Pro oba kluby znamená vzájemný zápas ostrý start do předsezonní přípravy. Sportovní klub TJ Smilovice očekává historickou návštěvu a již nyní v klubu pracují na všech nutných opatřeních, aby tento fotbalový svátek proběhl zdárně se vším všudy. I proto jsme si krátce popovídali s členem výboru TJ Smilovic Radkem Procházkou.

Jak se vám vůbec podařilo takový zápas zajistit?

V letošním roce oslavuje naše tělovýchovná jednota 60. výročí svého vzniku. Přemýšleli jsme nad tím, jak oslavit toto výročí a jedním z našich nápadů bylo sehrání přátelského zápasu Baníku Ostrava na našem hřišti. Chtěli jsme, aby se u nás konal přátelský zápas mezi Baníkem Ostrava a našim A mužstvem, který hraje krajskou soutěž. Tato myšlenka mě napadla, když jsem vzpomínal na své fotbalové angažmá v Německu, kde jsem si zahrál s mužstvem regionální soutěže proti Borusii Dortmund. Zahrál jsem si tehdy proti Rummenigemu a do dneška na to vzpomínám jako na největší fotbalový zážitek. Na zápas přišlo přes tři tisíce diváků, a byl to opravdu svátek fotbalu pro malé městečko, za které jsem hrál. To stejné jsme chtěli domluvit i pro naše fotbalisty a naše fanoušky, ale nakonec vše dopadlo trochu jinak.

Kromě ligového Baníku se ve Smilovicích představí i slovenský vicemistr…

Přesně tak. Vzhledem k již nabitému přípravnému kalendáři Baníku nebylo možné dohodnout vzájemný zápas mezi naším mužstvem a ostravskými fotbalisty. Baník se nám ale snažil vyjít vstříc a hledal možnosti, jak by mohli přispět k našim oslavám a učinili nám nabídku sehrát u nás přátelský zápas s Trnavou. Tuto nabídku jsme rádi přijali. Nyní se můžeme těšit na skvělý fotbal i na skvělou atmosféru v našem moderním sportovním areálu. Věřím, že si k nám najde cestu spoustu fotbalových fajnšmekrů a že si budeme moci tuto sportovní akci pěkně společně užít.

Co vůbec obnáší příprava takového zápasu?

Již nyní řešíme parkování, konzultujeme s kluby záležitosti ohledně zázemí pro hráče, výšku střiženého trávníku, s policií připravujeme bezpečnostní opatření, občerstvení pro diváky a všechny ostatní záležitosti.

Jakou návštěvu očekáváte a jaký bude průběh oslav?

Věříme, že se na zápas přijde podívat hodně lidí. Kdo by si nechal ujít vidět Václava Svěrkoše, Davora Kukece a další skvělé fotbalisty na vlastní oči? Navíc na hřišti, kde jsou diváci od hrací plochy sotva jeden metr. Proto očekáváme velikou návštěvu. Program bude začínat v 15.30 hodin předzápasem mladších žáků. Speciální program chystáme také na poločasovou přestávku.

Jaký očekáváte průběh a výsledek zápasu?

Výsledek lze jen těžko odhadovat dopředu. Pro Baník to bude první přípravný zápas se silným soupeřem. Spartak Trnava je slovenským vícemistrem a ve Smilovicích začíná s přípravou na Evropskou fotbalovou ligu, do které se kvalifikoval. Pro obě mužstva bude zápas u nás velice specifický, neboť hřiště ve Smilovicích má o něco menší rozměry než ligová hřiště. Hráči budou mít pro svou kombinaci méně prostoru i času a budou neustále pod tlakem. Myslím si, že uvidíme hodně osobních soubojů ve vzduchu i na zemi. Předpokládám, že se mužstvům podaří nám ukázat i nějaké fotbalové lahůdky a že uvidíme i hezké góly.