FK Slavia Orlová - FK Fotbal Třinec 1:2 (1:0)

Úvodní dějství favorizovaní hosté odehráli špatně. Připravili si sice dvě slibné možnosti, které nezužitkovali, ale sami pustili protivníka do pár šancí. A kdyby jen to po třiceti minutách mu dokonce dovolili jít do vedení. Přesná trefa Kopela po individuální akci Pražáka měla pro nováčka třetí nejvyšší soutěže značný význam, protože v předešlých dvou duelech vyšel střelecky naprázdno. Vzápětí hostům mohlo být ještě hůře. To nebezpečně hlavičkoval Míšanec, který v úvodu nahradil zraněného Silveiru. Mladému fotbalistovi skvělým zákrokem překazil gólovou radost Bruk, který opět zastoupil zraněného Lipčáka. V plné síle nebyli ani domácí fotbalisté, kteří měli po úvodních pětačtyřiceti minutách k úspěchu rozhodně blíže.

„První poločas se nám vůbec nepodařil. Trenérova kritika, která se na nás o poločase sesypala, byla zcela oprávněná. Soupeři jsme se nevyrovnali, nevypořádali jsme se ani s jeho hřištěm," přiznal kriticky kapitán třineckých fotbalistů Pavel Malíř.

Několik málo minut po zahájení druhé části hry se míče zmocnil Hupka, napřáhl a domácí tým zachránila tyčka. Na druhé straně se pro změnu ukázal brankář Bruk, který přibližně po šedesáti minutách střetnutí skvěle vychytal Keresteše. Čas nemilosrdně utíkal a třineckým hráčům začínalo být jasné, že páté vítězství v řadě jim pomalu utíká mezi prsty. Nakonec se to však nestalo. Do posledního hvizdu zbývalo něco přes sedm minut, kdy Eismann ideálně načechral rohový kop na hlavu kanonýra Gavláka a ten svým osmnáctým zásahem sezony připravil domácí Slavii o vítězství. Nakonec ji nezbyl ani bod, protože dvě minuty nato střídající Matoušek prošel po pravé straně, předložil míč kapitánu Malířovi a ten znovu o něco více přiblížil svůj tým vysněné druhé národní lize.

„Ještě v ní ale nejsme. A pokud budeme hrát tak, jako dnes v prvním poločase, tak v ní ani nebudeme. Bylo to velmi špatné, zabrali jsme až po důrazné promluvě v kabině. Před námi je ještě hodně zápasů, Musíme v nich podat rozhodně lepší výkon, než který jsme předvedli dnes," varoval kouč Třince Miroslav Kouřil.

Po dopoledním utkání vyrazil třinecký kouč do Hulína, kde sledoval, jak domácí celek obral o dva body postupového aspiranta z Frýdku-Místku. Remízu 1:1 uhráli v Hulíně taktéž fotbalisté Třince. Jejich dalším protivníkem bude právě poslední Hulín. Odložené utkání je na pořadu ve středu 8. května od 10.15 hodin na hřišti Rudolfa Labaje v Třinci.

Branky: 31. Kopel 84. Gavlák, 86. Malíř. Rozhodčí: Ondráš, ŽK: Keresteš, Kovář, Švrček Motyčka. Diváci: 156.

Třinec: Bruk Joukl (70. Kyselý), Švec, Cigánek, Eismann Malíř (89. Klimas), Hupka, Motyčka, Juřena (81. Matoušek) Čtvrtníček, Gavlák. Trenér: Miroslav Kouřil. (rom)

Miroslav Kouřil: Poprvé, co jsem v Třinci, jsem se za mužstvo styděl

Třinec - Po vítězném derby v Orlové (1:2) měl trenér třineckých fotbalistů Miroslav Kouřil radost pouze ze tří bodů. Hrou jej jeho svěřenci moc nenadchli, zejména v úvodní fázi duelu.

Hlučín ani Orlovou jste nepřehráli, přesto jste oba regionální rivaly těsně porazili. Svědčí to o tom, že je Třinec velkým mužstvem?

Naše zápasy nemohou mít takový průběh, jako v Orlové. Hrát jsme začali až po obrovské poločasové bouřce v kabině. Velká mužstva si uvědomují svoji úlohu a drží se jí od začátku až do konce zápasu. Nejsou jako my, kteří zabereme, až když nám hoří koudel u pr… a pak to honíme v posledních minutách.

