Populární tipovací soutěž čtenářů Deníku Tip liga odstartuje o víkendu 25. – 26. srpna, první kupon tak vyjde v Týdeníku v úterý 21. srpna. Fotbaloví sázkaři mohou soutěžit i letos o pěkné ceny, včetně hlavní – televizoru. Pro hráče nadále platí, že se soutěží výhradně na tištěných kuponech.

A tady jsou základní pravidla Tip ligy:

V čem je podstata hry?

Jde o to, aby soutěžící správně natipoval co největší možný počet z deseti vybraných fotbalových utkání, které se objeví na tiketu pro dané kolo. Tipovat se může pouze: 1 – výhra domácích, 0 – remíza, nebo 2 – výhra hostů. Tikety s dvojtipy budou brány jako chybné a nebudou započítány.

Kdo se může Tip ligy zúčastnit?

Každý fanoušek fotbalu, který dovršil plnoletosti, tedy 18 let. Pokud některé z cen vyhraje soutěžící mladší, nebude mu cena předána. Hrát můžete pouze na své pravé jméno, přezdívky nebudou zaevidovány, falešná jména zjistíme a i v průběhu hry z průběžného pořadí vymažeme.

Jak se do hry zapojit?

Vždy v úterním Týdeníku vyjde kupon, který vystřihnete, vyplníte na něm potřebné údaje a do čtvrtku jej doručíte do sběrných boxů. Do redakce Frýdecko-místeckého a třineckého deníku můžete kupony doručit vždy do pátku do 13 hodin.

Každému tipujícímu bude přiděleno startovní číslo, které nalezne v úterním vydání Týdeníku (po 1. kole), kde budou rovněž vycházet i průběžné výsledky. Toto číslo potom bude používat po celou dobu trvání soutěže. Číslo je nutné uvádět na tiket.

Jak se budou tikety hodnotit?

Za každý správně natipovaný zápas získá tipující dva body, za špatně natipované utkání o jeden bod přijde. Za celý tiket tak můžete nahrát až dvacet bodů, ale také mínus deset, když neuhodnete ani jeden zápas. Pokud se některý z vybraných zápasů neodehraje, nedohraje či odehraje již před víkendem, získávají za něj všichni tipující nula bodů.

Co bude rozhodovat o vítězi při rovnosti bodů v jednotlivých kolech?

Jako první rozhodující faktor budeme brát takzvanou Supertrefu, v níž budete tipovat celkový počet všech branek, které padnou v deseti vybraných utkáních pro každé kolo. Pokud budou mít dva nebo více tipujících shodný počet bodů a ani jeden netrefí Supertrefu, rozhodne bližší tip skutečnému počtu vstřelených branek (tzn. pokud Supertrefa bude např. 20, první čtenář tipne 19 a druhý 22, získá cenu první tipující, protože byl blíže).

Pokud by se daní tipující přiblížili Supertrefě stejným rozdílem, přistoupíme na pravidlo první chyby. To znamená, že u tiketů těchto tipujících půjdeme chronologicky odshora dolů a tiket, který bude mít první chybu, vypadává ze šance na cenu v daném kole.

Co bude rozhodovat o místech při rovnosti bodů v dlouhodobé soutěži?

V případě rovnosti bodů v konečném pořadí Tip ligy rozhodne o lepším umístění – 1. větší počet titulů Tipař kola, 2. větší úspěšnost v Supertrefě.

Jak dlouho soutěž potrvá?

Celá soutěž bude mít celkem dvanáct kol. Tipuje se od srpna do listopadu, v celém průběhu podzimní okresní fotbalové sezony. Předání cen nejlepším tipujícím proběhne do čtrnácti dnů od ukončení posledního kola Tip ligy.

O co se navíc letos ještě hraje?

Již po několik soutěžních ročníků mohou fyzické osoby, ale i firmy, zasáhnout do spolupráce s oceňováním nejlepších hráčů Tip ligy. Letos tak soutěžící budou moci například bojovat o barevný televizor v hodnotě 10 000 Kč od firmy D-Sport, fotoaparát od fa Marie Šmídová – finanční poradenství v hodnotě 4 000 Kč, pobytový víkend (2 noci) pro dvě osoby se snídaní v RC Sepetná na Ostravici v hodnotě 3 400 Kč, romantickou večeři v hodnotě 1 500 Kč v RC Sepetná na Ostravici, poukaz na Základní kurz pro řidiče v Centru bezpečné jízdy Libros Ostrava v hodoně 1 000 Kč, 2 hodiny tenisu s profesionálním trenérem v TENNIS V & K ACADEMY, fotbalový dres Baníku Ostrava, fotbalový míč Adidas, cenu útěchy (láhev alkoholu) získá tipující, který skončí po odehrání všech kol nejčastěji na posledním místě (za každé kolo). Tuto cenu věnuje restaurace Lašská jizba se Sedlišť.