Generálka pro oba celky nabídla jednu zvláštnost – v poli byl duel vyrovnaný, místy měl více ze hry Třinec, ale v obou pokutových územích kralovala Karviná, která si ve finální fázi počínala neobyčejně jistě a přímočaře. První nebezpečí gólem neskončilo, protože Šisler z úhlu orazítkoval pouze tyč. Po necelých dvaceti minutách se rozběhl Zelený, narazil si míč s Oklešťkem a pádil sám na bránu. Před vracejícím se stoperem zasekl míč a zavěsil – 0:1. Zanedlouho Karviné vyšla další akce. Třinečtí zbytečně ztratili míč, zmocnil se ho Voltr, posadil oba stopery na zadek a zvýšil na 0:2.

Stejný fotbalista se prosadil i po změně stran, jeho trefě předcházela rychlá akce Karviné, při níž třinečtí zadáci znovu nestíhali. Karvinští několik šancí promarnili, a tak poslední slovo měl Puchel, který krásnou střelou z trestného kopu uzavřel na konečných 0:4.

„Na poslední chvíli k nám přišli noví hráči, chtěli jsme si některé věci vyzkoušet, trenéři to o poločase prostřídali. Výsledek nepřeceňujeme, nicméně doufám, že na ligu jsme nachystáni velice dobře," řekl karvinský kapitán Pavel Eismann, který dříve kopal i za Třinec.

To kreativnímu záložníkovi Mateji Ižvoltovi, novicovi v domácí sestavě, do řeči moc nebylo. Po vysoké porážce svého nového celku byl očividně zdrcený. „Zápas nám jasně ukázal, kterým směrem se fotbal ubírá a jaké detaily rozhodují o výsledku. Nedostatky máme ve finální fázi, ve své i v soupeřově šestnáctce. Kombinačně nehrajeme špatně, ale finální fáze není dobrá. Karviná nám ukázala moderní fotbalovou školu. Možná je dobře, že jsme dostali takovou facku teď, dva týdny před startem ligy. Myslím si, že nám to může jedině pomoct," připustil Ižvolt.

FK FOTBAL TŘINEC – MFK OKD KARVINÁ 0:4 (0:2)

Branky: 23. a 55. Voltr, 19. Zelený, 81. Puchel. Rozhodčí: Mojžíš. ŽK: Motyčka. Diváci: 237.
Třinec: Paleček – Velner (75. Benetka), Reintam (65. Bedecs), Čelůstka, Janoščín (60. Stříž) – Krišto, Motyčka – Malcharek (62. Joukl), Ižvolt, Janošík (54. Teplý) – P. Hošek (72. Dedič). Trenér: Martin Zbončák. (rom)

Třineckého trenéra jeho svěřenci pěkně dopálili

Třinec – S přípravným obdobím se třinečtí fotbalisté rozloučili s potupnou porážkou, kterou ji na jejich stadionu připravil ligový nováček z Karviné.

Třinec zahájil letní prověrky dvojzápasem – s Vítkovicemi prohrál 2:1 a se Slováckem dokonce 4:0. Následoval zápas v polském Zabrze, odkud se soubor trenéra Zbončáka vrátil s porážkou v poměru 2:0. Premiérové vítězství Třinec zaznamenal proti třetiligové Mohelnici, na svém pažitu ji udolal 2:0. Dobrý dojem zanechal i ve Zlíně a Bielsku-Bialé, kde remizoval 1:1. Proti Karviné však vybouchl. „Mám pro to své vysvětlení. Klukům neustále zdůrazňuji, že český fotbalista je vyčůraný. Jakmile dosáhne slušných výsledků, čímž mám na mysli Zlín a Bielsko, podlehne sebeuspokojení, ale bez soubojů a bez důrazu to samo nepřijde, to se kluci spletli," hřímal trenér Třince Martin Zbončák a pokračoval: „Jsem na hráče hodně zlý a naštvaný, když to řeknu slušně, už jsem jim to řekl i v kabině. Ještě si to s nimi vyřídím! U videa si rozebereme některé chyby jednotlivců, takové hrubky jako při prvním a druhém gólu, tolerovat nebudu! Tentokrát mě hráči vůbec nepotěšili."

Směrem dopředu Třinečtí vůbec nebyli nebezpeční, obranu měli děravou jako vrata do továrny. „Srazily nás zbytečné individuální chyby. V tisku je nikdy rozebírat nebudu, tohle si vyřídíme v kabině. Vyříkáme si to hodně důrazně, protože mě to opravdu naštvalo. Na naší straně bylo hodně podprůměrných výkonů, takhle se proti Karviné hrát nedá. Čtyři pět hráčů podalo silně podprůměrné výkony," vypočítal Zbončák.

O víkendu se Třinec v rámci úvodního kola domácího poháru předvede na stadionu divizního Havířova. Trenér Zbončák ještě úplně přesně neví, komu z hráčů dá svou důvěru. „Myslel jsem si, že se nám ta sestava už pomalu rýsuje, i když ještě zdaleka nevypadala tak, jakou nasadíme v prvním kole. Sestava určitě bude jiná, protože někteří kluci, kterým jsem věřil, mě nepřesvědčili. Prohrát doma 0:4? To se nesmí stát, i když je to jen příprava. Vyvodím z toho důsledky, pro některé hráče budou nepříjemné, pocítí je," varoval Zbončák.

Tři čtyři porážky, dvě remízy, jediné vítězství – takové je bilance Třince v letním přípravném období. Na klub, který by se měl pohybovat v horních patrech druholigové tabulky, to není nic moc. „Proti Karviné nám scházela spousta věcí. Chybí nám konstruktivnější rozehrávka od stoperů. Spoléháme na to, že Bedecs se už dá do pořádku a na pohár i první kolo bude k dispozici. Na jaře nám svou rozehrávkou, a celkovým výkonem vůbec, hodně pomohl. Určitě nám schází i Málek, s nímž jsme rovněž na jaře byli spokojení. Má po operaci slepého střeva, už začal trénovat. Jestli stihne první kolo, to se teprve uvidí," řekl Zbončák a doplnil: „Do ligy zbývají necelé dva týdny, musíme odstranit chyby, abychom byli úspěšní. Com jsem slyšel, naším úkolem bude hrát kolem šestého místa. V tomto případě budeme muset hodně přidat."

Roman Baselides