Ve své kariéře si fotbalový obránce Oldřich Byrtus střihl krátké půlroční angažmá v druholigové Karviné, jinak byl po celou dobu věrný „svému" Baníku Ostrava. Nyní se dvaadvacetiletý krajní bek pokouší o angažmá ve Frýdku-Místku, se kterým by se v jarních odvetných bojích ve Fotbalové národní lize rád porval o záchranu Valcířů. „Co vím od trenérů, tak Frýdek o mě zájem má. Teď je otázkou, jak se oba kluby domluví mezi sebou, zda bych do Frýdku šel na hostování nebo jinak. Já bych určitě ve Stovkách rád zůstal," svěřil se v rozhovoru ostravský odchovanec.

Ostravský Baník po příchodu trenéra Petržaly docela obměňuje svůj prvoligový kádr. To nebyla šance, že byste v jarních bojích zakotvil ve svém mateřském klubu?
On se mi ale z Baníku nikdo neozval, takže jsem přípravu s jejich áčkem ani nezahájil. Přiznám se, že pokud bych měl jít do ostravské juniorky, tak to se mě moc nechtělo. Rád bych už někde hrával stabilně a klidně i druhou ligu. Naposledy jsem byl půlroku v Karviné, ale tam mi to moc nevyšlo. Doufám, že s Frýdkem vše klapne a já si opět stabilně zakopu.

Jste už ve Frýdku přeci jen nějakou chvíli. Jak se vám tam líbí?
Ty první dojmy jsou pouze a jen pozitivní. Kabina je naprosto v pohodě, opravdu nemůžu říct nic špatného.

Jaká je vůbec zimní příprava? Je to stále o běhání, nebo máte k dispozici také i míč?
Každý fotbalista ví, že zimní příprava bývá daleko těžší, než ta letní. Ve Frýdku se chodí jednou týdně proběhnout do okolních kopců, ale většinu času trávíme spíš na hřišti. Asi pro každého je příjemnější pracovat s míčem, než někde na sucho v lese.

Pokud vám námluvy s Frýdkem vyjdou, můžete se v jednom drese na jaře potkat s vaším potencionálním švagrem (Byrtus má za přítelkyni sestru Pavla Tobiáše, který je rovněž ve Stovkách na zkoušce, pozn. red.).
S Pavlovou sestrou chodíme už tři roky, takže byla by to určitě príma si takhle spolu zahrát v jednom týmu. Jen to chce jediné, abychom se do kádru prosadili oba (smích).

Bavili jste se o tom s Pavlem?
Bavili, to nezastírám. O tom, že půjdeme na zkoušku do Frýdku-Místku, jsme věděli od ledna. Doma jsme se pak spolu popichovali.

Jak vůbec vy sám vidíte Pavla Tobiáše jako fotbalistu?
V posledních dnech měl problémy s achilovkou, tak snad se dá brzy do pořádku a bude zcela fit. Jinak je to velmi dobrý fotbalista, akorát by potřeboval určitě trošku zesílit a nabrat kondici.

Za sebou máte čtyři přípravné zápasy. Co říkáte na dosavadní výsledky Valcířů?
Myslím si, že v žádném z odehraných utkání jsme herně nepropadli. S Baníkem jsme doma odehráli naprosto vyrovnaný zápas, s Olomoucí…(krátce si oddechne). Bylo vidět, že jsou hodně silní na míči, ale i přes porážku jsme tam nehráli špatně. Ty poslední zápasy s Opavou a Hlučínem klukům vyšly. S tím musí být určitě spokojenost.

Oldřich Byrtus
Narozen: 4. ledna 1994 v Ostravě
Post: krajní obránce
Výška/váha: 177 cm/70 kg
Kariéra: FC Baník Ostrava, MFK Karviná (host.)
Bilance v 1. lize: 11 zápasů, 412 minut, 2x ŽK