FOTBAL TŘINEC – GRAFFIN VLAŠIM 1:2 (0:1)

Na pokraji sestupu do MSFL se ocitli fotbalisté druholigového Třince poté, co v duelu o pověstných šest bodů nestačili doma na Vlašim.

Před zápasem byly karty rozdány jasně – vítězovi sobotního souboje se bude dýchat lépe a zvýší své naděje na setrvání v soutěži. Třinečtí vstupovali do zápasu s dvougólovým mankem, tudíž výhru potřebovali ještě více než jejich protivník.

Zbytečný kiks zaplacený gólem, další minela s gólovým následkem a pak marná snaha o zvracení nepříznivého vývoje – tak ve zkratce vypadají jarní domácí zápasy Třince. Brno, Bohemians, Ústí a nyní Vlašim se pod Javorovým dostaly do trháku a nakonec už o svůj náskok nepřišly. Trefám všech mužstev předcházely hrubé chyby Třince v obranné činnosti.

Nejinak tomu bylo i tentokrát. Vlašim přišla k vedoucí trefě poměrně snadno, soupeř ji nabídl opakovaný přímý kop z ideální parkety dvěma naprosto zbytečnými fauly. „Děláme katastrofální individuální chyby, ty nás srážejí dolů, a proto jsem tam, kde jsme," hlesl třinecký záložník František Hanus.

Na mysli měl dva nedovolené zákroky, po nichž Kosak střelou z trestného kopu přiblížil Vlašimi veledůležité tři body. Naděje na jejich zisk ještě více vrostla po tom, co Středočeši rychle přenesli hru od vlastní brány na polovinu soupeře, udrželi míč před jeho bránou, vytvořili tam pořádný zmatek. V něm se nejlépe zorientoval Vaněček a krátce po změně stran navýšil vedení hostů.

Domácí fotbalisté měli také slibné šance, ale Matouškovi i Surynkovi scházelo více klidu, v koncovce se ukvapili a zakončili mimo. „Jsme pod takovou dekou, že nebudeme mít deset šancí za zápas. Musíme se snažit hrát zodpovědně v obraně, udržet nulu a zároveň se tlačit dopředu a věřit, že dáme gól i v devadesáté minutě. Na gól se strašně nadřeme," přiznal Hanus.

Zhruba patnáct minut před koncem se fotbalisté Třince dočkali nic neřešícího kontaktního gólu. Sražený míč se dostal k Ceplákovi a ten už věděl, kam patří. Hosté z Vlašimi se vítězstvím od svého rivala odpoutali, momentálně mají o pět bodů více než Třinec.

Již dnes čeká celek trenéra Aloise Grussmanna střetnutí v Opavě, kde ve druhé polovině devadesátých let prožil několik krásných fotbalových let. Teď tam může zahájit s Třincem záchranářské tažení. „Opava je na domácí půdě velice silná, byť některé poslední zápasy trochu pokazila. Je v klidu, doma hraje velmi dobře. Musíme co nejdříve udržet čisté konto a pak se uvidí. Kde je řečeno, že nemůžeme vyhrát v Opavě nebo pak v Jihlavě? Fotbal dovede být nevyzpytatelný," připomněl známou pravdu Hanus.

Po remíze v Brně se prvním sestupujícím stala juniorka pražské Sparty. Prozatím to vypadá, že druhým bude Třinec, který čeká na výhru už patnáct kol. Změní se něco ve středu v podvečer?

Branky: 75. Ceplák – 27. Kosak, 53. Vaněček. Rozhodčí: Mikel, ŽK: Hupka, Ceplák, Malíř – Matějka, Nečas, Petrů. Diváci: 659.

Třinec: Lipčák – Matoušek, Hupka, Kuděla, Lisický (70. Eismann) – Malíř, Hanus, Rehák, Byrtus (52. Ceplák) – Maroši (46. Surynek), Nekuda. Trenér: Alois Grussmann 

Třinec podruhé na jaře mění trenéra, tým povede Miroslav Kouřil

Druholigoví fotbalisté Třince už podruhé během jara mění trenéra. Předposlední klub soutěže dnes odvolal Aloise Grussmanna, kterého vystřídal Miroslav Kouřil.

Třinec se odhodlal k druhé trenérské výměně v rozpětí pěti týdnů. Na pokles formy a zhoršené výsledky doplatil v úvodu dubna slovenský kouč Lubomír Luhový, ale jeho nástupce Grussmann se musel poroučet už po pěti zápasech. V nich dosáhl jen na dvě remízy, Třinci tak čtyři kola před koncem sezony hrozí sestup.

„S panem Kouřilem jsme se dohodli na smlouvě do konce této sezony. Chtěli jsme dát mužstvu před rozhodujícími čtyřmi zápasy ještě nějaký impulz," řekl dnes ČTK generální ředitel klubu Edvard Huczala. Dodal, že asistent Lubomír Vašek u týmu zůstává.

Kouřil už v Třinci před čtyřmi lety působil, pak vedl druholigový HFK Olomouc.

Na záchranu momentálně Třinci scházejí tři body. V závěru druhé ligy ho čeká Opava, Sparta B, kandidát na postup Jihlava a Zlín.

ROMAN BASELIDES + ČTK