FK Varnsdorf – Fotbal Třinec 0:1

Jeden a půl sezony nedokázali třinečtí fotbalisté zvítězit v druholigovém souboji na hřišti soupeře. Vyšlo to až ve Varnsdorfu, kde utkání rozhodl krásnou trefou z rohového kopu Šimon Šumbera. „Soupeři musím pogratulovat, vyhrál tu naprosto zaslouženě. V útočné fázi jsme vlastně nebyli vůbec nebezpeční, prohrávali jsme drtivou většinu osobních soubojů. V tom nás Třinec předčil,“ pravil zasmušile domácí trenér Zdenko Frťala.

Jediná branka zápasu byla velmi kuriózní. Třinecký Šumbera zatočil míč do branky přímo PREMIÉRA NEVYŠLA. Fotbalový Varnsdorf doma podlehl Třinci 0:1.Zdroj: DENÍK/Jaroslav Zemanz rohového kopu. Domácí brankář a kapitán Radek Porcal na míč nedosáhl. „Byl to šťastný gól. Jestli to borec takhle chtěl, klobouk dolů,“ hlesl Porcal. „Rozhodně to tak nechtěl. Měli jsme signál na zadní tyč. A nakonec nám to šťastně spadlo do branky,“ přiznal třinecký kouč Jiří Neček. V nastavení mohli domácí přeci jen vyrovnat. Po rohovém kopu se k hlavičce dostal brankář Porcal, jeho pokus ale nad břevno nadzvedl jeden ze spoluhráčů. „Možná by to tam i zapadlo. Ale bohužel, nemáme ani bod,“ kroutil hlavou domácí brankář. Třinec si tak na cestu domů přibalil tři zasloužené body. „Jsem samozřejmě spokojený. Kluci dobře bránili a chodili do brejků. Po změně stran jsme tam měli hodně takových situací. Ale nedotáhli je do konce,“ konstatoval Neček. Varnsdorfu naopak první mistrovský zápas ukázal krutou realitu. Zatím. „Opět se ukázalo, že příprava je úplně něco jiného, než mistrovské zápasy. Po změně stran jsme hru otevřeli, ale k ničemu to nevedlo. Je vidět, že nás čeká ještě hodně práce. Musíme prostě makat,“ dodal Zdenko Frťala,  

Branka: Šumbera. Rozhodčí: Berka – Flimmel, Pfeifer. ŽK: Zbrožek, Kozma (oba V). Diváci: 852.

MFK Frýdek-Místek – Slezský FC Opava 1:1

První velkou šanci utkání měl Frýdek. Varadi utekl po straně, přesným centrem našem ve vápně Šumského, který se dostal k hlavičce. Šanci z kategorie stoprocentních zlikvidoval pohotovým zákrokem Fendrich. Ve 23. minutě zatáhl až do vápna balon Jursa, poslal ho před branku, kde byl zcela volný Kuzmanovič, ten u tyče na míč naštěstí nedosáhl. Dvanáct minut před koncem poločasu vytáhl brankář Fendrich pokus Kovaříka. Na druhé straně se blýskl hezkou individuální akcí Kayamba, když se uvolnil a vystřelil. Buček byl proti, míč vyrazil na roh.

Na začátku druhého poločasu se dostal Varadi lehce přes Žídka, odcentroval a Grussmann poslal MFK Frýdek-Místek – Slezský FC Opava 1:1Zdroj: DENÍK / Petr WidenkaLipinu do vedení - 1:0. O pár chvilek později se v další šanci ocitl Šumský, Fendricha však nepřekonal. Trenér Skuhravý posílil ofenzivu o Jurečku a Opavští se začali nadechovat k náporu. V 68. minutě bylo vyrovnáno. Zavadil posunul balon na Kayambu, který našel centrem Smolu a ten vyrovnal. Opava chtěla výsledek otočit, ale nakonec mohla i prohrát. V kritických momentech ji podržel brankář Fendrich, následně trefili domácí Literákem břevno a zápas skončil remízou 1:1.