Mnohdy jste ke svým svěřencům shovívavý, tentokrát to ale neplatí.

První půlka byla vůbec nejhorší za mého působení v Třinci. Po té zmíněné bouřce v kabině jsme se vrátili na hřiště jako úplně jiné mužstvo. Soupeře jsme tak zmáčkli, že by se dalo spočítat, kolikrát se objevil na naší polovině. Zariskovali jsme, od 70. minuty jsme začali hrát na tři obránce, soupeře jsme vyloženě uštvali a kondičně dorazili. V závěru zápasu jsme tlak přetavili ve dvě branky.

Orlová dlouho vzdorovala. Očekával jste, že vám bude dělat takové problémy?

Chtěl bych ocenit výkon domácího týmu. Ve svých problémech, které má, ať už jsou karetní nebo zdravotní, odvedl maximum a málem s námi uhráli vítězství, ne jenom jeden bod. Našim klukům ukázal, jak se na hrací ploše bojuje od začátku utkání. Ne, až když už je pozdě.

Přijde vám, že vaši svěřenci jsou schopni vydat ze sebe ještě více?

Nesmějí mít takové výkyvy. Jednou odehrají zápas, který má druholigové parametry a o několik dnů později hrají tak, že se člověk stydí. Poprvé, co jsem v Třinci, jsem se za mužstvo styděl.

V Orlové jste vyhráli pátý zápas v řadě. Na kolik procent z vás už je druholigový tým?

Když budeme hrát tak, jako v prvním poločase, zůstaneme stoprocentně třetiligovým týmem. Pokud budeme hrát tak, jako ve druhém poločase, staneme se druholigovým celkem. Před námi je ještě osm zápasů, což je větší polovina. Ve středu to s Hulínem rozpůlíme.

Jako postupový adept musíte mít za cíl tři body, nic jiného.

Pokud chceme postoupit, musíme to ve středu zvládnout. Hulín jsem sledoval v utkání proti našemu největšímu soupeři z Frýdku-Místku.

Posledně jste řekl, že Hlučín je pro vás fotbalově kvalitnějším týmem než Frýdek-Místek a Prostějov. Považujete postupového aspiranta z Frýdku-Místku za svého úhlavního soupeře v bitvě o postup?

Co jsem řekl v minulosti, za tím si pevně stojím a vždy stát budu. Platí i to, na co jste se ptal vy. Ano, našim největším soupeřem v boji o postup zůstává Frýdek-Místek. Myslím si, že se rozhodne mezi námi dvěma.

Ředitel klubu Kula před startem jara prohlásil něco ve smyslu, že Třinec může být sám sobě největším soupeřem. Souhlasíte?

Je to výstižně řečeno, i když trochu jinými slovy. Máme to ve svých rukou a nohou. Postup si můžeme zhatit jen my sami. Proto nás nezajímá Prostějov, Frýdek-Místek, Orlová ani Hlučín. Moc dobře víme, že pokud chceme postoupit, čekání na výsledky našich konkurentů nám nepomohou. Musíme to zvládnout sami, nikdo jiný to za nás neudělá.

Co musí Třinec zlepšit, aby počátkem léta dosáhl toho, po čem touží?

Je to vyrovnanost výkonu. Pokud to tak bude, tak se nám to podaří. V případě, že budeme selhávat stejně, jako dnes, můžeme zaváhat a Frýdek toho využije.

Postupové dostihy vám znesnadňuje úzký kádr, je to tak?

Je to hodně složité, když víte, že máte úzký kádr a variant není mnoho. Teď se teprve ukáže, zda jsme silný tým, zda se dokážeme semknout a v pravou dobu táhnout za jeden provaz. Udržet disciplínu, trénovanost a všechno ostatní v tak malém počtu, je dost složité. Nejlepší motivací pro každého hráče nejsou peníze, ale konkurence, protože hrát chce každý. Pokud konkurence schází, pro trenéra je to vždy těžší za prvé kluky motivovat a za druhé vytáhnout něco z rukávu. Těch možností máme minimálně. Zatím se nám to daří, protože kluci jsou seriózní a solidní, čemuž odpovídají i výsledky. (rom)