Višňový koláč s tvarohem

Ingredience:

  • 100 g pšeničné celozrnné mouky
  • 100 g špaldové hladké mouky
  • 3 vejce
  • 60 g oleje
  • 100 ml mléka
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g vypeckovaných višní
  • 250 g tvarohu
  • 10 g kokosového pudinkového prášku
  • 1 lžičku kypřicího prášku

Postup:

Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně přidávejte olej. Do vyšlehané směsi postupně vmíchejte obě mouky s kypřicím práškem. Podle potřeby můžete přidat trochu mléka. Husté těsto vlijte do vymazané dortové formy a celé pokryjte višněmi.

Tvaroh rozmíchejte s vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a trochou mléka a lžící z něj na těsto dělejte malé bochánky.

Pečte při 180 °C asi 35–40 minut.

Makový koláč se švestkami

Ingredience:

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 150 g polohrubé špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 250 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce povidel
  • mandlové plátky
  • čerstvé švestky

Postup:

Smíchejte mouky s kypřicím práškem, máslem, žloutky a 80 g cukru a ze směsi vypracujte drobenku. Mléko přiveďte k varu, přidejte mák, povidla a zbylý cukr a za stálého míchání povařte do zhoustnutí.

Asi 2/3 drobenky namačkejte do koláčové formy a vytvořte i okraje. Na drobenku dejte vrstvu makové směsi a celou ji zakryjte půlkami švestek.

Pečte při 180 °C asi 20 minut, poté koláč potřete sněhem ze zbylých bílků, posypte mandlemi a pečte ještě 20 minut.

Rychlý meruňkový koláč

Ingredience:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml mléka
  • 1/2 kypřicího prášku
  • čerstvé meruňky

Postup:

Povolené máslo dobře vyšlehejte s oběma cukry a vejci a postupně vmíchejte mléko a mouku s kypřicím práškem. Těsto vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy, ozdobte na měsíčky nakrájenými meruňkami a pečte při 180 °C asi 45 minut.

Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.

Rybízové košíčky

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 vanilkový pudink
  • 250 ml mléka
  • 80 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 zakysaná smetana
  • různé druhy rybízu

Postup:

Listové těsto rozválejte na tenký plát a rozkrájejte na čtverečky asi 7 cm velké. Čtverečky dejte vždy dva šikmo na sebe tak, aby byly vidět všechny rohy a vyložte jimi vymazanou formu na muffiny. Rohy nechte vyčuhovat nahoru.

Pečte na 210 °C do zrůžovění.

Pudink uvařte podle návodu, ale jen s 250 ml mléka, nechte prochladnout a postupně do něj vmíchejte máslo vyšlehané s cukrem, vanilkový cukr a zakysanou smetanu.

Hladkým krémem naplňte košíčky, bohatě je ozdobte rybízem a nechte vychladit.