„Ta zranění se mě nějak drží. Vždy si říkám, když jdu na hřiště, hlavně se nezraň," tiše hlesne odchovanec fulneckého fotbalu.

Trenér Frýdku Mikuláš Radványi tak Stratila využívá jako žolíka. „Momentálně nemám na to, abych nastoupil od začátku a strávil na hřišti třeba šedesát minut. Jsme s trenérem domluveni, že na hřiště půjdu vždy na poslední půlhodinku, tedy ve chvíli, kdy přeci jen je soupeřova obrana unavenější," řekl Lukáš Stratil, který s třemi vstřelenými góly patří společně s Dariem Krištem k nejlepším střelcům frýdecko-místeckých Valcířů.

A právě v posledním domácím duelu s druholigovým nováčkem z Vyšehradu dal Stratil dva důležité góly. „Nebyl to ale vůbec snadný zápas, zvlášť na tom měkkém povrchu. Chtěli jsme hrát kombinační fotbal, jenže na tom terénu to vůbec nešlo. Museli jsme tedy zápas ubojovat a já jsem rád, že jsem po té pauze pomohl klukům vyhrát. Výhru jsme strašně už potřebovali, jelikož na týmu ležela velká deka. Pro nás to jsou důležité tři body," rozpovídal se krátce po utkání Stratil.

Na prvním vítězství Valcířů jste se podílel dvěma góly.
Ty góly jsou jen třešničkou na dortu. Pro mě a pro tým jsou hlavně důležité ty získané body. Snad jsme tu smůlu konečně prorvali.

Za stavu 2:2 krátce před koncem utkání, jste si vzal míč a šel kopnout pokutový kop. To musely být ale velké nervy. Byl jste vůbec nervózní?
Já se nejdříve díval po svých spoluhráčích. Na penaltu byli totiž ještě určeni Vysky (Vyskočil, pozn. red.) a Dario (Krišto). Ten jít kopat chtěl, ale já si vzal míč do ruky jako první. Ještě jsme mezi sebou prohodili pár slov, o tom kdo si jak věří, a šlo se na věc.Jsem rád, že to vyšlo. Na penaltu si ale věřím vždycky.

Ze hřiště jste po závěrečné děkovačce s fanoušky opět odkulhal. Co se přihodilo?
Běžela úplně poslední minuta, snad rozhodčí pískal už i konec, když mě tam někdo od nich dohrál. Bohužel mám zase nateklý kotník. Já si už teď před každým zápasem říkám, hlavně se nezranit. Mám na to nehoráznou smůlu. Věřím, že to ale bude dobré a budu moci v příštím zápase zase nastoupit. Jsem si ale vědom, že to stále není na celý zápas. S trenérem jsme domluveni, že nastoupím vždy na poslední půlhodinku, kdy už soupeřovi obránci budou unaveni.

V sobotu vás čeká derby v Třinci. Spousta hráčů se teď ve Frýdku obměnila, takže zápas, kdy ve Stovkách přišlo na derby přes sedm tisíc diváků, znáte jen z vyprávění. Přesto, jak se na duel s třineckými fotbalisty těšíte?
Vím, že se teď ani soupeři příliš nedaří. Samotný zápas ukáže, pro koho to bude momentální výhoda. Určitě to bude těžký zápas, už kvůli tomu, že jde o regionální derby a obě mužstva budou chtít naplno bodovat. My tam pojedeme ale s úmyslem vyhrát, nic jiného si ani v kabině nepřipouštíme.

No jo, ale s Třincem už Frýdek strašně dlouho nevyhrál. Takovou výhodou valcířů může být však fakt, že těch hráčů, co by tohle mohli mít v hlavách, už moc v týmu není.
Slyšel jsem, že Frýdek má s Třincem delší dobu negativní bilanci. I z toho důvodu si v kabině musíme říct, že uděláme všichni všechno pro to, aby se tato série konečně už zlomila. Přeci jen, nemáme tam co ztratit. Proč se neporvat o tři body.