Vrátíme se krátkými články do doby, kdy frýdecko-místečtí Valcíři bojovali o historický postup do nejvyšší soutěže.

Na úvod remizovali se Spartou

VÁLCOVNY PLECHU FM – SPARTA PRAHA 0:0

Druholigová premiéra se fotbalistům Válcoven vydařila. Na stadion ve Stovkách přišlo devět tisíc diváků a ti byli s předvedeným fotbalem spokojeni. Samotný duel byl zahájen nástupem Sparty, která stejně jako domácí celek nastoupila nervózní. Válcovny se za povzbuzováni svého obecenstva pomalu, ale jistě, zbavovaly nervozity a začaly vystrkávat růžky.

Byla to ale Sparta, která zahrozila ve 12. minutě Veselým, o pět minut později pak Stratilem. Když po půl hodině hry překonal Kára přízemní střelou domácího brankáře, tak míč z brankové čáry odkopával Vystrčil. Domácí měli dvě šance. Ve 27. minutě střílel Juřica těsně vedle a ve 45. minutě zastavil Urban pronikajícího Marchevského, ale rozhodčí Časta odpískal místo penalty rohový kop.
Ve druhé půli Sparta ve snaze rozhodnout zápas nasadila prudké tempo a více než čtvrt hodiny obléhala válcovenskou branku. V té době se vyznamenala obrana v čele s brankářem Juráskem. Snaha Sparty ale zůstala nevyužita, a to bylo signálem opět pro frýdecké hráče. Zejména dramatický byl závěr utkání, kdy Jurásek nádherným způsobem vyrazil Čermákovu bombu pod břevno a na druhé straně Krnáč neuspěl sám před Kisingerem, když poslal míč do jeho náruče.

Válcovny tak v druholigové premiéře sehrály se Spartou bezbrankovou partii. Uznání si zasloužil Jurásek, novic Lovíšek a Kopecký. V útoku to byl především Marchevský, který zle zatápěl sparťanské obraně a několikrát si vysloužil potlesk na otevřené scéně. Také Juřica v prvním poločase ukázal, že jeho zařazení do týmu je oprávněné. Stínem zápasu bylo zranění Kubaláka se Somrem. „Všude jsme slyšeli o psychické bouračce sparťanů, ale oni ve skutečnosti hráli velice soustředěně a odpovědně. Proti nám stálo mužstvo, které od prvé do poslední minuty bojovalo s maximálním nasazením. Ano, Sparta měla na výhru, její středová trojice byla vynikající. Měli jsme štěstí a za bod děkujeme z velké části právě jemu," hodnotil premiérové vystoupení Valcířů v druhé lize trenér Ján Zachar. „Věřím, že to byl náš poslední zápas v roli vylekaných," dodal po utkání Ivan Kopecký.

Rozhodčí: Časta. Diváci: 9000.

VP FM: Jurásek – Kubalák (58. Markusek), Lovíšek, Gál, Kopecký, Coufal, Marchevský, Krnáč, Juřica, Somr (65. Fabík), Vystrčil. Trenér: Ján Zachar.

Sparta: Kislinger – Melichar, Rosický, Smištík, Urban, Chovanec, Caudr, Veselý, Kára (65. Jiras), Čermák, Startil. Trenér: Štefan Čambal.

Ani v Kladně neskórovali

SONP KLADNO – VP FM 0:0

Kladenští se před zápasem rozloučili s bývalými oporami mužstva Linhartem a Adeltem. V samotném utkání domácí diváky opět příliš neuspokojili. Nováčkovský elán hostů, tvrdost a rychlé útoky dělaly domácím dost potíží. Co byla platná převaha v poli, když před brankou se nenašel střelec, který by ohrozil spolehlivého Juráska. Zmrazení přinesla již 6. minuta, kdy Marchevský utekl po pravé straně, obešel i Šreiera, jenže otálel se střelou do prázdné branky a Zikmund v poslední chvíli srazil míč do rukou vrátivšího se brankáře.

Kladno se vzpamatovalo, útočilo, a v 16. minutě mohl rozhodnout Hůla. Jelínek byl totiž sražen v pokutovém území Coufalem, ale nařízenou penaltu dal Hůla přímo do rukou Juráskovi. Ve 36. minutě nastřelil Bouška, nejlepší na hřišti, hlavou břevno a po přestávce v závěru Poupa tvrdou střelou ohrozil Juráska, ale to bylo vše. Nebyl nic platný tlak Kladna po přestávce, akce byly nepřesné a hosté se zoufale bránili. Také hosté nastřelili tyčku Fabíkem. „Nedostali jsme gól, to je výborné, ale také jsme jej ani nedali, byť jsme šance měli. Škoda, nicméně dva body po dvou kolech nás těší. Teď hrajeme dvakrát doma a chceme si konečně vychutnat radost z druholigové branky," přál si po zápase trenér Zachar.

Rozhodčí: Holan, rohové kopy: 9:1, diváci: 2000.

Kladno: Šreier – Kouba, Zikmund, Novák, Hůla, Bouška, Svoboda (70. Korbel), Poupa, Bartoň, Jelínek, Vlček (46. Škvára).
VP FM: Jurásek – Gál, Lovíšek, Markusek, Kopecký, Coufal, Fabík, Vystrčil, Krnáč, Marchevský, Juřica (69. Kokeš). Trenér: Ján Zachar.

Pokračování příště…

Přípravné zápasy před II. ligou

NHKG Karviná – TJ VP 0:2 (0:1) branky: Krnáč, Přeček
TJ VP – Baník Doubrava 1:1 (0:0) Coufal (Krnáč nedal penaltu)
Val. Meziříčí – TJ VP 0:4 (0:1) Marchevský 2, Krnáč, Kokeš
Sklo-Karolinka – TJ VP 2:4 (1:2) Juřica 2, Kokeš 2
TJ VP – Szombierki Bytom 3:0 (1:0) Juřica, Somr, Přeček
TJ VP – TJ Vsetín 1:0 (1:0) Coufal
TJ VP – Přerovské strojírny 7:0 (3:0) Juřica 4, Vystrčil, Kopecký, Somr