Pivovar v obci Únětice byl postaven pravděpodobně roku 1710. Usuzuje se tak podle letopočtu vytesaného v základovém pilíři v prostorách sladového humna, kde se dnes nachází Pivovarský výčep. Vlastníkem pivovaru byla Metropolitní kapitula u svatého Víta v Praze, která jej však po většinu času pronajímala. K největšímu rozkvětu únětického pivovarnictví došlo ve druhé polovině 19. století, kdy se dlouhodobým nájemcem stal sládek Alexandr Kottler. Ten zde působil téměř dvaatřicet let.

Ukrajinský boršč a další dobroty od Jany, která utekla před válkou z Mukačeva na Břeclavsko. Další uprchlíci ubytovaní v penzionu v Moravské Nové Vsi vzali za vděk darovaným oblečením.
Boršč, mamalyha i česneková buchta. Češi se od uprchlíků učí ukrajinská jídla

Podle přehledu o výrobě piva v deseti pivovarech smíchovského okresu z roku 1897 byl Únětický pivovar třetím největším v tomto regionu.„Únětické pivo se vařilo světlé i černé a bylo expedováno jak v sudech, tak v lahvích – a mělo svou kvalitu a osobitou chuť. Točilo se samozřejmě v únětických hostincích U Landů a U Kejmarů, lahvové se prodávalo U Nykodýmů,“ stojí na webu pivovaru.

Podle vyprávění jednoho z pamětníků se svého času pivo z Únětic v noci vozilo i do známé restaurace U Holubů na Smíchově.

Z první světové války se pivovar bohužel už nevzpamatoval. Prvorepubliková léta sice přinesla zlepšení, o zašlé slávě si však místní pivovarníci mohli nechat zdát. Výrobu piva nakonec v březnu 1949 ukončili. Vaření sice ještě chvíli pokračovalo pod hlavičkou Smíchovského pivovaru, v roce 1951 se ale historie únětického pivovarnictví na dlouhá léta uzavřela a objekt pak sloužil jako sklady.

V lužním lese Království u Grygova už začíná vonět medvědí česnek. 12. března 2022
Medvědí česnek začíná vonět v lesích. Sahají po něm i mistři kuchaři

V březnu 2010 se pod vedením manželů Tkadlecových z nedalekých Roztok u Prahy začalo připravovat znovuzrození. První várka Únětického piva byla uvařena 15. května 2011 a 11. června téhož roku se slavnostně otevřely brány samotného pivovaru. Začala jeho nová éra.

Hned v prvním roce provozu Únětické pivo zabodovalo v anketě Sdružení přátel piva (SPP). Únětická 12° se stala Skokanem roku a umístila se zároveň na třetím místě mezi dvanáctistupňovými pivy. V roce 2012 obdržela od SPP Únětická 10° cenu pro nejlepší pivo ve své kategorii a v anketě zabodovala znovu také Únětická 12° i samotný Únětický pivovar.

„Naším stálým cílem je navázat na historickou tradici Únětického pivovaru a oblibu místního piva, udržet malý, ale silný regionální pivovar, který bude vařit poctivé a kvalitní pivo,“ říkají provozovatelé pivovaru manželé Štěpán a Lucie Tkadlecovi.

Kam na Únětické pivo
Nejlépe chutná přímo u zdroje v pivovarské restauraci na adrese Rýznerova 19 v Úněticích. Pivo je ale distribuováno i do mnoha pražských a dalších českých restaurací. Můžete si ho koupit dokonce ve švédském Malmö nebo v dánské Kodani. Více informací najdete na webu www.unetickypivovar.cz.