„Měli jsme výborný vstup do utkání, kdy se zrodila šance Šumského. Víme, že on není zrovna hlavičkář, ale tohle by proměňovat zkrátka asi měl. Věřím však, že jej to mrzí. Za svůj výkon by si dnes gól určitě zasloužil,“ vrací se k momentu z úvodu střetnutí domácí kouč Peter Venglarčík. „Po změně stran už byli hosté lepší, hlavně na míči byli silnější. My jsme však odehráli zápas velmi dobře takticky v bloku. Opavu jsme do žádných dalších tutovek již nepustili. Naopak v závěru jsme měli dvě velmi dobré šance, které se asi mají proměňovat. Prohra Opavy by však byla určitě krutá. Možná se budu opakovat, ale znovu skláním poklonu před našimi správci hřiště, které bylo výborně připravené,“ dodal Venglarčík. „Bylo to těžké utkání. Na začátku měli domácí šanci, my jsme začali hrát, jak jsme chtěli až tak od desáté minuty, ale hru jsme měli víc zrychlit, protože jsme sice měli převahu, jenže chybělo finále – dostat před bránu rychlým balonem,“ myslí si zkušený středopolař Opavy Pavel Zavadil. „Měli jsme více ze hry a Frýdek hrozil z brejků. Ve druhém poločase měl standardku, nakonec z ní bylo břevno. Naštěstí pro nás. Z převahy jsme si však vytvořili málo. Je potřeba vytvořit si víc šancí a soustředit se na další zápas,“ dodal.

Branky: Grussmann – Smola. Rozhodčí: Dubravský – Batík, Caletka. ŽK: Varadi, Kovařík, Biolek (vš. FM). Diváci: 2153.

MFK Vítkovice – FK Ústí nad Labem 0:0

Bez gólů, s minimem šancí, zato s velkým množstvím nepřesností. Takový byl úvodní zápas fotbalistů Vítkovic v novém ročníku druhé ligy proti Ústí nad Labem. „Myslím si, že bod je asi zasloužený. V prvních třiceti minutách jsme měli určitou převahu, nicméně do šancí jsme se nedostávali. Pak Vítkovice herní projev vyrovnaly a ta druhá půle byla oboustranně vyvážená, Utkání 1. kolo druhé fotbalové ligy (Fortuna národní liga - FNL): MFK Vítkovice vs. Ústí nad Labem, 28. července v Ostravě.Zdroj: Deník / Kaboň Lukášútoky se střídaly na obou stranách. Znovu opakuju, myslím si, že dělba bodů je asi zasloužená,“ řekl Jiří Skála, trenér Ústí.

Vítkovice mohly reálně pomýšlet na skórování snad jen ve dvou případech. Nejdřív zhruba deset minut před poločasem ale sudí Peter Mrázek „zasklil“ penaltový zákrok na záložníka Matěje a pět minut po pauze se po brejku útočníka Tomáše Mrázka ani ve skluzu nedostal k míči před opuštěnou brankou Jakub Kučera. „V našich očích tam byla jednoznačně penalta, po které jsme mohli vést 1:0. A pak tam byly ještě i nějaké šance po brejkových situacích, které jsme měli dotáhnout. Myslím si, že to bylo celkem slušně odbráněné, soupeře jsme do nějakých velkých možností nepouštěli, jen tomu chyběl gól,“ doplnil svůj pohled Roman West, trenér Vítkovic.

Rozhodčí: P. Mrázek – Horák, Pochylý. ŽK: Matěj, Prajza, Mikula, Honiš – Peterka. Diváci: 472.

FC Hradec Králové – FC MAS Táborsko 1:1

Fotbalový Hradec vstoupil do druhé ligy nepříjemnou domácí ztrátou. V 1. kole soutěže doma jen remizoval s Táborskem, byť měl ve druhé půli místy až drtivý tlak. Jenže vítězný gól nepřišel. „Je to pro nás ztráta. Kluci nepřevedli do zápasu to, co nacvičujeme v tréninku. Chtěli jsme být produktivnější po centrech,“ řekl královehradecký kouč Karel Havlíček.

