Oba góly vstřelil záložník Petr Nerad, za hosty v nastaveném čase snížil Oldřich Byrtus. Baník se tak dostal poprvé v soutěži do čela tabulky, když mu pomohla domácí remíza Opavy s Ústí nad Labem (1:1).

Baník vstoupil do utkání aktivně a svou převahu zúročil i brankově, kdy se po rychlé akci prosadil Nerad. Domácí celek pak ale polevil a začal hrát profesorsky a hosté opticky vyrovnali hru.

Ve 25. mohli dokonce vyrovnat. Po fatální hrubce ostravského stopera Pokorného, kterému derby vůbec nevyšlo, se řítil sám na Vaška Petrovič, ale ostravského gólmana neprostřelil.

Hned v úvodu druhého poločasu se do slibné šance dostal střídající Blažek, ale skóre se měnilo na druhé straně. Z dobrých dvaceti metrů se přízemní střelou prosadil opět Nerad.

V závěru mohl Frýdek-Místek snížit, když chyběl kousek při dorážce Slaninkovi. Hosté se nakonec dočkali, když se v posledních vteřinách utkání po rohovém kopu prosadil Byrtus.

„Zápas to by hodně náročný, protože tropické počasí moc fotbalu nepřálo. Ale jsme šťatsní, že bereme tři body. Škoda dalších šancí, které jsme neproměnili. Mrzí nás jen inkasovaný gól v závěru, který byl naprosto zbytečný," uvedl Petr Nerad.

„Frýdek-Místek nás ale nepřehrál, většinu šancí měl po našich hrubých chybách," uvedl Nerad, který měl z dvou gólů velkou radost.

„Nejsem žádný velký kanonýr, proto si branek vážím. První padl přesně po situaci, na kterou jsme se připravovali. Věděli jsme, že Frýdek-Místek má obranu hodně vysunutou a my toho chtěli využít. To se taky potvrdilo, když jsem dostal krásný balón za obranu a šel sám na brankáře. Ten druhý gól byl trošku šťastnější, když ta střela prostě zapadla k tyči," smál se Nerad.

Kouč Frýdku-Místku litoval hlavně toho, že jeho tým neskóroval dříve.

„Baník vyhrál zaslouženě, protože dal dva góly. My tak produktivní nebyli. Šance jsme ale měli, jen jsme je neproměnili. V prvním poločase šel sám na branku Petrovič a hodně slibných možností jsme měli i po přestávce, kdy šel i náš výkon nahoru. Nějakých deset minut před koncem tam chyběl Slaninkovi snad krok, aby míč dorazil. O tom ale fotbal je, že tyto situace zápasy rozhodují. Jinak zápas se hrál ve skvělé atmosféře, kterou jinde v soutěži nezažijete," dodal kouč Frýdku-Místku Miroslav Nemec.

FC Baník Ostrava – MFK Frýdek-Místek 2:1 (1:0)

Branky: 17. a 57. Nerad – 93. Byrtus. Rozhodčí: Příhoda – Kubec, Hájek. Žluté karty: Zápotočný, Nerad, Matěj – Hynek, Šichor, Literák. Diváci: 5109.

Baník Ostrava: Vašek – Sus, Pokorný, Zápotočný, Hučko – Hlinka (71. Matěj), Chvěja (85. Lischka) – Lupták, Nerad, Stáňa (76. Helešic) – Urgela. Trenér: Vlastimil Petržela
Frýdek-Místek: Prepsl – Byrtus, Literák, Klabník, Švrček – Hykel (81. Nworah), Berežný, Willweber, Petrovič (68. Slaninka) – Šichor – Vyskočil (29. Blažek). Trenér: Miroslav Nemec