Krajský přebor mužů

Juniorka Frýdku-Místku postoupila do vyšší soutěže již počtvrté v řadě. V sobotu, coby nováček krajského přeboru, přivítá v Chlebovicích celek Dolního Benešova, jenž ještě letos na jaře hrál divizi. „Zápas s Dolním Benešovem budeme chtít vyhrát, ale jsem si vědom toho, že to bude velmi složité. Vzhledem k tomu, že náš sobotní soupeř nepřistoupil na naši žádost o sehrání zápasu v odpoledním čase, tak nemůžeme počítat s hráči širšího kádru A týmu, který hraje ve stejnou dobu 10.15 hodin. Navíc nyní ve velmi úzkém kádru B týmu je několik zraněných hráčů, takže velmi pravděpodobně zasáhne do hry i několik dorostenců ze širšího kádru A dorostu, kteří nenastoupí odpoledne k důležitému zápasu se Sigmou Olomouc. Budu spokojen, pokud se náš mladý kolektiv umístí v horní polovině," prozradil trenér Karel Orel.

Krajský přebor, 2. kolo

Sobota 18. srpna

Heřmanice – Polanka 17.00 (rozhodčí: Kantor – Jahoda, Picmaus), Hradec n. Mor. – MFK Vítkovice 17.00 (Bureš – Bátrla, Hess), Háj ve Slezsku – Dětmarovice 17.00 (Tomšík – Pustějovský, Pobořil), Frýdek-Místek B – Dolní Benešov 10.15 (hř. Chlebovice, Těšina – Latoň, Trigas).

Neděle 19. srpna

Frenštát p. R. – Frýdlant n. O. 17.00 (Futerko – Streit, Vítek), Krnov – Český Těšín 17.00 (Šištík – Čuba, Těšina), Bohumín – Petřkovice 17.00 (hř. Za parkem – tráva, Herda – Šimek, Ochodek), Pustá Polom – Slavkov 17.00 (Jež – Osička, Kaloč).

I. A třída, skupina B

Fotbalisté Brušperku, jejichž trenérem zůstává Leon Dostalík, zahajují nový soutěžní ročník ve Vratimově. V kádru nastal minimální pohyb. Na hostování do Dolní Lhoty odešel Ječmenek, kádr naopak doplnil brankář Drobec a z angažmá v Rakousku se vrátil Blahut. „Oba příchozí už v přípravě naznačili, že by mohli být oporami týmu. Bohužel hned v úvodu sezony musíme řešit problémy se složením záložní řady. Vedle již zmiňovaného Ječmenka nepustí dlouhodobé zranění na trávník Klimka, díky pracovním povinnostem nemůžeme počítat s Demlem ani Poláškem. Co se týče cílů pro letošní sezonu, tak chceme početnou obec našich fanoušků bavit útočným fotbalem a pohybovat se v horní polovině tabulky. Los nám příliš nepřál, v prvních dvou kolech nás čekají natěšení nováčci. Přesto věříme, že start do soutěže zvládneme a už z Vratimova neodjedeme s prázdnou," říká tajemník SK Brušperk Svatopluk Slovák.

V úvodním kole se na Čeladné představí tým Staré Bělé. „Minulý ročník se nám vůbec nevyvedl. Proto mužstvo nastupuje do nové sezony s novým trenérem Petrem Nesrstou, který má bohaté zkušenosti z nejvyšších soutěží jednak jako hráč a jednak jako trenér. Kolektiv zůstal pohromadě. Do kádru trenér zařadil i dorostence, kteří mohou začít sbírat zkušenosti mužské kopané. Jedinou naší posilou je Karel Maceček z MFK Frýdek-Místek, který jak všichni doufáme, ukáže v útoku s Valigůrou svojí střeleckou produktivitu. Letní přípravu měli hráči těžkou, někteří z nich ani netušili, jak tvrdě se trénuje ve vyšších soutěžích. Naším cílem je umístění do šestého místa, pokud možno s co nejmenší bodovou ztrátou na postup. Bude to ale hodně těžké. Dva naši zkušení hráči Staskevič a Hrdina jsou dlouhodobě zranění ještě z minulé sezony a do konce roku nenastoupí. Budeme se snažit hrát tak, aby se diváci bavili fotbalem a navštěvovali naše zápasy v hojném počtu," věří předseda čeladenského klubu Petr Sedlák.

Fotbalisté Smilovic zahájí novou sezonu v I. A třídě na trávníku Raškovic. Celek hrajícího trenéra Jaroslava Goje (do Smilovic přišel z Albrechtic, naposledy hrál krajský přebor v Dětmarovicích), který na lavičce vystřídal Pavla Smatanu, hodlá přivítat nový ročník vítězstvím. Vzhledem k tomu, že Raškovice se v uplynulé sezoně rvaly o záchranu a Smilovice do posledního kola hrály o konečnou třetí příčku, hosté budou papírovým favoritem. „Naším cílem je hrát na špici tabulky, nejlépe do třetího místa a prezentovat se útočným fotbalem," řekl trenér Smilovic Jaroslav Goj a dodal: „Tým jsme omladili a doplnili, takže teď by měl být silnější než na jaře." Přestože je Goj hrajícím trenérem, zápasy hodlá sledovat ze střídačky, kopačky se mu obouvat už moc nechce. „Dva tři roky zpátky jsem dospěl k rozhodnutí, že se chci zaměřit na trénování. Primárně jsem tedy trenérem, na hřiště vyběhnu jen v případě potřeby, pokud nebudeme mít k dispozici některé z útočníků," objasnil nový kouč.

