom jinak. Zbytečně bychom nenakopávali míče. Nic jiného než kopaná to v prvním poločase nebylo.

Trenér Grussmann i většina vašich spoluhráčů zdůrazňuje, že na tréninku je všechno v pořádku. Pak ovšem přijde zápas, a je s vámi konec. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Na trénincích se nabízíme, dokážeme hrát kvalitní fotbal. Poté přijde zápas a ten vždy vypadá tak, jako kdyby nebyl vyvrcholením celého týdne, ale nějakou křečí. Neumím si vysvětlit, proč to tak je. Pak to dopadá tak, jako posledně. Strašně brzo jsme dostali úplně náhodný gól, který pak srazil celé mužstvo. Po druhé brance jsme byli úplně na dně. Hlouběji se už klesnout nedá, jedině se lze odrazit nahoru.

Naposledy jste porazili Karvinou, bylo to v jarní premiéře. Tehdy ještě třinecké bylo mužstvo v naprostém pořádku?

Dobrý zápas byl i ten s Mostem, akorát jsme neproměnili příležitosti. Na kdyby se fotbal nehraje, nicméně kdybychom v tom utkání s Mostem proměnili šance, sebevědomí by se nám jistě zvýšilo. Hráli bychom jiný fotbal, po zemi, jak nám ho vštěpují trenéři. Na hřišti bohužel nepředvádíme to, co bychom chtěli.

Chyby v obraně, rozháraná hra, bezradnost v útoku, zdánlivý nedostatek nasazení. Tohle všechno jsou následky herní křeče?

Ono to už pak je jedno s druhým. Kupříkladu Ústí nám dalo první gól, dostalo se na koně a drželo balón. Místo toho, abychom se zdravě naštvali a šli za vyrovnáním, dáme hlavy dolů a jen nakopáváme. Přitom trenér nás nabádal k tomu, abychom hráli kombinačně, což jsme v prvním poločase nedělali. Ve druhém už nějaká kombinace k vidění byla, nicméně šancí bylo pramálo. Vlastně nebyly žádné.

Za jak dlouho se dá nalézt ztracené sebevědomí? Příliš mnoho času už vám nezbývá.

Musíme začít úplně od začátku, každý sám u sebe. Soustředit se na svůj výkon, na zpracování míče, na přihrávku, na elementární fotbalové věci. Od těch se musíme odrážet a zvedat si jimi sebevědomí. Pomůže nám samozřejmě šance a nejlépe ušmudlaný gól. Potřebujeme pozitivní signály, hecování na hřišti. Možná na sebe málo mluvíme, třeba i v tom je problém.

Cesta k záchraně vede k bezpodmínečnému vítězství nad Vlašimí a juniorkou Sparty. Velice by se vám hodil i nějaký ten bod ze Znojma.

Teď už musíme zabrat v každém zápase. Do konce jich zbývá už jen několik, jinak to prostě nejde. Musíme bodovat v každém utkání a nekoukat na to, jestli hrajeme doma nebo venku, protože se nám nedaří ani na domácím trávníku. Body musíme sbírat, kde se dá. První takovou příležitostí je Znojmo. Musíme tam urvat aspoň remízu. Kdybychom tam prohráli, ocitli bychom se v ještě větších trablech.

(rom)