Duely s Českými Budějovicemi či Hradcem Králové mají v paměti už jen ti starší fandové, teď Stovky opět ožijí kvalitním fotbalem s bouřlivou atmosférou. Nejen o tom jsme si povídali s předsedou MFK Frýdek-Místek Radomírem Myškou a místopředsedou klubu Liborem Kovalem.

Od licenční komise jste čerstvě obdrželi potřebnou licenci pro start ve druhé lize. Váš cíl je tedy splněn?

Myška: Po odstoupení celku Holic z druhé ligy jsme dostali jako druhý tým Moravskoslezské fotbalové ligy možnost postupu do druhé nejvyšší soutěže. O ni se vlastně pokoušíme několik sezon, teď se nám ta možnost konečně naskytla. Před námi stál ale úkol, abychom v krátké době nejen vyplnili licenční manuál, ale hlavně jeho podmínky splnili. Pak jsme již jen čekali na vyjádření licenční komise, jestli jsme vůbec způsobilí druhou ligu hrát. Dnes už můžeme s radostí oznámit, že jsme po třinácti letech opět druholigovým celkem, který se bude snažit v soutěži hrát důstojnou roli. Naším cílem v úvodním ročníku bude stabilizovat klub v profesionální soutěži, a to jak po stránce ekonomické a organizační, tak po stránce hráčské.

Využijete možnosti mít nějaký tým jako farmu?

Koval: Ano. Při vstupu do profesionální soutěže je možnost udělat si farmu, která může hrát jako nejnižší soutěž divizi. Podmínky jsou tam vlastně úplně stejné jako pro rezervní celek. To znamená, že mohou nastoupit v mistrovském zápase dva hráči ze soupisky áčka plus ostatní hráči širšího kádru. I proto jsme se rozhodli, že v rámci ekonomické úspory a již předešlé dohody s vedením TJ Sokol Lískovec budeme mít u nich farmu. V praxi to tedy znamená, že všichni hráči v obou klubech budou fotbalisty MFK Frýdek-Místek. Tím jsme vytvořili prostor pro kluky, kteří nebudou pravidelně nastupovat v druholigovém áčku, a navíc jsme i pro naše šikovné vycházející dorostence získali opět vyšší soutěž. Tím bychom chtěli poděkovat lískoveckému vedení, které i přes velké finanční problémy nakonec soutěž zachránilo. Už v zimě totiž existovala taková dohoda mezi vedeními Frýdku a Lískovce, že pokud Frýdečtí postoupí do druhé ligy, stane se Lískovec farmou tohoto klubu. Z tohoto důvodu jsme do Lískovce v zimním období pustili několik hráčů na hostování. Velké díky patří především Martinu Šrámkovi, který tu práci v Lískovci nevzdal, a i když to v zimě vypadalo spíše na krach, tak za minimální náklady soutěž dohráli.

Mnoho lidí ve městě hledalo určitou spojitost mezi Frýdkem a Lískovcem. Tímto se vlastně vše vysvětluje, jelikož žádný jiný klub v okolí vyšší soutěž než krajský přebor nehraje…

Koval: Přesně tak. Výhodou je také fakt, že Lískovec patří k okrajové části města Frýdek-Místek. Co vím, tak oni měli jako strop působení v I.A třídě, jenže klukům se dařilo a nakonec se jim podařilo vystoupat až do Moravskoslezské divize. Myšlenkou do budoucna stejně bylo, že se jednou tyto dva oddíly spojí. V Lískovci následně došli k rozhodnutí, že hráči, kteří se o postupy v minulosti zasloužili, budou hrát společně se svými odchovanci pod hlavičkou Lískovce B okresní přebor.

To znamená, že ze stávajícího kádru nezůstane v divizní soutěži ani noha?

Koval: Určitě ne. Kluci, kteří divizi udrželi, končí. Tímto bychom jim chtěli za záchranu soutěže pro zdejší region moc poděkovat. Těch šest nebo sedm kmenových hráčů odchází do soutěží v okolí. Ostatní hráči, kteří byli v Lískovci z Frýdku na hostování, se zapojí do přípravy s druholigovým týmem. Pak už je jen na nich, zdali budou zařazeni do druholigového kádru, nebo budou působit na farmě.

Když teď budete mít Lískovec jako farmu, znamená to, že jste svůj rezervní tým, který hrál letos v krajském přeboru, zrušili?

Myška: Nechtěli jsme jej vyloženě rušit, ale napadlo nás, že součástí města Frýdek-Místek je několik obcí, nabídli jsme tedy soutěž další městské části, a to Chlebovicím. Zástupci tohoto oddílu se nakonec rozhodli naši nabídku přijmout, ale tým přihlásí do okresního přeboru.

A co trenér Karel Orel, který juniorku v minulé sezoně trénoval?

Myška: Trenér Orel v klubu zůstává. Model vlastně bude úplně stejný, jako v předešlé sezoně. To znamená, že pan Orel bude nejen dělat trenérovi Duhanovi prvního asistenta, ale bude také hlavním trenérem Lískovce, jako farmy. Martin Blahuta zůstává v klubu na pozici druhého asistenta trenéra Duhana.

Ke vstupu do druhé ligy vám pomohlo i samotné město Frýdek-Místek třímilionovým příspěvkem. Znamenalo to tedy, že byste bez tohoto příspěvku druhou nejvyšší soutěž nehráli?

Myška: Naším dlouhodobým cílem bylo jednou dovést klub tam, kde už jednou před třinácti lety působil. Chtěli jsme ale nejdříve klub stabilizovat, zmodernizovat zdejší zázemí a až pak se pokusit postoupit. Ekonomická situace v posledních letech není růžová ani na fotbalovém poli, ani na tom podnikatelském. Samozřejmě, že jsme měli určité přísliby okolních firem při našem případném postupu, ale z těch u některých nakonec sešlo. Nechceme být ale v žádném případě klubem, který vstoupí do druhé ligy s nadměrným rozpočtem a s hráči, kteří mají nadstandardní podmínky. Rádi bychom z větší části loňský kádr udrželi plus jej doplnili některými mladými a nadějnými hráči z okolí a zkušenými hráči z vyšších soutěží.

S jakým rozpočtem tedy budete v nadcházející sezoně působit?

Myška: Ve třetí lize jsme fungovali s rozpočtem kolem dvanácti milionů korun na celý klub včetně údržby stadionu a mládeže. V druhé lize bychom chtěli působit s rozpočtem kolem osmnácti až dvaceti miliony.

Jak to bude s vaším hracím dnem? Zůstanete u tradiční soboty dopoledne?

Myška: Jelikož nám v tomto roce postoupil do nejvyšší soutěže také náš dorost, který má jako hrací den určen sobotu dopoledne, dojde v některých případech ke změně sobotního ranního termínu. U druhé ligy je ale možnost hrát od pátku až do neděle, kdykoliv. Naší představou je, že bychom domácí zápasy hrávali v sobotu odpoledne, ale klidně se může stát, že budeme hrát třeba i v pátek navečer. Každopádně chceme, aby se ve Stovkách pravidelně každý týden hrálo jedno špičkové utkání. Vše napoví losovací aktiv druhé ligy, který je naplánován na středu 26. června. Prozradit ještě můžu, že farma v Lískovci bude mít tím pádem hrací den v neděli odpoledne.