sportovní detektivZdroj: Deník

Tamní fotbalisté hrají na vůbec nejmenším hřišti v okrese o rozměrech 91x48 metrů. Stadion se nachází jen 5 km od trojmezí Česka, Slovenska a Polska. Klub, který byl založen v roce 1978 se natrvalo usadil v okresním přeboru, i když pády z přeboru do soutěže a naopak tady byly téměř pravidlem.

Místním obětavým funkcionářům společně s fanoušky se podařil už před utkáním s Palkovicemi husarský kousek, když jako jediní v okrese dokázali po velkých deštích a sněhových Ke komfortu místních fanoušků slouží v Bukovci malá dřevěná tribunka podél hřiště.Zdroj: Martin Blahutapřeháňkách, připravit naprosto regulérní plochu. Ještě pár hodin před utkáním se hřiště válcovalo, a tak diváci mohli zhlédnout souboj dvou předních týmů nejvyšší okresní  soutěže. Inu, když se chce, jde všechno, a tak spokojena téměř stovka fanoušků se usadila na dřevěnou tribunu, či na židličky z hospody, které lemovaly zase čáru za brankou.

Jedním z domácích fanoušků byl skalní příznivec Rudolf Brtus. „Málokdy vynechám zápas a jsem pyšný na svého synka Vaška, který v brance pochytal několik velkých šancí soupeře,“ svěřil se po utkání bukovecký fanda.

Vůbec největší hvězdou je tady v Bukovci 25letý kapitán Josef Krenželok. O tomto malém velkém muži nám více prozradil zdejší trenér Antonín Herman. „Josef je místní odchovanec, má určitě na vyšší soutěž. Už si ji taky vyzkoušel v Bystřici a v Jablunkově, ale pořád ho to táhne domů.“

Krásný zápas o čelo tabulky byl napínavý až do konce, ale místní klučinové již netrpělivě čekali na jeho konec, aby si mohli začutat s míčem, který museli během utkání držet v ruce. Tato magická koule je prostě stále přitahuje a spojuje. Fotbalový fanoušek Vladimír Šindler nevážil cestu až z dalekých Raškovic zbytečně. „Nedovedl jsem si představit, že o víkendu neuvidím žádný fotbal, a tak když jsem zjistil, že se v Bukovci hraje, tak jsem neváhal a cestou přibral kamarády ze Žukova. Viděl jsem pěkný fotbal, takže té daleké cesty vůbec nelituji.“

Po utkání se tentokrát nevysedávalo v místní hospůdce a v zastřešené obecní usedlosti, ale téměř všichni se vydali na horu Kempa, kde se nad místní sjezdovkou pálily čarodějnice. A protože byl v pondělí svátek, nikdo domů tentokráte nespěchal.

POHLED DO HISTORIE
Než se 8. prosince 1978 založil v Bukovci fotbalový tým, hrávali místní chlapi fotbal pouze formou turnajů se sousedními obcemi (Milíkov, Hrčava a Lomná). O založení klubu se v Bukovci zasloužila pětice mužů: Pavel Bojko, Milan Jalovičor, Jiří Byrtus, Miroslav Nieslanik a Antonín Sikora. Původní název oddílu se velmi podobá tomu nynějšímu, tedy TJ Beskyd Bukovec. Na místě, kde nyní stojí fotbalové hřiště, mělo původně vyrůst jen školní hřiště s menšími rozměry. V roce 1995 se původní škvárová plocha zatravnila. Největší úspěchy klubu se datují do 80. a 90. let, kdy se mužům podařilo postoupit v okresním poháru až do semifinále. Nejlepším hráčem klubu je Josef Chybidziura, který hrával za druholigovou Karvinou.

CENA VSTUPNÉHO - 1
Místní klučinové si hodně vážili důvěry předsedy klubu Romana Czepczora, který jim předal vstupenky a pokladnu, se kterou obcházeli ve druhém poločase všechna místečka na stadionu. Klasickou „dvacku“ tak vybrali od 60 chlapů, ženy i děti se samozřejmě nekasírovaly.

OBČERSTVENÍ - 1-Ke komfortu místních fanoušků slouží v Bukovci malá dřevěná tribunka podél hřiště.Zdroj: Martin Blahuta
V místní hospůdce u hřiště se čepovalo pivo Radegast 12° za 28 Kč, desítka je tady k mání za 26 Kč, ale jen v létě, jak nám prozradila paní vedoucí Alena Sýkorová. Nejoblíbenějším alkoholem je zde rum a Kropka, hanácká výroba za 22 Kč. Třetí v pořadí je Koniferka za 30 Kč. Pozor ale, jsou to ceny velké štamprle, ty malé se tady totiž nenosí. Nealko, sladké a slané pochutiny jsou v dostatečném rozsahu a slovenský korbáčik za 5 Kč chutná skvěle. Klobásky od Rudolfa Lyska byly k mání za 40 Kč. Byly horalské a grilované, jen jedna malinká chybička byla, že po utkání bylo už vyprodáno, a ty zbylé se grilovaly jen pro domácí hráče.

ATMOSFÉRA UTKÁNÍ - 1-
Fanoušci v klubových žluto-modrých šálách na své kluky nedají dopustit. Sice se tady až tak nefandí, ale potleskem se nešetří, pískot tu téměř neuslyšíte. Po neproměněné Ke komfortu místních fanoušků slouží v Bukovci malá dřevěná tribunka podél hřiště.Zdroj: Martin Blahutapenaltě domácím hráčem to jen místním stadionkem zahučelo. „Grome!“ To byl v Bukovci nejčastější pokřik místních fans a po vstřelené vyrovnávací brance se stávalo z hospodských židliček a na dřevěné tribuně propuklo nadšení. Ani kritika rozhodčích nebyla, nebyla totiž ani potřeba, rozhodčí to v Bukovci zvládli na výbornou.

MARTIN BLAHUTA