Budeme potřebovat (na 1 porci):

Brambory:

  • 600 g brambor varného typu C
  • 1 litr rostlinného oleje
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • sůl

Majonéza:

  • 1 žloutek
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 150 ml rostlinného oleje
  • šťáva ze čtvrtky citrónu
  • sůl
  • mletý pepř
  • petrželka
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky sušeného oregána
Gratinované brambory s lososem
Gratinované brambory s lososem: rychlý recept, který nasytí

Postup:

1. Brambory omyjeme a nakrájíme na šestiny.

2. Brambory propláchneme studenou vodou a následně dáme do mísy se studenou vodou na hodinu (aby se vyplavilo co nejvíce škrobu).

3. Připravíme si majonézu. Tu dochutíme petrželkou, česnekem, solí, mletým pepřem a sušeným oregánem (v případě použití sušené bylinky, je třeba ji dělat min. hodinu před podáváním, aby bylinka nasákla tekutinu a nebyla suchá, nepříjemná při jídle).

4. V hrnci (nebo fritovacím hrnci) rozpálíme olej. Ne na příliš, nejdříve si v oleji brambory předvaříme. Teplota cca 140 °C.

5. Brambory zcedíme a vložíme do oleje, vaříme v něm cca 7 minut (záleží na velikostí brambor). Musí být uvnitř uvařené, ale povrch stále pevný a celistvý.

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku
Kuchyň se bez tuků neobejde. Umíte s nimi zacházet?

6. Brambory následně vyjmeme z oleje, necháme okapat na papírové utěrce a vychladnout.

7. Jakmile brambory vychladnou, tak rozpálíme olej na 180-190 °C. Brambory obalíme ve škrobu (získají díky němu ještě křupavější povrch).

8. Obalené brambory vložíme do oleje a smažíme do křupava a zlatova.

9. Po smažení necháme krátce okapat na papírové utěrce. Následně osolíme.

10. Podáváme s česnekovou majonézou.

David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci. Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.