„S Frýdkem jsme už dohodnuti, teď bude vše záležet na tom, jak se domluví mezi sebou kluby," prozradil šikovný zadák.

Žídek pochází z Oldřišova, ale jeho první fotbalové krůčky začaly v nedaleké Opavě. „Fotbal jsem začal hrát už v přípravce. Bylo to v Opavě, kde jsem poté zůstal až do mužů. V dobách ukrajinského vedení se tam začalo všechno tak nějak rozpadat a spousta kluků, včetně mě, z Opavy musela odejít. Já tehdy odešel do rodného Oldřišova, kde jsem byl ale pouze půl roku," vzpomíná na první návrat domů Žídek.

Návrat na domácí trávník opravdu dlouhého trvání neměl. Opava začala hrát krajský přebor a její bývalé opory se začaly vracet zpátky. „Bylo to takové znovuobrození a já byl opět povolán do zbraně," směje se šikovný fotbalista. „Začali jsme v krajském přeboru, ale brzy se odkoupila druhá liga. Po dvou letech ale vznikl na místě stopera přetlak, takže mě z Opavy uvolnili na hostování do Dolního Benešova. Po sestupu z třetí ligy jsem si opět na chvíli odskočil do Oldřišova, ale pak jsem se stejně do již divizního Benešova vrátil," vzpomíná.

A právě v době, kdy se v Dolním Benešově hrávala ještě třetí liga, potkal se tam Jan Žídek s Martinem Šrámkem. „Byl to právě on, který se mi později ozval, zda-li bych nechtěl jít za ním do Lískovce, že je tam výborná parta. Domluvili jsme se docela rychle a nakonec jsem v Lískovci strávil jeden a půl roku."

Jak tedy vzpomínáte na své působení v Lískovci?

Myslím si, že jsme s Lískovcem produkovali velice pohledný fotbal. Navíc jsme dávali i hodně branek, a to fanoušky baví. Byla tam opravdu super parta, nemám si vůbec nač stěžovat. Je velkou škodou, že to tam asi celé padlo. Ale i kdyby vše fungovalo ve starých kolejích, tak bych na nabídku Frýdku kývnul. Přeci jen je to zase o ten stupínek výše, je to pro mě další motivace.

Ve Frýdku jste odehrál již tři přípravná utkání. Jaký na váš tento celek udělal dojem?

Ten fotbal je tady o něčem jiném, než se hraje v divizi. Navíc Frýdek hraje špici třetí ligy, což je poznat i na tom, kolik lidí se kolem nás pohybuje a stará. Na trenérovi je zase vidět, že má vše super zvládnuté, ať už taktiku, nebo i samotné tréninky, které jsou super. Jsou sice těžké, ale jde na nich poznat, že nám něco dají.

Bavili jste se už s trenérem Duhanem o vaší pozici v týmu?

Podrobně ještě ne. Sice mi naznačoval, že to bude něco kolem stopera nebo levého obránce. Mě je osobně jedno, na kterém postu se objevím. Pro mě je důležité, abych hrál a abych byl prospěšný celému týmu.

Vy jste stále zaměstnán. Půjde tedy skloubit vaše zaměstnání s fotbalem, nebo se naopak vaší živností stane pouze fotbal?

Nejspíš se to všechno změní. V práci budu muset určitě skončit, jelikož mám zaměstnání, kde jsem až do čtyř hodin odpoledne. Z toho je jasné, že třetiligovou přípravu bych při zaměstnání určitě nestíhal. Ani by nemělo smysl, abych měl v práci nějaké úlevy nebo něco podobného. Chci dát fotbalu všechno, takže ten bude teď mou prací.