„S fotbalem jsem začal v Klokočově, odkud pocházím. Je to malá obec vzdálená 25 kilometrů od Čadce, soutěž dospělých se tam teď ani nehraje. Brzy jsem odešel do sousední vesnice, do Kysučanu Korňa, který hrál třetí ligu starších žáků.

Ve čtrnácti letech jsem odešel na dva roky do Trenčína, navštěvoval jsem tam sportovní třídu na základní škole. Z Trenčína jsem po dvou letech přestoupil do Žiliny, která mě před rokem poslala na roční hostování do druholigového Šamorína," přibližuje René Dedič svůj dosavadní fotbalový životopis.

Schází v něm poslední půlrok v Žilině, kdy na podzim nastupoval převážně za béčko, ale většinou jen jako střídající hráč. Na to, aby se prosazoval střelecky, příliš mnoho prostoru neměl. V zimní pauze trenér Karel Kula zlanařil 20letého útočníka do Třince, kde mu příležitost dal. I přesto, že měl k dispozici zkušenější útočníky – Gavláka, Gulajeva a mládežnického reprezentanta Hašu.

Dedič nastřádal několik druholigových startů, párkrát dokonce vyběhl na trávník v základní sestavě. Nikdy nezklamal, dokázal podržet míč a ve Vlašimi i doma se Zlínem se dokonce zapsal do střelecké kolonky.

Ve Vlašimi, kde jeho celek prohrál 4:3, Dedič udeřil dvakrát, doma proti Zlínu (2:2) napnul síť jednou, zato však parádní střelou. „Ta branka byla cennější než dva zásahy ve Vlašimi, kde jsme však také mohli uhrát plichtu. Těší mě, že ten gól proti Zlínu nám zajistil remízu. Mohlo to dopadnout stejně jako ve Vlašimi, ale tentokrát jsme měli více štěstí.

Jsem rád za všechny góly, byť některé mají větší cenu než ty ostatní," tvrdí slovenský útočník s ideální postavou – měří 193 centimetrů a váží 87 kilogramů.

Šéf třineckého klubu Kula přivedl Dediče s úmyslem nasazovat jej především do utkání juniorské ligy, do níž perspektivní fotbalista věkově zapadá. „Juniorská soutěž je pro mě i pro ostatní přínosná, já v ní mohu sbírat zkušenost a méně vytížení hráči áčka zase nabírat herní praxi. Do Třince jsem šel s cílem pomoct hlavně juniorce.

Nesmírně mě těší, že trenér Kula mi občas dává šanci i v prvním týmu. Rád bych se gólově prosazoval v obou týmech. Do každého střetnutí jdu se záměrem skórovat.  Jestli se mi to ještě několikrát podaří ve druhé lize, budu moc rád," přiznává ctižádostivý fotbalista.

V Třinci bude hostovat do konce sezony, posléze by se měl vrátit do Žiliny. „Nemám zdání, co se mnou v létě bude. Třeba si mě Žilina vyžádá do přípravy, anebo půjdu někam jinam. A třeba zůstanu v Třinci, kde se mi docela líbí a navíc to mám celkem blízko domů," přemítá Dedič.