Poslední události budiž toho důkazem. Jako suché stromy padají borci, kteří mají za sebou zběsilé měsíce. Naposledy musel vyškrtnout kouč ze svých plánů Petra Ševčíka, Jana Bořila, Vladimíra Coufala a Lukáše Masopusta.

Přitom je pravděpodobné, že všichni čtyři by v pátek v klíčovém zápase s Walesem patřili do základní sestavy. Ostatně byli v ní i ve čtvrtfinále mistrovství Evropy, v němž Česko padlo v dalekém Baku s Dánskem.

Trenér Jaroslav Šilhavý během čtvrtfinále Eura proti Dánsku.
Druhé místo v kvalifikaci o MS je třeba. Šilhavému jde o lepší nasazení

„Když se podíváme na soupisku z ME, absencí je hodně. Chybí fakt spousta hráčů, navíc těch, kteří toho hodně odehráli. To číslo je enormní,“ řekl brankář Tomáš Vaclík. Výrok pronesl během reprezentačního srazu v září, nyní se situace opakuje.

Vedle jmenované čtveřice totiž nemůže Šilhavý počítat ani s dalšími borci – viz infografika.

Kdo (nebo co) za to může?

Trenér českých fotbalistů Jaroslav Šilhavý.
Kalamita pro Šilhavého. Kraj obrany je znovu bolavým místem reprezentace

Český lazaret. InfografikaČeský lazaret. InfografikaZdroj: DeníkJednoznačně únava. Jen kapitán Slavie Bořil odehrál za minulou sezonu a v první část té aktuální 61 utkání. To je brutální nálož, která se projevila tím, že se mu vrací lapálie s prokletým fotbalovým kloubem. „U Jana Bořila přetrvává problém s kolenem, který bude muset být pravděpodobně vyřešen operací s delší následnou pauzou. Budeme informovat o dalším postupu,“ napsal klub. Mluví se o půlroční pauze.

„Většina kluků měl po Euru jen dvoutýdenní volno,“ upozornil Ondřej Kraják, kondiční trenér, který působil u reprezentace do jedenadvaceti let. „Nemyslím si, že je to dostatečné. Chtělo by to tři neděle,“ měl jasno.

Další našlapané měsíce

No ano… Jenže kluby potřebovaly své opory do zápasů v předkolech evropských pohárů. V nich pohříchu Slavia neuspěla, nezvládla boj o Ligu mistrů ani Evropskou ligu – na podzim hraje pouze Konferenční ligu, třetí kontinentální soutěž.

Hráče tak čeká další našlapané měsíce. Aspoň v jednom faktu se jim však ulehčí. Kvůli covidu se hrály minulé reprezentační srazy tři utkání. Letitá klasika je přitom o třetinu nižší. Jenže pauzy ve všech soutěžích donutily fotbalové programátory plánovat v ostřejším rytmu.

Fotbalista West Hamu Tomáš Souček
Kritika z Anglie: Souček byl nejhorší, na West Ham se valí otázky

Aktuální sraz je ale už ve starých kolejích. „Jsme rádi. Bylo to příliš náročné,“ přiznal manažer reprezentace Libor Sionko.

Jenže na současný stav kádru to ještě vliv nemá.