Sousedské derby mezi Vendryní a Bystřicí bude pro aktéry střetnutí i jejich příznivce opravdovým bonbónkem. Smlsne si na něm domácí Vendryně, která chce hned v prvním kole naznačit, že nehodlá hrát v soutěži druhé housle, nebo naopak Bystřice, jež by hned v prvním kole navázala na zdárné jarní tažení k záchraně?

„Náš kádr je tak nabitý, že nevím, kdo ve Vendryni nastoupí. Určitou představu samozřejmě mám. Vendryně je posílená a má vysoké cíle. Pro fanoušky to dozajista bude atraktivní souboj," odtušil nový trenér Bystřice Miloš Koloničný a pokračoval: „Náš tým je zkušený a natolik kvalitní, že by měl hrát v klidném středu tabulky bez obav o udržení."

Trenér Vendryně Zdeněk Černek tuší, že sousedské derby před solidní diváckou kulisou může být pro jeho celek poněkud svazující. „Derby na úvod, proč ne? Aspoň zjistíme, jakou máme sílu. Bystřice v letní pauze poněkud obměnila kádr, ale i navzdory tomu proti nám vyrukuje silný soupeř, který se na jaře podstatně zlepšil."

I. A třída, sk. B, 2. kolo

Sobota 18. srpna

Stonava – B. Albrechtice 17.00 (Podracký – Poledník, Mikula), Vendryně – Bystřice 17.00 (Kuběna – Závodný, Černoevič), Vratimov – Brušperk 17.00 (Hrubý – Přeček, Havlík), Dolní Lutyně – Staré Město 17.00 (Takáč – Rýdel, Selník), Čeladná – Stará Bělá 17.00 (Pasterčák – Klimek, Bednář), Šenov – Petřvald n. M. 17.00 (Szkuta – Pitvor, Tobola).

Neděle 19. srpna

Raškovice – Smilovice 17.00 (Jantoš – Pasterčák, Kuběna).

I. B třída, skupina B

Na svou premiéru v krajské soutěži se již těší fotbalisté Lučiny, kteří hrají v sobotu odpoledne na hřišti ostravské Lokomotivy. „Premiéra v nové soutěži nebude vůbec snadná, bude to pro nás takový křest ohněm. Navíc se utkání dvou nováčků odehraje na škváře v Přívoze, avšak každý z našich hráčů se ve své kariéře se škvárovým povrchem již setkal, takže z tohoto pohledu z utkání nemáme strach. Věříme, že i v těchto podmínkách se bude hrát pěkný fotbal, že počasí bude teplotně milosrdné, a že se fanoušci obou klubů budou dobře bavit," přeje si sekretář lučinského oddílu Jakub Kielar. Nejen Lokomotiva Ostrava, ale i samotná Lučina představuje pro ostatní celky soutěže velkou neznámou. „Ani my o svém sobotním soupeři moc nevíme. Prakticky vlastně nic, jen to, co jsme se dočetli ze statistik konečných tabulek loňské sezony. Ostrava, stejně jako my, dokázala prolomit hranici stovky vstřelených branek, takže se dá očekávat útočný fotbal," myslí si Kielar.

Kádr Finstalu Lučina je před ostrým startem stále ve vývinu. „Určitě nám budou chybět nové tváře Chlebek s Myšinským, a to s administrativních důvodů spojených s návratem ze zahraničí. Dále pak visí otazník nad zdravotním stavem Goroše a Dobřického. Jedná se však o lehčí zranění, takže snad budou trenérovi Černému v Ostravě k dispozici," prozradil možné otazníky v sestavě Jakub Kielar.

I. B třída, sk. B, 2. kolo

Sobota 18. srpna

Klimkovice – Velká Polom 17.00 (Hrubý – Karas), Dolní Lhota – Vřesina 17.00 (Valošek – Kubáček), Loko. Ostrava – Lučina 17.00 (Břežný – Papuga).

Neděle 19. srpna

Hrabová – Strahovice 17.00 (Slaný – Závodný, Foltýnek), Krásné Pole – Darkovičky 17.00 (Ondračka ml. – Ondračka st.), Kozmice – Bohuslavice 17.00 (Malchárek – Jurajdová), Hať – Darkovice 17.00 (Juřička – Havlík).

