UPOZORNĚNÍ: Oporou frýdlantského celku je třiatřicetiletý brankář Zdeněk Jež. Ten se může pochlubit titulem nejlepšího brankáře nedávného evropského šampionátu amatérských týmů v Rakousku, kde Frýdlantští získali cenné stříbrné medaile. Rozhovor s ním najdete už zítra, ve středečním vydání Frýdecko-místeckého a třineckého deníku.

Je pár dní do začátku nové sezony. Jak vlastně hodnotíte přípravu vašeho týmu?

Přípravu hodnotím celkem dobře, tedy až na zdravotní výpadky některých hráčů. Navíc mi v závěru přípravy jeden hráč odjel na dovolenou, takže se udělala zase nějaká ta rána do základní sestavy. Dlouhodobě nemůžeme počítat se Šigutem, což je pro nás velká ztráta.

Vás na v prvním kole čeká Český Těšín. Máte již svého soka odsledovaného? Víte co vás na jejich hřišti čeká?

Soupeře jsem hrát neviděl, ale určitě nás čeká těžký los na začátek sezony. Hrajeme na úvod s Těšínem, který v loňském ročníku skončil druhý. Další kolo nás pak čeká ve Frenštátě, což je další neznámá. Ve třetím zápase hostíme doma padající Krnov. I proto si myslím, že nás nečeká nic lehkého. My ale budeme chtít navázat na naše výkony z loňské sezony. Bude to však těžké. Navíc jsme náš kádr opět omladili, což by měl být příslib do budoucna.

Výborné jarní výkony budou v nové sezoně výhodou nebo naopak pro vaše svěřence svazující?

Určitě nám to pomohlo, jelikož kolektiv se hodně stmelil. Na tréninku kluci pracují svědomitě, což je základem. Jak jsem již naznačil, tak jsme do kádru opět zapracovali další mladé hráče. I proto ta sehranost bude nějakou tu dobu trvat. Vůbec se ale nebráníme faktu, že bychom naší jarní formu chtěli nadále udržet.

Frýdek byl v generálce opravdu velice těžkým soupeřem, ale i takové zápasy jsou v přípravě k dobru. Ukázal vám tento duel nějaká okénka ve hře vašich svěřenců?

V prvé řadě jsme proti soupeři nastoupili s velkým strachem. Takhle jsme například v předešlém utkání v Lískovci vůbec nehráli. Vím, nemůžu srovnávat tyhle dva soupeře, ale tam jsme nastoupili sebevědomí, kdežto dnes to bylo hodně zastrašené. Naši obránci měli strach s míčem něco udělat, rozehrát jej. Po změně stran se to už zlepšilo, ale jelikož jsme dali dnes příležitost všem hráčům, tak ta výkonnost šla pak dolů a soupeř svou silou toho využil. Frýdek hrál dobře, a to je jenom dobře. Jsem zvědavý, jak mu to půjde v soutěži. My jsme dnes pro něj nebyli těžkým soupeřem, i proto si mohli vyzkoušet různé varianty standardních situací.

Ve své trenérské kariéře jste prošel jak žákovskou, dorosteneckou, tak i mužskou kategorií. Dá se říct, že teď jste plně spokojen?

Na své trenérské začátky vzpomínám i dnes strašně moc rád. Ve Frýdku jsem si prošel od malých žáčků až po dorost, se kterým jsem postoupil do dorostenecké ligy. Krom toho jsem vedl sportovní centrum mládeže a sportovní třídy, jenže nakonec mladší kategorie trenérů se začala více prosazovat a tím jsem u frýdecké mládeže skončil. Musel jsem si tedy najít jiné angažmá. Ozval se mi Frýdlant a jsem tu vlastně již dvaapůltým rokem. Podle mého trénovat umím, a tím bych se nechtěl nějak chvástat, ale vše je podloženo zlepšenou výkonností zdejšího družstva mužů. Dost se tady obměnil kádr, hlavně po stránce věku. Velice rád ale vzpomínám i na své trenérské angažmá ve Vratimově, kdy se nám za rok práce podařil postup do třetí ligy, kde oni pak hráli po celou dobu, kdy jsem tam trénoval. Další moje angažmá, na které moc rád vzpomínám, byla štace v Petrovicích u Karviné. I s nimi se mi podařil za krátkou dobu postup do divize. Jenže táhlo mě to domů a já se vrátil k trenéřině do Frýdku. Jak jsem už však řekl, mladší kategorie trenérů se rozhodla, že mají lepší tréninkové metody, a že já je mám už trošku starší. Nabídli mi práci u přípravek, ale tam já pracovat nechtěl.

Josef Sláma

TRENÉRSKÁ VIZITKA: JOSEF SLÁMA

narozen: 19. ledna 1953

hráčská kariéra: Baník Ostrava, Válcovny plechu Frýdek-Místek, Kozlovice, Lískovec, Paskov.

trenérská kariéra: Frýdek-Místek (mládež, asistent trenéra u druholigových mužů), Vítkovice (3. liga), Vratimov (postup do 3. ligy), Petrovice u Karviné (postup do divize), Frýdek-Místek (mládež), 1. BFK Frýdlant n. O.

S fotbalem jsem začal v devíti letech v Baníku Ostrava a prošel si tam od žáků až po muže. V seniorském áčku jsem se pak v mistrovském roce 1976 zúčastnil i utkání Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ), kdy jsem dostal tu šanci zahrát si pár minut na stadionu mnichovského Bayernu, za který tehdy nastupovali takové persony, jakými byli Beckenbauer, Maier, Müller, Hoeness, Rummenigge a další. I když jsme tam prohráli 5:0, tak nějaký zážitek ve mně zůstal. Pak mě trenér Rubáš přeřadil do B týmu a já pak následně odešel do Válcoven. Tehdy jsme dva roky po sobě hráli kvalifikaci o postup do nejvyšší soutěže, která bohužel nevyšla. Já si ale nestěžoval, jelikož jsem v tehdejší druhé lize skončil dvakrát po sobě nejlepším střelcem soutěže. V té první sezoně jsem nastřílel sedmnáct branek, v té druhé o tři méně. Když jsem pak skončil se svou profesionální kariérou, tak jsem si ještě zahrál v Kozlovicích, Lískovci či Paskově.

S trénováním jsem začal u frýdecko-místecké mládeže. Postupně jsem se pak dostal až do druhé ligy, kdy jsem se stal asistentem trenérů Cviertny a Žemlíka. Pak jsem dostal nabídku z Vítkovic, kde jsem trénoval třetí ligu. Odtud vedla má cesta do Vratimova, kde jsem působil tři a půl sezony. Po třičtvrtě roce v Petrovicích jsem se následně vrátil zpět do Frýdku-Místku a v roce 2009 přešel do Frýdlantu nad Ostravicí, kde jsem dosud.