Květy černého bezu lze využít mnoha způsoby.

„Kromě dávky éterických olejů, díky kterým se bezové keře tak nádherně rozvonívají do okolí, květy obsahují betakaroten, vitaminy (A, B1, B2, B3, B6 a C) a řadu minerálních látek, zejména draslík, hořčík, sodík, vápník, fosfor, železo, zinek a mangan," uvedl již dříve Deník ve svém článku s názvem Černý bez: Na zdraví, na chuť i pro potěchu oka. Tipy, jak s květy naložit.

Bezová limonáda podle bylinkářky Michaely:

| Video: Youtube

Smradinky, kozičky a kozí mor

Ačkoliv jeho lidové názvy kozičky, smradinky, psí bez nebo kozí mor neznějí zrovna obdivně, bezové květy jsou hlavními hrdiny mnoha ověřených a oblíbených receptů: od sirupů, lektvarů, vína přes med a povidla až po smažené kosmatice a polévky.

Na bezové květy vyrazte za slunečného dne, pokud možno ne po dešti, a sbírejte je nejlépe do košíčku nebo plátěného sáčku. V igelitové tašce by se totiž mohly zapařit. Natrhaný bez se často doporučuje opláchnout, pokud jste jej ale sbírali na čistém místě daleko od civilizace, není to nutné. Opláchnutím byste totiž z kvítků odplavili část pylu, a tím pádem i aromatické látky.

Bezesporu nejjednodušší jsou limonády. Nedají moc práce, v letních tropech umějí osvěžit chutí i vůní a krásně vypadají na prostřeném stole. V zásadě jde jen o to dopřát čistým květům bezu bez listů čas, aby předaly čisté vodě to nejcennější: chuť, vůni a všechny prospěšné látky. Nejjednodušší je nasbírat v čistém prostředí, bezpečně daleko od silnic a kolejišť, deštníky rozvitých květů, a zalít je čistou vodou. Pět - šest květenství na třílitrovou láhev nebo džbán vody je tak akorát. Květenstvím stačí pár hodin macerování ve vodě.

Bezová voda je výborným základem, do kterého stačí přidat citron (nakrájený na plátky i vymačkanou šťávu), snítky máty nebo meduňky, led a trochu medu, případně ji ještě dolít kvalitní minerální vodou. Vychlazená jednoduchá bezová limonáda osvěží a díky mátě i ochladí, což v létě velmi oceníme.


Nahrává se anketa ...

Pokud ovšem chcete zkusit něco důmyslnějšího, můžete přizvat na pomoc horkou vodu, která dostane z květů více chuti, nebo fermentaci, díky které dostane bezová limonáda nový rozměr.

Bezová limonáda z horké vody

Budete potřebovat:

  • 15 bezových květenství
  • 250 ml medu
  • kůru ze 4 citronů
  • 2 litry vody
  • 375 ml citronové šťávy (z asi 8 citronů)

Postup:

  1. Do žáruvzdorné nádoby vložte květy černého bezu bez stonků, med a citronovou kůru.
  2. Zahřejte 250 ml (1 šálek) vody těsně pod bod varu. Tu pak nalijte do nádoby s bezem, medem a citronem a pořádně promíchejte.
  3. Nádobu pak přikryjte utěrkou a nechte louhovat alespoň 30 minut, nejlépe však přes noc.
  4. Poté směs propasírujte do velkého džbánu, přidejte zbývající vodu (1,75 litru) a citronovou šťávu a pro míchejte.

„Bezovou limonádu podávejte s plátky citronu a dalšími květy na ozdobu. Limonádu lze skladovat v uzavřené nádobě v lednici několik dní," doplňuje ke svému návodu na bezovou limonádu gurmánský web Occasionally Eggs.

Přizvěte na pomoc kvasinky

Další recept je trochu zdlouhavější, na výsledek si počkáte zhruba čtyři dny, ale během ní do hry vstoupí kvasinky, které nápoji dodají říz a novou chuť.

Fermentovaná limonáda z bezu a ananasu

Budete potřebovat:

  • 5-6 bezových květenství
  • 1 citron
  • 1/2 ananasu
  • 3 l vody
  • cukr

Postup:

  1. Odřízněte z květenství stopky a vložte je do čtyřlitrové sklenice. Ananas nakrájejte na velké kostky a přidejte ho do sklenice. Přihoďte nakrájený citron.
  2. V teplé vodě rozpusťte cukr, na každý litr asi 4 lžíce cukru. Roztok přidejte k bezu, ananasu a citronu, nádobu uzavřete a nechte několik dní odstát. Každý den sklenici otevřete, aby se uvolnily plyny a obsah důkladně promíchejte.
  3. Zhruba po čtyřech dnech je limonáda fermentovaná divokými kvasinkami z květů černého bezu připravená. Přefiltrujte ji, nalijte do lahví a uchovávejte v lednici.„Vychutnejte si chladnou bezinkovou a ananasovou fermentovanou limonádu, kdykoli budete potřebovat osvěžení," nabádá blog plný receptů Cook in Polish a dodává: „Pokud je váš ananas hodně sladký, můžete přidat méně cukru. Pokud chcete, aby byla limonáda perlivější, přidejte více cukru. Nebojte se, že by byl nápoj příliš sladký – cukr pozřejí divoké kvasinky v procesu kvašení a výsledkem je lahodná fermentovaná osvěžující limonáda."

Krása limonády je v kombinacích

Bezovou limonádu lze popíjet vychlazenou v její základní verzi, ale sluší jí i kombinace.

S bylinkami: meduňka a máta nikdy nezklamou, džbán s limonádou můžete ovonět a ozdobit také snítkami rozmarýnu nebo levandule.

S ovocem: citron je základ, ale nic nebrání kombinovat lehce natrpklou a nakyslou chuť bezové limonády se sladkou chutí letního ovoce. Zkuste třeba jahody.

S mošty: speciálně dětem chutná jablečný mošt půl na půl smíchaný s bezovou limonádou a mátou.

S alkoholem: pokud si rádi dopřejete některý z míchaných alkoholických drinků, zkuste si dolít například caipirinhu nebo mojito místo sodou bezovou limonádou.

Mohlo by vás o černém bezu také zajímat:

Bez patří mezi léčivé rostliny. | Video: Deník/Jiří Štraub

Bezová limonáda je bezesporu delikatesou. Nechte se inspirovat i dalšími články o zdravém jídle a pití, najdete je v nabídce níže.