Když v létě roku 2012 opouštěl fotbalový záložník Radim Grussmann frýdecko-místeckou kabinu, možná jej v koutku duše ani nenapadlo, že se do Stovek po pěti letech znovu vrátí. A přeci jen se tak stalo. Osmadvacetiletý rodák z Ostravy přišel k Valcířům na roční hostování,

v sobotu se navíc postavil proti svému bývalému zaměstnavateli a i díky jeho gólu Frýdečtí remizovali s druholigovým favoritem 1:1. „Když se naskytla možnost jít někde hostovat, byl jsem moc rád, že jsem se nakonec domluvil s Frýdkem. Zdejší prostředí moc dobře znám,  mám to tady rád,“ svěřil se po svém návratu do Stovek Grussmann.

Kolik takových utkání proti svým bývalým týmům jste vlastně v kariéře odehrál?

No, přiznám se, že jich moc nebude. Přeci jen jsem teď působil čtyři sezony v Opavě. Co si ale vybavuji, že když Frýdek-Místek postoupil do druhé ligy a my k nim tehdy přijeli v prvním kole s Bohemkou, tak nás vyprovodili pětibrankovým výpraskem.

Byl jste před sobotním zápasem s Opavou nervózní, anebo jste to bral jako každé jiné utkání?

Tak. Nervózní ani ne. Spíš to byly takové smíšené pocity, jelikož já Opavě strašně moc fandím. Přeji jí, aby si vybojovala ten kýžený postup do první ligy, jelikož tam určitě patří. A to neříkám kvůli sobě, přeji jim to kvůli skvělým opavským fanouškům, vedení i hráčům. Teď jsem ale na ročním hostování tady ve Frýdku, musel jsem se tedy na zápas plně soustředit a nešlo vůbec o to, zda hrajeme s Opavou či s někým jiným.

Co k samotnému zápasu? V první půli jste mohli jít brzy do vedení, ale také jste poločas mohli i prohrát…

Přesně tak, na šance to bylo vyrovnané. Bylo ale vidět, že Opava je na míči velmi silná. Je to i tím, že jejich tým je delší čas pohromadě. Doplní se vždy dvěma, maximálně třemi hráči. Jsou tedy sehraní, ví, co mají pak na hřišti hrát. My jsme naopak svůj tým postupně skládali, to sehrání bude nějakou tu chvíli ještě trvat.

Budete určitě souhlasit, že Opavští po změně stran svou sílu ještě více ukázali?

Jednoznačně. Už v minulé sezoně byla Opava schopna rozhodovat vyrovnané zápasy v posledních minutách. Velkou roli v tom hraje nejen síla mužstva, ale i jejich trpělivost. U nás teď sice body ztratili, ale já věřím, že se Opava dostane brzy na vítěznou vlnu.

Nakonec jste Opavě vstřelil gól. Věděl jste předem, že když dojde na tuto situaci, tak gól slavit nebudete?

Věděl, v tom jsem měl jasno. I když musím přiznat, že jsem se na malou chvíli v té euforii zapomněl (smích) a neuvědomil si, proti komu vůbec hrajeme. Pak jsem už jen sklopil hlavu a nechal oslavy přímo na klucích.

Obrali jste o body velkého favorita na postup, jste tedy s konečnou remízou spokojeni?

Určitě, ten bod musíme brát. Jak jsem již řekl, jsme teď týmem, který se ještě musí dát postupně do kupy. Opava byla sice lepší, ale i taková utkání zkrátka jsou.

Co od svého ročního hostování ve Frýdku-Místku očekáváte?

No, to je těžká otázka. V Opavě mám vlastně smlouvu ještě na rok a ten budu hostovat ve Frýdku. Uvidím, jak se mi bude v sezoně dařit, podle toho se pak rozhodnu. Když to zkrátka nebude ono, tak začnu přemýšlet nad něčím jiným, než je profesionální fotbal. Pokud se, jak se říká, zvetím, tak bych ten fotbal na vyšší úrovni hrál rád dál.