Smutná chvilka nastala tři minuty před přestávkou. Domácí brankář Radim Ottmar fatálně pokazil rozehrávku. Míč se dostal přímo před Zbyňka Musiola, pro nějž nebyl problém trefit prázdnou bránu. „Chtěl jsem to z jedničky rozehrát, ale sjelo mi to po nártu. Asi jsem si měl dát dva doteky. Byla to taková haluz,“ láteřil gólman Hradce. Pro domácí to byl problém. V první půli byli sice lepší, ale do větších šancí se nedostávali.

Po změně stran to ale byl jiný příběh. Votroci se pustili do honby za pokladem, tedy za třemi body. Jejich tlak se stupňoval, nebezpečný byl především záložník Adam Vlkanova. Právě on v 60. minutě vystihl rozehrávku Táborska. Sám se ke střele nedostal, zpětnou přihrávkou však našel Petra Schwarze, který technickou ranou do horního rohu vyrovnal. Tlak domácích byl od té chvíle enormní, ale Toma chytal skvěle. Gól nepustil.

Branky: Schwarz – Musiol. Rozhodčí: Houdek – Mokrusch, Kubec. ŽK: Blecha (T). Diváci: 1222.

FK Olympia Praha – FK Pardubice 1:0

Na jedné straně zklamání ze ztraceného zápasu, na té druhé nadšení po vítězné premiéře na Stadionu Evžena Rošického. Olympia Praha jako nováček druholigové soutěže vyhrála v prvním utkání nové sezony nad Pardubicemi 1:0. Na Strahově, na jednom z největších českých stadionů, bude hrát celou sezonu. „Jsme v Praze úplně nový klub, bude těžké sem diváky přilákat. Je to Olympia vs. PardubiceZdroj: FK Pardubicedruhá liga, snad někdo chodit bude,“ doufá brankář Olympie Luděk Frydrych. Podle oficiální zprávy si na první zápas „nové“ Olympie našlo cestu 350 diváků. „Vstoupili jsme do sezony vítězně, ale máme určitě co zlepšovat,“ řekl trenér Miloš Sazima po těsné výhře nad Pardubicemi, kterou Olympii zajistil gól Vopata v době, kdy hrála v oslabení. „Čeká nás spousta práce, protože tady máme řadu nových hráčů. Ti, kteří přišli z nižší soutěže, si na kvalitu druhé ligy teprve zvykají. Z toho pohledu nás tři body z prvního zápasu ohromně těší. Domnívám se, stejně jako kolegové z Pardubic, že tento ročník FNL bude hodně vyrovnaný,“ doplnil Sazima. „Výsledek je pro nás obrovským zklamáním, protože od 10. do zhruba 35. minuty jsme byli lepším mužstvem, ale nic jsme z našich šancí nevytěžili. Jen břevno a tyčku,“ konstatoval pardubický trenér Jaroslav Novotný.

Branka: 83. Vopat. Rozhodčí: Ginzel – Vlček, Petřík. ŽK: Rothe, Liener – Piroch, Černý, Látal. ČK: 61. Rothe (Olympia). Diváci: 350.

1.FK Příbram – 1. SC Znojmo FK 0:0

Dva góly, přesto bezgólová remíza. Znojemští fotbalisté započali novou sezonu druhé ligy zostra a vyrukovali na dlouholetého účastníka nejvyšší soutěže, mužstvo Příbrami. Šanci na druholigovou premiéru ve středu obrany Znojma dostal teprve osmnáctiletý František Malár. To domácí trenér Josef Csaplár nasadil odchovance Tomáše Zápotočného, jenž skončil v Ostravě. „Mohu být Z utkání 1. kola FNL: Příbram - Znojmo (0:0).Zdroj: Deník / Hájek Janspokojený s pracovitostí hráčů, ne s výsledkem. Chyběla nám kvalita dopředu. Evidentně nám chyběla kvalita v pokutovém území, což přikládám extrémně mladé ofenzivě. Samozřejmě musíme brát v úvahu kvalitu soupeře, který skvěle bránil,“ přiznal kouč Příbrami Csaplár.

