Před třemi lety se dvakrát radoval Třinec – v Prostějově vyhrál 0:3 a v domácí odvetě 5:1. Oba triumfy mu dopomohly k postupu do druhé nejvyšší soutěže, kam se vloni probojoval také Prostějov. Ve vyšším patře českého fotbalu si Hanáci prozatím ne a ne zvyknout. Vyhráli pouze jednou, s pěti body byli poslední a zápas s Třincem vnímali jako jednu z posledních možností přiblížit se nesestupovým pozicím.

Ze Žižkova si Prostějovští odvezli potupnou pětku, na domácím kolbišti si v defenzívě počínali o poznání lépe. Směrem dopředu toho moc nevymysleli, nebo spíše je pozorně bránící Třinec téměř k ničemu nepustil. „Uhráli jsme bod, ale pořád nám hrozily dlouhé nákopy na Kroupu. On míče výborně sklepává, a kdyby něco dohrál, mohli jsme brečet. Myslím si, že bod pro obě strany je zasloužený," usoudil kouč hostů Jiří Neček.

Jeho chráněnci střelecky nezáří, v posledních pěti střetnutích skórovala všehovšudy třikrát, ale v posledních dvou kláních nedovolili skórovat Pardubicím ani Prostějovu. A co více, ani je nepustili do vyložené brankové příležitosti. Třinec loženky měl, ale koncovka pokulhávala. „Řeknu to zjednodušeně. Chybělo nám dohrání průnikových akcí. Mohli jsme dát několik gólů a něco tady uhrát. Byly tam některé zbytečné útočné fauly Dediče a Janoščína. To nás hodně zabrzdilo, soupeři jsme tím pomohli. Kdybychom to dohráli, mohlo to být jiné," posteskl si Neček.

V sobotu od 10.15 hodin se třinečtí fotbalisté postaví největšímu postupovému aspirantovi – Baníku Ostrava. Z bezpečnostních důvodů se derby zápas neuskuteční na Hřišti Rudolfa Labaje, ale na sousedním Městském stadionu. „Derby jistě bude vyhecované, hráči budou jinak naladění. Hrají doma, bude to úplně jiné utkání, než hráli doposud. V tuto chvíli má větší kvalitu Baník, ale jestli do toho dáme více bojovnosti, může to být úplně jiný zápas," dodal závěrem Neček.

1. SK PROSTĚJOV - FK FOTBAL TŘINEC 0:0

Rozhodčí: Orel – Dobrovolný, Arnošt. ŽK: Motyčka, Krišto (oba T). Diváci: 390.
Třinec: Paleček – Stříž, M. Čelůstka, Reintam, Bedecs, Janoščín – Joukl (65. Teplý), Krišto, Motyčka, Janošík – Dedič. Trenér: Jiří Neček. (rom)