Jak vyplynulo z losovacího aktivu moravských soutěží, který proběhl v Olomouci, není to jediná změna v předpokládaných postupech či sestupech.

Na listině účastníků Moravskoslezské fotbalové ligy pro sezonu 2014/15 figurují tři nováčci, a to Vyškov, Líšeň a Opava B. Vyškov coby vítěz divize D měl automaticky právo na postup, Líšeň získala účast ve vyšší soutěži mimo pořadí. Brněnský klub využil jednak odstoupení Mikulovic z MSFL, jednak také faktu, že druhé v divizi D Rosice i třetí Vrchovina postup neakceptovaly.

A proč zrovna Líšeň a ne někdo z moravské divizní skupiny E? Volné místo je nabízeno celku s nejlepší bodovou bilancí. Čtvrtá Líšeň získala 49 bodů při skóre 59:32, kdežto třetí Slavičín v "éčku" zakončil sezonu se ziskem 49 bodů při skóre 43:38. Čtvrtý Dolní Benešov už měl 48 bodů, stejně jako pátá Mohelnice.

Na start ve třetí nejvyšší soutěži rezignoval také vítěz divize E Lískovec, který je farmou druholigového Frýdku-Místku. Nahradí jej opavská rezerva, v uplynulém ročníku druhý celek divize E.

Z MSFL sestupující Žďár nad Sázavou a pět krajských vítězů doplní divizní sestavu v příštím ročníku moravských divizí. K nim přibyl i druhý celek Moravskoslezského krajského přeboru MFK Vítkovice. Jedná se o klub, který vznikl fúzí FC Vítkovice a VOKD Poruba. Nahradí Karvinou B, která v divizi původně měla zůstat díky tomu, že nikdo z dalších celků Olomouckého krajského přeboru nechtěl zaujmout místo po Mikulovicích, které se nepřihlásily ani do divize, ale právě až do krajského přeboru Olomouce. Karvinský klub se ze soutěže odhlásil a podle předběžných informací se nepřihlásí ani do MS krajského přeboru, což znamená, že B-tým ruší.

Žádné další změny už v divizi nenastaly.

A nyní organizačně: na rozdíl od českých republikových soutěží se MSFL i obě moravské divize vrátí k možnosti střídat během utkání nejvýš tři hráče. „Platí to pro soutěže mužů a přála si to tak většina klubů. Proto jsme to odsouhlasili," řekl ČTK předseda Řídící komise pro Moravu při FAČR Pavel Blaha. Připomněl rovněž, že farmu nelze od příštího ročníku schválit mezi kluby třetí nejvyšší soutěže a divizí, což platí i pro Čechy. Nově však lze uskutečnit tento vztah mezi celky z republikové a krajské soutěže.

Novinka zavedená v českých soutěžích dospělých i mládeže v podobě penaltového rozstřelu po remízových zápasech, a tím i možnosti zisku plusového bodu, na Moravě platit nebude, kluby o ni nemají zájem.

Stejně jako v Čechách se rozběhnou MSFL a moravské divize během druhého srpnového víkendu.

(čin)