I. B třída, skupina C

Na úvod sezony čeká na fotbalisty Dobré pikantní souboj s Hrádkem. „Letní příprava je vždy specifická, protože je krátká. Sehráli jsme několik kvalitních přípravných zápasů a po dlouhé době se hrály v Dobré zápasy se soupeři, které byly pro nás neznámou. Daly nám tudíž více, než klání minulých let s mužstvy okolo komína. Soutěž bude hodně zajímavá, přibyly čtyři nová mužstva, takže podle mě i atraktivnější. Vstup do soutěže je vždycky velmi důležitý a navíc máme Hrádku z loňska co vracet. Pokud budeme hrát tak, jako v posledních třech přípravných zápasech, tak nemám o výsledek obavy. Faktem je, že soupeři s námi chtěli hrát fotbal a to nám sedí více, jak bušit slepý do vrat," přemítá před prvním vystoupením svých svěřenců kouč Dobré Petr Wiecek. Tomu z loňského kádru chybí: Horáček (Nošovice), Ďurfina, Damek (B tým), Zicha a Herník dlouhodobě zranění. Doberský kádr naopak posílili: brankář Hill (střídavý start z MFK FM), Kisza (návrat z hostování – Třinec), Pfleger (Dětmarovice), Pietroszek (hostování – Č. Těšín).

Fotbalisté Staříče i Fryčovic po několikaletém působení v novojičínské I. B třídě budou v tomto ročníku startovat ve společné soutěži Frýdecko-Místecka a Karvinska. „O tom, jaká je úroveň ve skupině, kde převážná část týmů je směrem na polské pohraničí, si otestujeme v sobotu s týmem ČSAD Havířov. Trenér Josef Sluštík nebyl spokojen s účastí hráčů v přípravě na sezonu, nebyly nakoupeny ani žádné posily. Kádr družstva oslabila neúčast některých klíčových hráčů v přípravných zápasech. A tak hlavní tíha na úspěšném vstupu do soutěže bude spočívat na oporách. V brance se Smetanou, obraně s Janotou, záloze s Peškem a v útoku střelcem jarní sezony, Volným. Předpokládá se i zařazení bývalých dorostenců ročníku 1993," konstatoval předseda FK Staříč Josef Volný.

Fotbalisté ze Sedlišť přivítají na úvod soutěže v okresním derby hráče Hnojníku.

„Příprava proběhla celkem optimálně, mrzí náš však neuskutečněná generálka na Čeladné, která pro velký déšť byla zrušena. Kádr zůstal nezměněn až na mladého Krejčoka, nejlepšího střelce přípravných duelů, který chtěl zkusit vyšší soutěž ve Frýdku-Místku. Změnu jsme však zaznamenali na trenérském postu, kde loni úspěšný trenér Nesrsta odešel na Čeladnou, ale nahradil jej neméně známý Lubomír Pokluda. Trochu k nám byl nepříznivý los, kdy začínáme doma pro nás s neoblíbeným soupeřem a pak jedeme na hřiště nováčka soutěže, do Havířova. V nové sezoně se chceme od začátku pohybovat do pátého místa a jako loni potrápit favority na postup, což letos vypadá na tým Dolní Datyně.," prohlásil předseda klubu a brankář Daniel Majer.

I. B třída, sk. C, 2. kolo

Sobota 18. srpna

Fryčovice – Dolní Datyně 17.00 (Klečacký – Potiorek), Dobrá – Hrádek 17.00 (Šimek – Slaminka), Staříč – ČSAD Havířov 17.00 (Broskevič – Křenek), Sedliště – Hnojník 17.00 (Galásek – Bartek), Mosty – Horní Suchá 17.00 (Kaloč – Tomeček).

Neděle 19. srpna

Jablunkov – Dobratice 17.00 (Mankovecký – Tatarka, Potiorek), Nýdek – Doubrava 17.00 (Dytko – Sopoliga).

I. B třída, skupina D

Na svou obnovenou premiéru v krajské soutěži se rovněž těší i fotbalisté Kozlovic. Ti po sestupu do okresního přeboru dokázali odolat náporu rovněž o postup usilující Lučiny a v 1. kole I. B třídy přivítají na domácím hřišti tým Oder. „V klubu jsme všichni rádi, že nám návrat do kraje vyšel takhle rychle. Co se týče kádru, tak ten zůstal oproti loňské sezoně nezměněn," řekl vedoucí kozlovického celku Zdeněk Mucha. Deníku se podařilo zjistit, že Kozlovičtí nadále usilují o návrat šikovného středopolaře Marka Zemana, který je kmenovým hráčem Lichnova. (rom, zd, sch)

I. B třída, sk. D, 2. kolo

Sobota 18. srpna

Suchdol – Starý Jičín 17.00 (Bartoš – Tobola, Beseda), Veřovice – Bordovice 17.00 (Švec – Žvak).

Neděle 19. srpna

Vlčovice – Lichnov 17.00 (Konderla – Ostřanský), Jeseník n. O. – Kateřinice 17.00 (Rýdel – Haluska), Libhošť – Jakubčovice 17.00 (Beran – Křenek), Nový Jičín B – Kopřivnice 17.00 (hř. umělá tráva, Hrňa – Kubánek), Kozlovice – Odry 17.00 (Slaminka – Tomai).