Už podruhé dovedl fotbalisty Třince k druholigové záchraně generální manažer klubu Karel Kula. Ten však po sezoně předal trenérské žezlo svému dosavadnímu asistentovi Martinu Zbončákovi, kterému budou pomáhat Lubomírové Vašek a Adler. Ten druhý se stal novým trenérem juniorky.

„Martin je v našem klubu už tři roky. Začínal jako kondiční trenér, půl roku vedl jako hlavní kouč juniorku a poslední půlrok byl mým asistentem. Zatímco já byl spíše koučem a mentorem, on měl na starosti tréninkový proces, fungovalo to velice dobře. Postupně jsme ho připravovali na to, že by jednou mohl mužstvo převzít jako hlavní kouč. A ten okamžik právě teď nastal," glosoval změnu na lavičce první muž třinecké kopané Karel Kula. „Martin je mladým ambiciózním trenérem, nabyl už nezbytné zkušenosti, u mužstva má potřebný respekt, dobře zná hráče a ví, co od nich může čekat. Já zůstávám generálním manažerem, na koučování mužstva se už podílet nebudu. Věřím, že v nadcházející sezoně bude náš tým úspěšný," dodal Kula.

Kulův nástupce Zbončák od představenstva třineckého klubu zatím žádný konkrétní úkol neobdržel. Velmi dobře si uvědomuje, že ten okamžik přijde. „Nějaký hmatatelný cíl mužstvo mít musí. Já sám mám neskromné plány, raději je však nebudu prozrazovat. Řeknu jen to, že bych si hrozně moc přál, abychom hráli pohledný fotbal a po podzimu měli dostatek bodů. Šéfům oddílů děkuji za důvěru, kterou do mě vložili, snad ji nezklamu. Trenérskou kariéru začínám v mateřském klubu, což jsem si vždycky přál. V Třinci jsem už tři roky, začínal jsem jako kondiční trenér, vedl jsem juniorku a naposledy jsem byl asistentem trenéra, přičemž jsem měl na starosti tréninkový proces," připomněl Martin Zbončák, který si do Třince odskočil jako hráč v roce 2009.

Jeho svěřenci podstoupí osm předsoutěžních prověrek. První dvě už v sobotu, kdy se utkají ve Vratimově s Vítkovicemi a Slováckem. Na domácím hřišti se Třinec představí jen dvakrát, a to v sobotu 9. července proti Mohelnici (10.30 hodin) a v úterý 19. července proti Trnavě (čas nebyl stanoven).

V přípravných duelech si chtějí místo v kádru Třince vybojovat dva leví beci – Stanislav Morháč z Rimavské Soboty a Michal Stříž z Vyškova. Jistotu už naopak mají záložníci Pavel Tobiáš, Matej Ižvolt a útočník Petr Hošek, kteří do Třince přestoupili ze sousedního Frýdku-Místku. „Jsou to hráči do základní sestavy, výrazně zvýší konkurenci v našem mužstvu. Papírově bychom měli být silnější, musíme to však potvrdit na hřišti. Nemluvit, ale tvrdě pracovat. Nadále chceme vycházet z dobré defenzivy, ale směrem dopředu chceme být mnohem odvážnější a efektivnější než na jaře, kdy jsme potřebovali doslova každý bod, a proto jsme museli hrát spíše na jistotu," připomněl Zbončák.

Ze základní sestavy jeho mužstva zmizel jen levý obránce Jiří Janoščín (návrat do Brna), jinak odešli vesměs hráči, kteří do ní nepatřili – útočník Marek Szotkowski (návrat do Ostravy), Ceplák (ukončil kariéru). Středopolař Filip Tomovič nejspíše stráví podzim v Trnavě, estonský stoper Mikk Reintam se zřejmě vrátí do Frýdku-Místku.

ROMAN BASELIDES