Znojemští si krátce po půlhodině hry dočkali gólu. Oblouček Rostislava Šamánka totiž Dominik Urbančok uklidil mezi tři tyče. Branka však neplatila, protože do vzduchu vylétl praporek rozhodčího Bočka. První výraznější vzrušení druhého poločasu vzbudila příležitost hostů, když podruhé v zápase dopravili balon za Boháčova záda, leč ani tentokrát se nemohli radovat. Na vině byl znovu ofsajd. Příbram poté ještě zahrozila ze standardní situace, ale zaskvěl se Veselý a zápas skončil 0:0. „Přijeli jsme s taktikou zahustit střed a hrát po krajních prostorách. Chtěli jsme vytvořit blok a čekat na šance. Soupeř držel míč a byl aktivnější. Příbram si vytvořila řadu standardek, kterých jsme se báli. Musím pochválit kluky za bojovný a dobře takticky odvedený výkon,“ uvedl trenér Znojma Jiří Balcárek.

Rozhodčí: Nenadál – Boček, Vít. ŽK: Helísek, Njire, Lacko (vš. Znojmo). Diváci: 1265.

FC Sellier&Bellot Vlašim – Baník Sokolov 2:1

Sokolovští fotbalisté duel na půdě Vlašimi rozehráli velmi dobře, když se ujali v prvním dějství FNL, Vlašim - Sokolov 2:1.Zdroj: Deník/Pavel Šimáčekvedení po brance Ševčíka, ale po změně stran přišel šok v podobě dvou branek během dvou minut, kterými Vlašim otočila ukazatel skóre ve svůj prospěch. „To byly dva zlomové okamžiky,“ řekl domácí trenér Petr Havlíček. Naopak Pavel Horváth (trenér Sokolova) byl v tu chvíli na prášky. „Jsem naštvaný. Něco jsme si říkali o poločase a do druhého jsme nastoupili opačně, a proto jsme prohráli. Doufám, že to pro nás bude ponaučení,“ věří sokolovský kouč, jehož tým ještě vyrovnat mohl. Adama Ševčíka vychytal Nguyen, Štochl vykopl po závaru míč z čáry a po rohu pálil Machek nad. „Hráči zápas odmakali do posledního dechu, s tím jsem spokojený. V závěru jsme si vytvořili tlak a připravili jsme si šance, které jsme bohužel neproměnili, i když soupeř měl také příležitosti,“ dodal Horváth.

Branky: Fotr, Wiesner – A. Ševčík. Rozhodčí: Pechanec – Poživil, Fišer. ŽK: Skopec, Vodháněl, Hadaščok – Mejdr. Diváci: 745.

České Budějovice – Viktoria Žižkov 1:1

Fotbalisté Dynama ČB vstoupili do nového ročníku II. ligy televizní dohrávkou se Žižkovem. A do zápasu šli domácí s jasným cílem uspět a vybojovat tři body. „Snadné to ale nebude, protože násFotbal Dynamo České Budějovice-FK Viktoria ŽižkovZdroj: Deník / Sýbek Jaroslav čeká velice těžký soupeř, jehož barvy hájí řada fotbalistů se zkušenostmi z první ligy,“ uvedl před zápasem pro Deník trenér David Horejš.

A jak se ukázalo, jeho varování bylo na místě. Domácí totiž zahájili zápas svižně a soupeře zatlačili, jenže z dobrých šancí gól nedali a v 18. minutě naopak sami inkasovali.

Jihočechy inkasovaný gól rozhodil, postupem času se však znovu začali tlačit do blízkosti pokutového území Viktorky. Vyrovnání měl na kopačce Pešek, jeho střelu zblízka ale brankář Hrubeš vyrazil. Ještě do přestávky se ale fotbalisté Dynama odměny za svou aktivitu dočkali: Řezáč z pravé strany ve 45. minutě odvážně vnikl do vápna, tam byl zezadu podražen Kodešem a nařízenou penaltu Kladrubský suverénně proměnil – 1:1.

Branky: Kladrubský (pk) – 18. Jelínek. Rozhodčí: Královec – Kožár, Šimáček. Bez karet. Diváci: 943.

Sestava 1. kola FNLZdroj: Deník

Hvězda a smolař 1. kolaZdroj: Deník