Na jaře loňského roku se váš tým zmohl na sedm bodů, na podzim na osm. Dohromady jich uhrál patnáct ze 78 možných. Čím si to vysvětlujete?

Na jaře dvě výhry a jedna remíza, na podzim dvě výhry a dvě remízy. Nevím, co bych k tomu řekl.

V čem byl podle vás největší problém?

Problém? Za prvé v tom, že některé zápasy jsme odehráli nekompletní. Za druhé v tom, že některá utkání jsme odehráli špatně, odflákli jsme je. Dalším problémem byla špatná připravenost hráčů, některé zápasy nebyli schopni odehrát tak, jak by měli. Dalším zásadním problémem bylo neproměňování šancí. A také se pořád měnila sestava, v plné síle jsme hráli málokdy.

V kondici zřejmě problém nebyl, co myslíte? Vaši svěřenci trénují třikrát týdně.

To je pravda, trénujeme třikrát týdně. Ale kolik je hráčů, kteří chodí na všechny tréninky? David Kluz absolvoval devadesát procent tréninků. Ostatní hráči jich tolik nemají. Trénujeme třikrát týdně, ale tři desítky hráčů se na trénincích různě obměňuje. Když někdo přijde dvakrát týdně, je to dobře, na třech trénincích během jednoho týdne je málokdo.

Má dlouholetý účastník I. B třídy na to, aby soutěž udržel?

Určitě. Na záchranu máme, ale musíme se o ni porvat. Nic jiného nám nezbývá. Všechno je to o kolektivu na hřišti. Myslím si, že fotbalisté v Jablunkově jsou. Jenomže v utkáních nedodržují taktické pokyny, ty jdou prostě stranou. Na hřišti je chaos. Nevím, co k tomu říct.

Vyzbrojil se Spartak do jarního boje o udržení posilami?

Venca Zowada odešel do Českého Těšína. Marek Kluz, který měl namířeno do Polska, nakonec zůstal. Vrátil se Lukáš Komár, z Třince přišli útočník Jakub Malyjurek a mladý obránce Jaroslav Hudzieczek. Po zranění se do mužstva vrátil také Petr Hudzieczek. Teoreticky bychom měli být silnější. Uvidíme, jak to bude vypadat na hřišti.

Místo domácí jarní premiéry s přijatelným Hrádkem vás čeká první utkání na půdě vedoucích Dolních Datyní.

Co my v Datyních můžeme? Jedině hrát zezadu, dodržet taktiku a překvapit. Nic jiného se tam nedá udělat. Hlavně, abychom se odtamtud nevrátili s výpraskem.

Kudy povede cesta k záchraně?

V prvé řadě musíme bodovat na domácím hřišti. Všechny soupeře, proti nimž jsme byli vyrovnaní nebo i lepší, prostě musíme porazit. Se všemi jsme prohráli. Většinu z těch utkání jsme měli vyhrát, což se nám nepodařilo.

I proto teď máte jen osm bodů a jste předposlední.

A teď si vezměte, že na podzim nás vyloženě přehrály jenom dva týmy. Dolní Datyně, které byly jasně lepší herně a pak také Mosty, jež nás předčily svým důrazem. Jinak nás nepřehrál nikdo. Góly jsme dostávali po individuálních chybách – buď se hrubky dopustil brankář, nebo obránci. Skoro pokaždé jsme prohrávali. Víte, jak to chodí. Pak se snažíte něco udělat, riskujete, jenomže dostanete další gól.

Co říkáte na zimní přípravu? Blížila se vašim představám?

Sehráli jsme osm přípravných zápasů. Kompletní jsme byli pouze v tom prvním proti Mostům. To nás bylo dvacet. Poločas byl super, jenomže pak jsme prohodili sestavu a dostali několik branek. V dalších duelech už nastupovali dorostenci, v poli hráli i brankáři. Výsledky jsou druhořadé, šlo nám o to, aby si zahráli všichni hráči.

Uvažujete o rozsáhlých změnách v sestavě?

Stoperskou dvojici vytvoří Hudzieczkové. Uvidíme, co provedeme s krajními beky. Tonda Šimurda bude hrát vpředu. Potřebujeme někoho, kdo bude dávat góly a kdo něco vymyslí.

Zůstáváte před náročnými jarními odvetami optimistou?

To rozhodně. Jinak by to ani nemělo smysl. To bychom se na to mohli rovnou vykašlat.

ROMAN BASELIDES