„Již v minulém roce jsme požádali o spolupráci známého frýdecko-místeckého horolezce Libora Uhra, který má ve Starých Hamrech Horoškolu. Jelikož jsme byli se vším spokojeni, mohli si tak kluci po roce opět možnost užít náročných výšlapů po okolních vrcholcích," řekl trenér Valcířů, Milan Duhan.

Netradiční formu kondičního soustředění zvolili opět fotbalisté Frýdku-Místku, kteří v minulém týdnu absolvovali týdenní fyzickou přípravu pod dohledem známého horolezce Libora Uhra.

Je jasné, že žádný fotbalista nemá dlouhou zimní přípravu příliš v oblibě. Zvláště pak nabírání fyzického objemu. Takovýto druh přípravy je však pro samotného sportovce přeci jen odlišný a lépe stravitelnější. „Tahle příprava byla pro mě opravdu překvapující. Ještě jsem nic podobného ve své kariéře neabsolvoval. Ale musí to zkrátka být. Já říkám, že zimní příprava je takové nutné zlo. Věřím však, že tahle dřina nám pak v jarních bojích určitě pomůže," nechala se slyšet pravděpodobně první zimní posila frýdecko-místeckého celku, Jan Žídek. Ten minulou sezonu strávil v divizním Lískovci. „S Honzou jsme na všech podmínkách jeho smlouvy domluveni, teď už jen zbývá domluvit se s jeho mateřským klubem z Oldřišova," prozradil předseda MFK Frýdek-Místek, Radomír Myška.

Fotbalisté tak náročnými výstupy nejenže dostali, jak se říká do těla, ale vyzkoušeli si sami na sobě takzvané morálně volné vlastnosti. „Když k tomu vezmeme fakt, že jako tým musí v horách zdolávat extrémní podmínky, utuží se také i zdejší parta a kolektiv. Věřte, že chodit v tom hlubokém sněhu, není opravdu žádná sranda. Tady si někteří sahají až na morál," zdůrazňuje uznávaný sportovec a horolezec Libor Uher.

„Než jsme s touto formou zimní přípravy začali, tak jsme studovali různé formy příprav v zahraničních klubech. Ony to sice dělají v létě, jelikož tam mají pouze jednu přípravu, jinak hrají po celý rok fotbal. My to v našich klimatických podmínkách musíme dělat v zimě," podotkl frýdecko-místecký trenér. „Hrubá příprava je o tom, aby kluci nabrali ten potřebný objem, aby dostali maximální sílu do svých končetin a také obecnou vytrvalost. I proto ty hory vám dají to samé, jak kdyby kluci běhali v parku nebo kolem hřiště. Navíc je pro tým dobré, že vypadneme na chvíli z toho stadionu a jsme týden v nádherném prostředí, kde si všichni vyčistí hlavu a nejsou zatěžováni myšlenkami na fotbal," dodal Duhan.