Skvělá zpráva pro třinecký fotbal. V blížícím se ročníku druhé nejvyšší soutěže mu bude šéfovat stoper Benjamin Vomáčka, který pod Javorový definitivně přestoupil z ostravského Baníku.

Jak jste se cítil, když jste vyběhl na trávník na Bazalech s vědomím, že už patříte do tábora ostravského protivníka?

Proti Baníku jsem hrál už v zimě, ale na Bazalech jsem proti němu nastoupil poprvé. Musím říct, že to bylo nesmírně příjemné zahrát si tady, milerád jsem se vrátil do známého prostředí. Troufám si říct, že v prvním poločase jsme odehráli solidní partii, jenom před bránou musíme být trochu odvážnější.

Třinec se v průběhu léta neoslabil, kromě vás zůstal i Kubáň, z Ostravy přišel Zawada. Co myslíte, budete stejně silní jako na jaře?

Uvidíme, jak to nakonec dopadne, protože některé věci se ještě dotahují. Myslím, že druhá liga se zkvalitnila, takže očekávám boj doslova o každý bod. Jaro jsme sice měli fantastické, ale tak, jak jsme některé zápasy vyhráli 1:0, jsme je mohli 1:0 i prohrát. Bude to nevýslovně těžké, v každém zápase očekávám tuhý boj, protože ve druhé lize může každý porazit každého. Myslím, že v soutěži nebudou outsideři jako Vltavín a Bohemians a ani vyložení favorité jako třeba Budějovice a Hradec. Soutěž bude vyrovnanější, rozhodovat bude každý bod. Mančaft máme přibližně stejný, ale přesto se domnívám, že soutěž pro nás bude těžší.

Šéf klubu Karel Kula by vás rád viděl do osmého místa. Dokážete loňské umístění vylepšit?

My, hráči, bychom si to hrozně přáli. V jarní části jsme byli čtvrtí, což bylo super, ale znovu opakuji, že to bude těžké. Sílu jednotlivých týmů nedokážu odhadnout, ale určitě to budou kvalitní celky. Rádi bychom hráli lepší střed, kolem šestého sedmého místa, ale nikdo nám zadarmo nic nedá. Nezbývá nám nic jiného, než dál praktikovat poctivý fotbal a jít štěstí naproti. Na hřišti to musíme poctivě odběhat, odmakat a dát tomu tu nezbytnou nadstavbu. Pak se dostaví góly i vítězství.

Vaše hostování z Baníku v Třinci se v létě změnilo v přestup. Čím si váš nový klub získal?

V Třinci jsem našel výtečnou partu i skvělé zázemí. Myslím si, že do budoucna by tady fotbal mohl jít nahoru. Tým je na cestě vzhůru a ne opačně, což mě docela láká, v budoucnu by mohl předvést velké věci.

Jistě je chcete předvádět také vy, dohrát kariéru jste do Třince asi nepřišel.

To rozhodně ne. Druhá liga je kvalitní soutěží, a pokud v ní chceme hrát důstojnou roli, naše výkony musejí být pořád dobré. I když už je mi hodně přes třicet, určitě jsem to do Třince nepřišel takzvaně dohrát. To bych mohl udělat možná někde v okresním přeboru, ale určitě ne ve druhé lize.

Do Třince jste se přestěhoval z Ostravy?

Kdepak, s klukama dojíždím ze Žiliny, kde žiji s přítelkyní. Občas se jedu podívat i do Ostravy.

Jaké šance ji dáváte v blížícím se ročníku nejvyšší soutěže?

Přestože zpočátku jsem měl trochu obavy, jaro měl Baník výborné. Zejména tu závěrečnou část, kdy se dostavily výsledky. Úvod jara až tak skvělý nebyl. Myslím, že letos by Baník mohl mít klidnější sezonu, než byla ta loňská. Jeho aktuální sílu si netroufám odhadnout.

Roman Baselides