Nejen pro ty, kteří jsou nuceni žít ze sociálních dávek nebo mají problém vyjít s příjmem, přestože chodí do práce, Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí dokument s názvem Úsporná kuchařka. Přestože nejde o novinku, velmi dobře může i v současnosti posloužit těm, kteří jsou ve finanční nouzi. V publikaci lidé najdou přes padesát receptů na levná jídla.

Prošlé potraviny mohou být stále jedlé

Ministerstvo na začátku kuchařky doporučuje řídit se radami, které jim pomohou ušetřit nemalé částky ještě před nákupem nových potravin.

Jde o tyto rady:

  • „Minimální datum spotřeby“ a datum „spotřebujte do“ není to samé! „Nevyhazujte jídlo, které je označené minimálním datem spotřeby – často vydrží mnohem déle. Pečlivě se podívejte, nejprve ochutnejte a dejte na své smysly. Jídlo, které je správně uchováváno dle návodu, není nijak nebezpečné, ani pokud je datum minimální spotřeby prošlé,“ připomíná Ministerstvo práce a sociálních věcí.
  • Když vaříte jídlo, myslete na to, kolik ho sníte a jestli chcete, aby vám zbylo také na později. „Nebo ho uvařte rovnou hodně a jednotlivé porce zamrazte v plastových krabičkách,“ ponouká ministerstvo.
  • Oschlé části sýra můžete odkrojit, zamrazit a použít do nákypu, koláče nebo pizzy.
  • Kompostujte! „Díky kompostování si můžete vytvořit kvalitní substrát, který poslouží jako hlína pro bylinky či jinou zeleninu pěstovanou na zahrádce či na balkoně.
  • „Bioodpady tak můžete opět využít a vrátit zpátky do života,“ uvádí mimo jiné ministerstvo.
  • Víte, že nestihnete sníst některé potraviny, či vám nechutnají? „Udělejte někomu radost a podělte se o ně se svým okolím!“ nabádá ministerstvo.

Jaké pokrmy lze v ministerské kuchařce najít

Ministerská kuchařka je rozčleněna do několika sekcí podle druhu pokrmů.

Mezi polévkami tak lze najít polévku čočkovou, drožďovou, fazolovou, gulášovou, hrachovou, rajskou či zeleninovou včetně návodu na domácí nudle či kapání.

Mezi hlavními jídly je mimo jiné několik receptů na luštěninová jídla jako je čočka na kyselo, fazolový guláš či čočkovou sekanou.

V ministerské kuchařce je také návod na rafaelo buchtu, lívance s marmeládou či bezpracný perník.

Nechybí ani návody na několik pomazánek či domácí pečivo. Své místo tam má i kapitola s názvem Záchranářské recepty aneb tipy ze Zachraň jídlo, podle které si lze připravit vývar ze zeleninových zbytků, chlebovou buchtu s čokoládou a strouhankové noky ze zapomenutého chleba.


Nahrává se anketa ...

Tři recepty z Úsporné kuchařky

Recept na hrachovou kaši

Jedním z receptů uvedených v kuchařce ministerstva práce a sociálních věcí je také hrachová kaše.

Ingredience:

  • 500 g hrachu
  • 1 cibule
  • olej
  • 100 ml sladké smetany (stačí 12%)
  • podle chuti sůl, pepř podle potřeby
  • voda
  • příloha dle chuti: klobása, sterilované okurky, chléb

Postup:

  1. Hrách propláchneme a namočíme do neosolené vody minimálně na 4 hodiny. Poté vaříme doměkka (vodu vyměníme), osolíme před úplným změknutím.
  2. Cibulku oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje.
  3. Hrách slijeme, nezapomeneme si slitou vodu uložit bokem, a rozmixujeme na kaši. Vznikne hutná kaše, kterou si zředíme slitou vodou podle potřeby.
  4. Nyní už jen dochutíme osmaženou cibulkou, 12% smetanou, solí a pepřem.
  5. Jednoduchou hrachovou kaši doporučujeme podávat s opečenou klobásou, okurkou a chlebem.

close V ministerské publikaci s názvem Úsporná kuchařka nechybí ani návod na silný zeleninový vývar ze zbytků. info Zdroj: Shutterstock zoom_in V ministerské publikaci s názvem Úsporná kuchařka nechybí ani návod na silný zeleninový vývar ze zbytků.

Boloňské špagety - jednoduchý recept

Snadným a levným receptem pak mají být i boloňské špagety.

Ingredience:

  • vepřová nebo hovězí konzerva (300–400 gramů)
  • rajský protlak (115 gramů)
  • hladká mouka
  • sůl
  • 2–3 stroužky česneku
  • koření na mleté maso nebo na špagety
  • trochu oleje
  • 100 gramů strouhaného sýra špagety

Postup:

  1. Na rozpáleném oleji osmahneme maso. Zaprášíme moukou, přidáme rajský protlak a dobře promícháme.
  2. Podlijeme horkou vodou, osolíme, přidáme nadrobno pokrájený pórek a česnek.
  3. Asi 15 minut podusíme pod pokličkou, nakonec dochutíme kořením a necháme ještě chvíli přejít varem.
  4. Podáváme se špagetami, které jsme uvařili podle návodu na obalu.
  5. Na závěr posypeme strouhaným sýrem.

close I rizoto je ve finále chutné a poměrně úsporné jídlo. info Zdroj: Shutterstock zoom_in I rizoto je ve finále chutné a poměrně úsporné jídlo.

Chlebová buchta s čokoládou

Jako sladkou tečku si lidé mohou připravit chlebovou buchtu s čokoládou.

Ingredience:

  • starší pečivo
  • vejce
  • smetana
  • mléko
  • čokoláda
  • skořice
  • rum
  • muškátový
  • oříšek
  • pomerančová
  • kůra vanilkový cukr
  • cukr
  • sůl
  • máslo na vymazání

Postup:

  1. Starší pečivo nakrájejte na menší kousky.
  2. V míse rozšlehejte vejce, přidejte cukr, smetanu, mléko, trochu rumu, vanilkový cukr, skořici, pomerančovou kůru, muškátový oříšek, špetku soli.
  3. Do formy vymazané máslem a vysypané cukrem nasypte nakrájené pečivo, čokoládu nakrájenou na menší kousky a zalijte připravenou směsí.
  4. Pečte na 180 °C cca 20 minut.

close Výborný moučník si lze připravit i s využitím starého chleba. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Výborný moučník si lze připravit i s využitím starého chleba.

Pozor na syrovou mouku, radí ministerstvo

V publikaci Úsporná kuchařka nechybí ani sekce Výživové okénko aneb Pár rad, než začnete vařit.

„Pokrmy, kam přidáváte mouku, je třeba alespoň 10 minut provářet. Syrová mouka je v jídlech cítit, a navíc je hůře stravitelná,“ radí mimo jiné ministerstvo. Důraz klade i na konzumaci ovoce jakožto zdroje důležitých látek.

„Zeleninu je většinou vhodné před samotným vařením či dušením orestovat na tuku – lépe se využijí vitaminy rozpustné v tucích a zelenina dostane lepší chuť,“ vysvětluje ministerstvo.

Zamlouvaly se vám ministerské recepty? Zkusit můžete i další tipy na zajímavá jídla v nabídce níže.