V dalším vzpomínání na nejlepší roky válcovenské kopané se přeneseme do roku 1975, kdy Valcíři coby nováček druhé nejvyšší soutěže porazili v derby Vítkovice a po překvapivé výhře v Liberci se dostali do čela tabulky.

Derby rozhodl Kopecký

VP FM – TJ VŽKG 2:1 (1:1)

Severomoravské derby bylo šlágrem desátého kola druholigové soutěže. I přes chladné počasí přilákalo na stadion ve Stovkách 4500 diváků, kteří netrpělivě očekávali výsledek. Utkání se hrálo ve velkém tempu, které kladlo nároky na fyzickou přípravu hráčů. Téměř půl hodiny se snažilo VŽKG dobýt Juráskovu branku a několik příležitostí k tomu hosté i měli. Nebezpečný byl zejména Mrázek. Juráskova branka byla dobře střežena a odolávala tomuto náporu. Až ve 27. minutě dal Ježko se shluku první, a jak se také potom ukázalo, i poslední branku hostí. Inkasovaný gól domácí nezlomil, ba naopak. Útoků Válcoven přibývalo a obraně Vítkovic začalo být horko. A ta mnohdy i nevybíravým způsobem začala zastavovat domácí útočníky. Doplatil na to zejména rychlý Juřica. Zákrok na něj měl být potrestán pokutovým kopem. Ve 37. minutě nařídil rozhodčí Šišjak trestný kop. Vítkovičtí postavili zeď ze všech hráčů v poli. Exekuci provedl Lovíšek a jeho přízemní střela skončila v síti Uherčíkovy branky. Po změně stran se obě mužstva snažila strhnout vítězství na svou stranu. V 87. minutě se probíjel střídající Kokeš do trestného území a po jeho přesném centru skóroval nezadržitelně Kopecký.

Fanoušci fotbalistů Frýdku-Místku.

Fanoušci fotbalistů Frýdku-Místku. Foto: Archiv/Deník

„Normální teplotu mám 35,8, když se mi přiblíží k sedmatřiceti, tak se třesu v horečce a dnes mám 39,6! Zimou ani nevidím na oči. Ve čtvrtek musela manželka dirigovat trénink přes telefon," postěžoval si v dece zabalený kouč Ján Zachar, který k utkání dodal: „Podle mého názoru to byl nejlepší fotbal na našem stadionu. Ještě lepší než se Spartou. Už jsme se otrkali, zbavili nováčkovské bázně, začínáme si věřit, ten kdo nás chce u nás porazit, musí podat vynikající výkon. Do poslední chvíle nikdo výsledek nezabalil, oba soupeři maximálně bojovali. Vítkovice byly na výši takticky, je to opravdu silné mužstvo. Vyhrála zase jenom naše parta, která i bez tří hráčů standardní sestavy prokázala, že má stále sílu podle husitského: Jeden za všechny – všichni za jednoho! Domnívám se, že rozhodčí nás poškodil, ale i na to si začínáme ve druhé lize zvykat."

Rozhodčí: Šišjak, ŽK: Coufal, Šeděnka, Krnáč – Štvrtňa, Čevela, Plachta, rohy: 2:9, diváci: 4500.

VP FM: Jurásek – Kubalák, Lovíšek, Markusek, Kopecký, Coufal, Juřica, Krnáč, Šeděnka, Somr (80. Kokeš), Barčák.

VŽKG: Uherčík – Slíž, Štvrtňa, Čevela, Plachta, Macánek, Ježko, Mýdlo, Mrázek, Šrajner, Hodúr

Senzace: Válcovny v čele!

SLOVAN LIBEREC – VP FM 0:2 (0:1)

Po bojovném výkonu mužstvo hostí zaslouženě zvítězilo. Vedoucí branku vstřelil po hrubé chybě brankáře domácích Bláhy ve 44. minutě Kokeš. Bláhovi proletěl míč pod tělem. To však už domácí mohli o gól vyhrávat, jenže ve 29. minutě kopl Konečný penaltu vysoko nad. Vedení hostí se domácí snažili po změně stran zlikvidovat, ale pokutový kop Lovíška zpečetil oba body Válcoven. To běžela 68. minuta. V týmu Válcoven vynikli brankář Jurásek, dále obránce Kubalák (až do svého zranění) a v útoku Juřica. „Tak Sparta prohrála? Jenom aby teď všichni u nás doma nezačali bláznit. Zůstaňme realisty," upozorňoval po zápase hostující kouč Ján Zachar.

Rozhodčí: Zelník, rohové kopy: 8:2, ŽK: Kroupa, Krátký, diváci: 1500.

Liberec: Bláha – Rubáš, Krátký, Kroupa, Florián – Konečný (65. Knap), Schovánek, Jurkanin – Smejkal, Petržilka, Ulihrach (80. Ženíšek).

VP FM: Jurásek – Kubalák (76. Gál), Barčák, Lovíšek, Markusek – Coufal, Kopecký, Šeděnka – Kokeš, Krnáč, Juřica (88. Somr).

Tabulka

Pokračování příště…