To by na první pohled nebylo nic převratného, tento duel však bude přece jen výjimečný v přímém přenosu jej odvysílá veřejnoprávní televize.

„Jedeme naplno, rozhodně nechceme zklamat a taky se chceme prezentovat v co nejlepším světle,“ uvedl Jaroslav Jeřábek, předseda TJ Řepiště. „Na druhé straně to ale bereme tak, že jde o jeden z mnoha zápasů, ve kterých jde pouze o tři body. Fanfáry či televizní kamery jsou jen něco navíc,“ zdůraznil. Přítomnost televizní techniky a zřejmě i řady fotbalových osobností přiláká do ani ne dvoutisícové obce daleko větší počet diváků než tomu v Řepištích bývá obvykle. „Jestli jich ale bude tři sta nebo pět set, je celkem jedno, hlavně ať nemusíme řešit žádné problémy. Byl bych rád, aby to byl skutečný svátek fotbalu,“ vyslovil Jaroslav Jeřábek přání s tím, že právě i na příjezd fotbalových příznivců z okolí se důkladně připravují. „Víme, že bude větší nápor na pořadatele, a taky třeba řešíme ve spolupráci s našimi hasiči otázku parkování. Ti se postarají o to, aby všichni, kteří k nám přijedou, věděli, kam odstavit auta.“

K vesnickému fotbalu patří neodmyslitelně i kvalitní občerstvení. „Doporučuju ochutnat uzené klobásky ve stánku U Jirase a ty samozřejmě zapít Radegastem. Na druhé straně ale vím, že autoři projektu jsou domluveni s pivovarem Lobkowicz, takže kromě fotbalového duelu může dojít i na souboj piv. A necháme na divácích, které z nich vyhraje,“ usmál se Jaroslav Jeřábek.

Samotný zápas tabulkových sousedů, dvanáctých Řepišť a jedenácté Doubravy, začne na přání televize v netradičním čase, úderem 12. hodiny. „Optimální by samozřejmě bylo, kdyby se hrálo o hodinu či dvě později, až po obědě. Navíc je to v den, kdy budou vrcholit volby. Přesto si myslím, že to všichni společně dokážeme skloubit a tuhle parádu si užijeme. Jen doufám, že naši borci nebudou na hřišti hledět do kamer, ale že se budou soustředit na fotbal,“ dodal Jaroslav Jeřábek, předseda TJ Řepiště.

Doubrava přiveze do Řepišť minimálně autobus fandů

Když funkcionáři Řepišť oznámili zástupcům Doubravy, že právě jejich vzájemný zápas odvysílá v sobotu 21. října Česká televize, sekretář malého klubu z Karvinska Jiří Lincer jen zalapal po dechu. „Asi pět sekund jsem nebyl schopen slova, takže se na druhé straně jen ozvalo: Haló, jste tam?“ zasmál se Lincer. Pak už ale tuto zprávu rozdýchal a v dalších hodinách se radostná fotbalová zvěst začala šířit po celé Doubravě.

Místní Baník OKD je hrdý na to, že bude moci zastupovat s regionem propojené hornictví, byť už upadající. „Nechceme udělat ostudu. Jsme první Baník v malém fotbale, který se ukáže na obrazovkách veřejnoprávní televize, prostřednictvím které nás můžou sledovat lidé z celé republiky. Kluci si to už začali uvědomovat a počáteční třes v kolenou pomalu střídá obrovské odhodlání uspět a adekvátně reprezentovat nejen náš klub, ale také obec, potažmo celé Karvinsko. Vždyť v televizi se mohl objevit místo nás kdokoliv, třeba petrovický Inter,“ váží si Lincerovými ústy Doubrava takové příležitosti.

Baník OKD začal okamžitě burcovat fanouškovskou obec. „O zápas je velký zájem. V Doubravě z toho bylo slušné pozdvižení, takže na utkání přivezeme autobus fandů, bubny, vlajky. Bereme to jako výjimečnou možnost se ukázat. Někteří kluci tím sice nadšení nejsou, ale pořád jim vysvětluju, že Ronaldo je v televizi třikrát denně, tak jeden přenos snad zvládnou,“ směje se Lincer, jinak též předseda Okresního fotbalového svazu Karviná.

Už je prý smířen i s tím, že pokud si Česká televize z doubravského tábora někoho vyžádá, bude muset za klub promluvit právě on. „Prý jsem zvyklý mluvit veřejně, tak to asi odnesu já,“ zakončil.